A bíróság elutasította a Real Madrid jogi panaszát a La Ligával szemben

A Real Madrid játékosai ünneplik a Getafe elleni győzelmet.
Kép: realmadrid.com

Folytatódik a harc a klub és a liga között. A madridiak az új médiaegyüttműködési követelmények miatt nyújtott be panaszt a La Ligával szemben.

Se kép, se hang

Amióta az EA Sports lett a spanyol bajnokság főszponzora, számos újítást vezettek be a közvetítésekben. Ide tartoznak az öltözőbe szerelt kamerák, a mikrofonok a csapatbeszédek közben, valamint a meccs előtti, közbeni és utáni pályainterjúk is.

A Real Madrid az elejétől kezdve bírálta ezeket, sőt, Pérezék bojkottáltak is az újításokat. Nem engedélyezték az öltözői kamerákat és a meccs előtt és után sem adnak interjút Ancelottiék, erre csak a Real Madrid TV-nek van engedélye.

A klubnál azt is megszabták, hogy a Santiago Bernabéuból kizárólag a meccs alatt sugározhatnak bármit, így sem a meccs előtt, sem után nem készíthetnek ott műsort a La Liga munkatársai. A hírek szerint ezzel a bojkottal a Real Madrid 13 millió eurótól esik el.

A Legfelsőbb Bíróságnak múlt héten juttatták el a panaszukat Pérezék, de azt most Jose Luis Calama bíró elutasította. A madridiak véleménye szerint “az új egyezség természetéből adódóan félrevezető, és arra irányul, hogy gazdasági károkat okozzon a Real Madridnak”.

A panasz szerint ennek egyik oka, hogy Javier Tebas, a La Liga elnöke 2021 közepétől folyamatosasan ellenérzését mutatja ki a klub irányába. Ezt támasztja alá a Liga Impulso projekt (erről bővebben itt olvashattok), valamint a Szuperliga elleni felszólalása is.

A bíróság azt állapította meg, hogy “a panasz nem illeszkedik a büntetőtörvénykönyvbe, és kizárja az igazságtalan adminisztráció, a sikkasztás, a vállalkozásban elkövetett korrupció és az egyoldalú megállapodásokra való rákényszerítés bűncselekményét”.

Emellett a bíróság azt is megjegyezte, hogy nehezen volt érhető a Real Madrid panaszának azon része, hogy az új intézkedések kifejezetten ellenük irányulnak, hiszen a La Liga további 19 klubja egy szavazáson elfogadták az újításokat a szezon előtt.

Nem most kezdődött a TV-s harc

Nem ez az első eset egyébként, hogy a Real Madrid Pérez elnöksége alatt összetűzésbe keveredik egy műsorszolgáltatóval, korábban az Egyesült Államokban az ESPN-nel, míg Spanyolországban a Movistarral volt nehéz a kapcsolatuk.

Tebas és a Real Madrid között már 2013 óta tart a harc, az elnök akkor vette át a La Liga irányítását, és egyből azzal kezdte, hogy a liga csapatainak TV-s jogait együttesen értékesítette. Ez ugyan több pénzt hozott a ligának, de a Real Madridnál úgy érezték, hogy ezzel büntetik a klubot, mert így nem tudják saját maguk értékesíteni ezeket a TV-s jogokat.

Az elmúlt 10 évben 20-nál is több keresetet nyújtott be a Real Madrid a bíróságra a La Ligával szemben. A bíróság általában a La Liga javára döntött ezekben az ügyekben. 

Legutóbbi eredmények a 2012/22-es szezonból érhetők el, akkor a Real Madrid egy kicsivel több mint 160 millió eurót kapott az első helyért, egy kicsivel kapott kevesebbet a második Barcelona, a legkevesebb összeget (46 millió euró) a Mallorca, az Elche és a Rayo Vallecano kapta.

Az új megegyezés értelmében a közvetítési jogokból származó összegek 75%-a továbbra is a korábbi módon osztják szét, a fennmaradó 25%-ot viszont az újításokban való részvételhez, együttműködéshez kötik.

A szezon előtt ezt el is magyarázták a kluboknak, ekkor történt a szavazás is, melyen mindenki egyetértett három csapatot kivéve: a Barcelona és az Athletic Bilbao tartózkodott, míg a Real Madrid az újítások ellen szavazott.

Nem tudni még, hogy lesz-e valaha megegyezés a liga és Pérezék között, mivel pénzt, hatalmat és erőt semelyik fél nem akar veszíteni.

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK