Szeptemberig teljes gőzzel készül az új Bernabéu

Santiago Bernabéu
Santiago Bernabéu (forrás: realmadrid.com)

A Real Madrid ismét kérvényezte, hogy az első három bajnoki mérkőzését idegenben játszhassa a következő szezonban is, annak érdekében, hogy előre haladhassanak az új stadion munkálataival, amely szeptember első hétvégéjéig nem ad otthont mérkőzésnek.

A Santiago Bernabéu felújítási munkálatai tovább folytatódnak, és annak ellenére, hogy idén nyáron extrém meleg időjárást jeleznek előre a spanyol fővárosban, remélhetőleg sikerül előre haladni, és minden a helyére kerül a hivatalos átadásig, amelyet a stadion születésnapjára, december 14-re tűztek ki célul (habár ezt az információt a klub még hivatalos közleményben nem erősítette meg).

Az elmúlt évekhez hasonlóan, amióta a felújítások zajlanak, a Real Madrid arra kérte a LaLigát, hogy első három bajnoki mérkőzését idegenben játszhassa le, ezzel több időt adva a kivitelezést végző építőipari cégnek. Amint elindul a következő szezon, természetesen kevesebb lehetőség lesz arra, hogy haladhassanak a stadion építésével. A munka jelentős részét az építkezést segítő gépek és állványok le és szétszerelése teszi majd ki, ezek után pedig megnyílik a lehetőség, hogy a közönség beléphessen a hazai mérkőzésekre.

A LaLiga 2023/24-es játéknaptárának sorsolására június 22-én, csütörtökön került sor, de a madridiak már előre tudták, hogy bármilyen sorsolás is történjék, az első három hetet távol fogják tölteni az otthonuktól. Az előző szezonok során a kérvény lehetővé tette számukra azt is, hogy kihasználják a szeptemberben esedékes válogatott szünetet, így gyakorlatilag több idejük maradt a stadionra koncentrálni. Ez azt jelentette, hogy a klubnak szeptember közepéig egyáltalán nem volt mérkőzése a Bernabéuban.

Ezúttal azonban nem ez lesz a helyzet. A 2023/24-es spanyol bajnoki idény az augusztus 11-i hétvégén rajtol ami azt jelenti, hogy a madridiak azon a hétvégén, illetve az azt követő kettőn (augusztus 18-20, valamint augusztus 25-27) nem játszanak otthon mérkőzést, viszont a szeptember 1-jei hétvégén már igen. Közvetlenül a negyedik meccshétvége után a LaLiga szünetel a nemzetközi válogatott mérkőzéseknek köszönhetően, ugyanis a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság következő selejtezőit szeptember 7. és 12. között rendezik majd.

Viszont ez legalább több mint két teljes hónapnyi mozgásteret ad a Madridnak, hogy a még hátralévő munkálatokat elvégezhessék. Eredetileg 2022. októberére tűzték ki az átadási időpontot, de azok az előrejelzések nagyon optimisták voltak, de ha figyelembe vesszük az előre nem látható nehézségeket, amelyekkel szembesültek, akkor ez még inkább így van. Először is a koronavírus-járvány, a vele járó gazdasági és munkaerőpiaci visszaeséssel, majd az ukrajnai háború, amely korlátozta a nyersanyagokhoz való hozzáférést, és sokkal drágábbá tette azokat, különösen az acélt, mivel Ukrajna az egyik legnagyobb előállítója a világon ennek az ötvözetnek.

A Bernabéu, mint rendezvényközpont

Miközben a stadiont acéllemezekkel borították kívülről (amelyekről kiderült, hogy túlságosan távol helyezkednek el egymástól, ami a klubnak nem tetszett, így ezeket korrigálni fogják, hogy csökkentsék a köztük lévő távolságot), a behúzható tetőt elhelyezték, és most már zárható is. Ez segíteni fog abban, hogy a szélsőséges időjárás ne befolyásolja a bent zajló események alakulását.

Nem csak futballról van szó – a klub elképzelései szerint a Bernabéu jelentős eseményeknek szolgáltat majd helyszínt Madridban, maga mögött hagyva olyan rendezvényközpontokat, mint az IFEMA, WiZink Center vagy épp a Palacio Vistalegre. Terveik szerint, évente 300 napon szeretnének valamilyen eseményt tartani a stadionban. A napokban megerősítették, hogy az új Bernabéu lesz majd Taylor Swift világkörüli turnéjának egyik állomása – 2024. május 30-án lép majd fel a spanyol fővárosban az énekesnő.

A föld alatt kap helyet az egyik alapvető funkció, amely a rendezvényközpont érdekeit fogja szolgálni – vagyis az a speciális tároló, amely képes lesz eltárolni a Bernabéu gyepszőnyegét, hogy a stadion több különböző eseménynek is otthont adhasson anélkül, hogy ez a játékfelületet érintené. Ez az újítás további 225 millió eurós becsült extra költséggel jár, a közel 600 millió eurós kezdeti kiadáson felül. A klub idén nyáron kezdi el törleszteni a Bernabéu finanszírozására felvett hitelt, amelyet 2049-ig, évi 29,5 millió eurós részletekben fizet vissza.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK