2025-ben jön az új klub-vb

A Real Madrid a 2023-mas klub-vb-győzelmet ünnepli.
A Real Madrid a 2023-mas klub-vb-győzelmet ünnepli. // kép: realmadrid.com

Azt még nem tudjuk, hogy jövőre is Amerikában tölti-e az előszezont a csapat, de 2024/25-ös szezon végén biztosan visszatér nyáron az Egyesült Államokba a Real Madrid, ugyanis ott rendezik meg az átalakított és kibővített klubvilágbajnokságot.

A FIFA már 2021-ben szerette volna bevezetni az új formátumot, akkor Kínába tervezték a tornát, de a járvány miatt nem valósult meg az a terv. A klub-vb 2025 júniusában viszont már új formában érkezik majd meg az USA-ba. A FIFA elgondolása, hogy ez a sorozat is olyan legyen, mint az igazi világbajnokság, tehát 32 csapat vesz majd részt a tornán, melyet négy évente rendeznek majd meg a szezon végén, nyáron. Ez a klub-vb valamelyest a próbája is lesz a 2026-os világbajnokságnak, melyet az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közösen rendeznek meg.

Egy ország, maximum két csapat

A Real Madrid már biztosan szerepel a 2025-ös klub-vb-n, ugyanis a 2020-21-es szezon és az azutáni Bajnokok Ligája-győztesek automatikusan kvalifikálták magukat, így a Chelsea, a Manchester City és az idei BL-szezon győztese is a résztvevők között lesz. 

További nyolc európai csapat is kijut majd a klub-vb-re, náluk a 2020-21-es és a 2023-24-es szezon között elért eredményeket veszik figyelembe, de plusz kikötés, hogy egy országból maximum két csapat szerepelhet a tornán (persze van kivétel is, ha az adott országnak két bajnoka is ott van, mint például Angliának). Szóval, ha a következő BL-győztes nem spanyol csapat lesz, akkor a Barcelona, a Villarreal, a Sevilla és az Atlético Madrid komoly csatát vív majd azért az egy fennmaradt helyért.

A FIFA-klubvilágbajnokságot a jelenlegi formájában idén rendezik meg utoljára, de a FIFA már bejelentette, hogy a jövőben is szerveznek egy tornát minden évben, ahol a különböző kontinensek bajnokai küzdenek meg egymással.

Rüdiger, Kroos és Alaba a legutóbbi klub-vb győzelem után.
Rüdiger, Kroos és Alaba a legutóbbi klub-vb győzelem után. // kép: realmadrid.com

A 32 csapatos mezőny

A 12 európai csapatt mellett hat csapatot érkezik Dél-Amerikából, négy a CONCACAF zónából, négy Ázsiából, négy Afrikából, egy Óceániából és egy a rendező országból, vagyis az Egyesült Államokból. A fentebb említett európai csapatok mellett, akiknek már biztos a helyük, további kilenc, más kontinensen lévő csapat is fixen ott lesz a klub-vb-n: a Palmeiras és a Flamengo (Brazília), a Monterrey és a León (Mexikó), a Seattle Sounders (USA), az Urawa Red Diamonds (Japán), a Wydad Casablanca (Marokkó), az Al Ahly (Egyiptom) és az Al-Hilal (Szaúd-Arábia). 

Az új klub-vb lebonyolítása

A FIFA a világbajnokságoknál megszokott módon tervezi lebonyolítani az új klub-vb-t is. Ez azt jelenti, hogy a torna elején 8 db 4 csapatos csoportok alakulnak ki, a két legjobb csapat továbbjut a kieséses szakaszba, ahol a döntőig egy meccsen dől el a továbbjutás sorsa. Amit még tudni lehet, hogy a torna 2025 június 10. után fog kezdődni, mert akkor lesz vége minden más sorozatnak is.

A Real Madridnak pedig egy újabb lehetőséget ad ez az új klubvilágbajnokság, hogy történelmet írjon, ugyanis a klub még sohasem nyert trófeát Észak-Amerikában.

Mit gondolsz az új klub-vb-ről?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK