Kroos és Modrić utolsó közös tánca

Kroos és Modric
Kroos és Modric (forrás: realmadrid.com)

A horvát és a német karmester 2014 nyara óta alkotnak egy egyedülálló párost a középpályán, és úgy tűnik, a történet hamarosan a végéhez ér.

„Nem képesek már együtt játszani.” Toni Kroos arcára mosolyt csaltak az előző szezonban, amikor reagált az említett megjegyzésre, amely minden alkalommal előkerült, mikor a Real Madridnak volt egy rossz mérkőzése.

„Ez olyasmi, amit sokan mondanak, de…” – Luka Modrić azonban mosoly nélkül és komoly tekintettel karöltve sugallja, hogy az említett elképzelés bosszantja őt. „Idegesít, mert úgy tűnik, mintha Toni és én nem volnánk képesek együtt játszani.”

A valóság az, hogy vezetőedzőjük számára nincs vita ezzel kapcsolatban. „Érinthetetlenek” – mondta Carlo Ancelotti az előző szezon során. Néhányan kétlik, hogy előtérben maradna a rutinos páros, de Ancelotti feladata az, hogy megtalálja annak a módját, miszerint olyan kezdőcsapatot küldjön a pályára, melyben minél több potenciál rejlik.

Modric és Kroos
Kroos és Modric (forrás: realmadrid.com)

A Modrić – Kroos párosítás a Real Madrid és a labdarúgás történelmének a része. A mára már legendássá vált viszonyuk 2014. augusztus 25-én kezdődött, amikor is 2-0-s arányban győzedelmeskedtek a Córdoba együttese ellen. Azóta pedig 308 hivatalos mérkőzésen osztoztak együtt a középpályán.

A Brazíliában megrendezett 2014-es világbajnokság után, amelyet a németek nyertek, még várni kellett Kroos visszatérésére, a horvát mágus pedig sérülésekkel bajlódott, így Ancelottinak mindkettőjüket nélkülöznie kellett az előszezon során. A Chapi Ferrer által edzett Córdoba elleni, Jesús Gil Manzano által vezetett mérkőzés volt a kiindulópontja annak, hogy egyesítse tudását Európa legsikeresebb középpályás duója.

A páros hamarosan megkezdi 10. közös szezonját. Ez alatt az út alatt összesen 4 Bajnokok Ligáját, és összesen 20 közös trófeát emelhetett a magasba a horvát és német játékos, fontos közös útitársuk, a brazil Casemiro segítségével.

Ma olyan fiatalok veszik őket körül, akiknek két olyan játékos mellett lesz lehetőségük futballozni, akikre példaképként tekintenek. És olyan ellenfelek ellen lépnek pályára, akik olyan csapatokban futballoznak, ahol nincs olyan páros, amelynek karrierje, megnyert címei vagy játéktudása az övékéhez mérhető lenne.

Kroos és Modric
Kroos és Modric (forrás: realmadrid.com)

Pirri és Zoco, Barcelonától – Barcelonáig

Ahhoz, hogy olyan középpályás kettőst találjunk a Real Madridnál, amely hasonló tapasztalattal rendelkezik mint Kroos és Modrić, sok évet kell visszamennünk az időben. Egészen pontosan Pirri és Zoco  legendás párosáig. Pirri 1964 nyarán kezdett el meccseket játszani a Real Madrid első csapatában, viszont mindig csak csereként kapott lehetőséget.

Ez 1964. november 4-én változott meg, amikoris a Real Madrid 4-1-re legyőzte a Barcelonát a Bernabéuban, Pirrivel és Zocóval a kezdőtizenegyben. Egy héttel később a második közös mérkőzésükön, 1-0-s győzelmet arattak a Metropolitánóban. Ez volt a kezdete a Miguel Muñoz által felfedezett középpályás formulának a Real Madridnál, amely 10 szezonon keresztül muzsikált. Az utolsó közös táncuk ugyanazzal az ellenféllel szemben zárult, amely ellen hosszú történetüket megkezdték: a Barcelona ellen.

És a befejezés stílusosra sikerült. A Copa del Rey döntőjében, 1974. június 29-én a Real Madrid legyőzte a Barcelonát 4-0-ra, ahol Zoco a vége előtt öt perccel érkezett Grosso helyére, hogy a szurkolók úgy búcsúztathassák, ahogy illik. Pirri és Zoco ezt követően még egy mérkőzésen szerepeltek együtt, ez volt az, amely a következő előszezont nyitotta. A Bernabéu kapuit kánikula közepette, 1974. augusztus 28-án nyitották meg, amikor a Real Madrid 3-0-s arányban múlta felül a Panathinaikósz együttesét egy barátságos mérkőzésen, amely Zoco tiszteletére szolgált.

A Zoco – Pirri páros egyik legemlékezetesebb pillanata az 1966-os brüsszeli BEK-döntő volt, ahol a Partizan gárdája ellen sikerült felállni vert helyzetből. Viszont ennek semmi köze ahhoz, hogy mit hagy majd maga után Kroos és Modrić, a hamarosan kezdődő szezon végén.

A horvát, akinek eltökélt szándéka stílusosan búcsúzni, és bebizonyítani, hogy ő és Kroos továbbra is legjobb formájukat tudják nyújtani együtt, egyértelmű, hogy utolsó szezonját tölti Madridban. Lukának van egy szövetségese ebben az elhatározásában, ő nem más, mint Toni. De van még valaki, aki vakon hisz bennük. Az ő neve pedig Carlo.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK