Hálátlan feladat a Real Madrid edzőjének lenni

Carlo Ancelotti

Nem túlzás kijelenteni, hogy Carlo Ancelotti állása minden más klubnál garantált lenne a következő szezonra. A Real Madridnál viszont más a helyzet.

A madridi klub bejutott a Király-kupa döntőjébe, ahol az Osasunával találkozik majd május 6-án, a Bajnokok Ligájában ismét ott van a csapat a legjobb négy között, az ellenfél a Manchester City lesz az elődöntőben május 9-én. Egyedül a bajnokság az, ahol már nem sok babér terem a Barcelona mögött. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy tavaly duplázott a Real Madrid (BL, La Liga), sőt, egy esetleges Király-kupa győzelemmel azt is elmondhatnák magukról, hogy két szezon alatt a lehetséges hat trófeából mindent begyűjtötték. Mi ez, ha nem siker? Ancelotti jövője mégis kérdéses a spanyol fővárosban.

Az olasz edző pontosan tudja, hogy a Real Madridnál máshogyan működnek a dolgok. Az első regnálása két szezonig tartott, 2015 májusában, mindössze 12 hónappal a híres-nevezetes La Décima megnyerése után menesztették őt. 

Carlo Ancelotti a Real Madrid 10. BL-trófeáját ünnepli.
Carlo Ancelotti a Real Madrid 10. BL-trófeáját ünnepli. (forrás: realmadrid.com)

Az elmúlt hónapokban, főleg, amikor nem ment túl jól a csapatnak, megsokasodtak a pletykák Ancelotti körül. Többször szóba került például a brazil válogatott kispadja, illetve a sajtó több ízben is arról írt, hogy Carlo nem lesz már Madridban a következő szezonban. Ennek ellenére Ancelotti ismét elmondta, hogy “én és az edzői stábom is itt lesz a következő szezonban, ehhez kétség sem férhet, mindannyian tiszteljük a szerződésünket”. A szerződés 2024 nyarán jár le. Azt mindannyian jól tudjuk és látjuk is, hogy Ancelottit tisztelik, szeretik a játékosok, és a klubnál dolgozók is. 

A The Athletic egy madridi forrására hivatkozva írta, hogy Ancelottiék egyáltalán nem biztosak abban, hogy itt lesznek-e jövőre is, hiába mondta ennek az ellenkezőjét az olasz mester. Ancelottinak pedig nagyon nem tetszik a rá irányuló kritika, ami a klubtól szivárgott ki.

Florentino Péreznek híresen kevés a türelme, amikor az edzők nem szállítják az eredményéket bajnoki és BL-trófeák formájában. Emellett Pérez azt sem feltétlenül tartja jónak, ha egy edző túlságosan barátságos a játékosokkal, sokkal célravezetőbbnek tartja, ha az edző jobban irányítása alatt tartja az öltözőt. 

Persze ez a fajta elvárás a Real Madridnál sokkal korábbra vezethető vissza, nem Pérez fejéből pattant kim, egyszerűen ez a klub filozófiája.

A The Athletic felkeresett néhány korábbi Real Madrid edzőt és játékost a témával kapcsolatban.

Mijatovic: Egy év trófea nélkül már önmagában kudarc

Predrag Mijatovic szerezte a 1998-es BL-döntő egyetlen gólját, mellyel 32 év után nyerte meg újra a trófeát a Real Madrid. A szezon végén mégis az egyik legbrutálisabb kirúgási hullám kezdődött meg a klubnál. Az edzőt, Jupp Heynckes-t is menesztették egy hétre rá, hogy a csapat negyedik lett a bajnokságban.

Mijatovic később sportigazgatóként tért vissza 2006 és 2009 között. Akkoriban két bajnoki címet nyert a klub és elfogyasztott három edzőt: Fabio Capello, Bernd Schuster, Juande Ramos.

Mijatovic: “A Real Madridnál sokkal inkább az eredményektől függ az edző. Igazából csak a győzelem elfogadható, és ezért mindig maximumot kell hoznod. A szezon során, amikor kicsit is rosszabbul megy a csapatnak, máris elindulnak a pletykák. Ha ezek a pletykák a klubon kívülről, a sajtóból érkeznek, akkor nincs mit tenni, meg kell várnod a klub döntését.”

Mijatovic mindent eldöntő gólja a Juventus elleni BL-döntőben 1998-ban.
Mijatovic mindent eldöntő gólja a Juventus elleni BL-döntőben 1998-ban. (forrás: realmadrid.com)

“Ha egy év eltelik úgy, hogy nem nyertél semmit, akkor nincs tovább, mert az már önmagában kudarc. Játszhat a csapat gyönyörűen, nem számít – a legfontosabb mindig az eredményesség. Ez pedig meg kell értened, ha mégsem érted, akkor valakinek el kell magyaráznia. Ha ez nem történik meg, akkor sok problémád lesz.

Néha az is előfordul, hogy jönnek az eredmények, mégis távoznod kell a klubtól, mert az eredményeket túl valami plusz is mutatnod kellene.”

“Mindannyiunknak értékelnünk kell Ancelotti két madridi időszakát. Az első nagyon sikeres volt, megnyerték a La Décimát, aztán távozott a második szezon végén, miután két ponttal a Barca mögött végeztek a bajnokságban. A mostani időszaka is remekül indult: tavaly duplázott a csapat.”

“De még egyszer szeretném kiemelni: van, hogy néha nem elég az eredmény sem, valami pluszt kell tudnod felmutatni.”

“Három évet voltam itt sportigazgató, és sok döntést meg kell hoznod. Nem tudom, hogy Carlo itt lesz-e jövőre is. Úgy gondolom, ha megnyerik a BL-t, akkor maradni fog. Ha ez nem sikerül, akkor a klubnál gondolhatják úgy, hogy új emberre van szükség. Ez kívülről nem tűnik igazságosnak, de ez a Real Madrid.”

Valdano: A Real Madridnak dominálnia kell az európai focit

Jorge Valdano 1984-87 között futballozott a Real Madridban, majd 1994-ben tért vissza edzőként a klubhoz. Első szezonjában megnyerték a bajnokságot, de a második éve közepén kirúgták egy Rayo Vallecano elleni vereség után. Valdano azóta igazgatói feladatokat lát el a klubnál.

Jorge Valdano
Jorge Valdano (forrás: realmadrid.com)

“Kezdjük az elején. Ha a Barcelona az edzőkről szól, akkor a Real Madrid a játékosokról. A Barcánál ragaszkodnak egyfajta játékfilozófiához, a Real Madridnál mindent bevetnek, ami győzelemre vezet.”

“A Barcelonának nem kell nyernie, hogy különlegesnek érezzék magukat, mivel ott van egy másik réteg is a klub identitásában, sőt, az egy politikai réteg is. A Real Madrid működése nem a stílusra, hanem inkább egy vállalati kultúrára épül. Ez a felfogás teljesen érthető Florentinónál, neki ez a hősök üzlete. A Real Madridnak dominálnia kell az európai focit.”

“Nagyra értékelem Carlót, mert egy tökéletes példája az egyszerűségnek, és ezzel nem lealacsonyítom őt, épp az ellenkezője.”

“Azoknak, akik jól tudnak egyszerűsíteni, van egy átfogó tudásuk a futballról. Ancelottinak is megvan ez a bölcsessége.”

“Carlo a megszólalásaival is kiérdemelte a folytatást. Minden konfliktust jól kezel a sajtótájékoztatókon. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Európa legkeményebb elnökével dolgozik együtt. Madridban minden az eredményektől függ.”

Del Bosque: Minden elnök azt akarja, ami a legjobb a klubnak

Annak idején Valdanót ideiglenes váltotta Vicente del Bosque, aki aztán később, 1999-2003 között irányította a Real Madridot. Del Bosquéval két BL-t, két bajnoki címet és egyéb trófeákat is begyűjtött a klub. Mindannyian emlékszünk Pérez “Galaktikusok” projektjére. Mindenki megdöbbent, amikor a bajnoki siker után nem hosszabbították meg Del Bosque szerződését.

Az is eléggé könyörtelen volt, hogy a spanyol edző egy újságírótól hallotta a kirágásáról szóló információt, majd néhány órával később épp Valdano hívta be Del Bosquét, hogy hivatalosan is megerősítse a menesztését. 

Vicente del Bosque és Zinédine Zidane.
Vicente del Bosque és Zinédine Zidane. (forrás: realmadrid.com)

“Soha nem tartottam magam egyetlen elnök kedvencének sem. Úgy gondolom, minden elnök azt akarja, ami a legjobb a klubnak. Nekik köszönhető, hogy ilyen csodása a klub a több mint 100 éves történelme” – mondta Vicente Del Bosque.

“Még Ancelotti első regnálása alatt együtt ebédeltünk egyszer. Pontosan tudta, mik a klub elvárásai, minden apró részletre figyelt. Ilyen volt például, amikor Extremadurában játszott a csapat, és három órát buszoztak oda. Azt mondta, hogy nagyon örült, hogy láthatja a gyönyörű tájakat – pontosan ez az, amit ilyen helyzetben mondanod kell.”

“Egy klub menedzselése nem lehet egyemberes feladat, viszont minden felelősség egy ember vállát, az edzőjét nyomja.”

A kivétel: Zinédine Zidane

Egyetlen edző volt, aki maga vett kezébe a sorsát és nem történt meg vele, ami az elődeivel, az Zinédine Zidane. A francia klublegenda először 2016-ban vette át a Real Madrid irányítását, majd zsinórban 3 BL-győzelemig vezette a csapatot.

Zidane második eljövetele 2019-2021 között volt, amikor is nem kisebb feladatot kapott, mint rendbe tenni a csapatot Cristiano Ronaldo távozása után. Bár nem voltak ideálisak a körülmények, jött a COVID is, azért egy bajnoki címet így is szerzett a csapat ebben az időszakban.

Arról is emlékezetes marad ez az időszak, amikor a klub elkezdett új edző után nézni, miközben még Zidane ült a kispadon. A két jelölt Massimilano Allegri és José Mourinho volt. Zidane pedig hangot is adott nemtetszésének egy 2019-es sajtótájékoztatón.

Zinédine Zidane a Real Madrid edzőjeként.
Zinédine Zidane a Real Madrid edzőjeként. (forrás: realmadrid.com)

“Ismeritek a helyzetet. 18 éve vagyok a klubnál, csak a győzelemre gondolunk. Azon nem tudunk változtatni, hogy az edzőkérdés mindig szóba kerül. Hogy zavarnak-e a hírek az esetleges menesztésemről és Mourinhóról? Nem tudom azt mondani, hogy nem, mert zavarnak.”

A 2020/21-es szezont trófea nélkül zárta a csapat, Zidane pedig másodszor is távozott, ráadásul elég drámaian. A francia mester egy nyílt levélben írta meg távozásának okait, amit az AS-ben publikált. Érdemes tudni, hogy akkoriban a Pérez, a klub és az AS között nem volt túl jó a viszony.

Ennek ellenére Zidane maradhatott volna a csapat edzője, ha akart volna. Néhány, klubhoz közeli forrás szerint még egy ember dönthet ilyen szabadon arról, hogy szeretne-e maradni, ő pedig Carlo Ancelotti. 

Visszatérve a nyílt levélre. Zidane ebben az írásban kritizálta, hogy a klubnál több minden is kiszivárgott a sajtóba, valamint arról is írt, hogy szerinte a klubnál “elfelejtették, mit is épített fel napról napra” és, hogy az “emberi életek, az érzelmek” nincsenek eléggé értékelve. 

“Távozom, de nem ugrok át egy másik hajóra, de nem is fáradtam el” – írta. “2018-ban azért távoztam, mert úgy éreztem két és fél év, valamint rengeteg megnyert trófea után úgy éreztem, a klubnak frissítésre van szüksége, hogy továbbra is a csúcson maradjon.”

“Most más a helyzet. Azért távozom, mert nem érzem a klub bizalmát, nem adják meg nekem a támogatást, mely a közép- és hosszú távú célokat szolgálnák.”

“Nagyon jól ismerem a labdarúgást, nagyon jól tudom, mi a Real Madrid. Tudom, hogyha nem nyersz, akkor távoznod kell.”

Zidane példája jól mutatja, hogy még egy ekkora klubikon sem tudja figyelmen kívül hagyni a Real Madrid edzői széke körüli spekulációkat.

Pontosan ezért a leghálátlanabb feladat ez, miközben még sincs ehhez fogható állomás egy futballedző életében.

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK