Brahim és a válogatottság kérdése

Brahim Díaz (forrás: realmadrid.com)
Brahim Díaz (forrás: realmadrid.com)

A spanyol sajtó ma rendkívül hangos Brahim Díaz kapcsán, több spanyol napilap, köztük a MARCA és az AS is tényként közli, hogy Brahim a marokkói válogatottat preferálja a spanyol helyett. Viszont az ügy még közel sem zárult le.

Brahim a pályafutása során már minden szinten képviselte Spanyolországot nemzetközi porondon, beleértve a felnőtt válogatottat is, ahol Luis de la Fuente kezei alatt debütált a litvánok ellen. Mindez történt azon a mérkőzésen, amelyen a Luis Enrique által behívott játékosok, plusz az edző maga sem tudott jelen lenni, Sergio Busquets pozitív Covid-tesztje miatt. Brahim U17-es európa bajnok is volt a spanyol válogatottal.

Amennyiben a támadó Marokkót választja, óriási valószínűséggel behívót fog kapni az Afrikai Nemzetek Kupájára, így az a probléma adódik, hogy a Real Madrid nem számíthat rá 2024. januárjában, egy olyan mérkőzésekkel telített időszakban, amikor kulcsfontosságúvá válik a keret mélysége.

Hogyan válthatnak válogatottat a játékosok?

A kettős állampolgárságú játékosok mindaddig válthatnak nemzeti csapatot, amíg 21 éves koruk előtt legfeljebb három alkalommal képviseltek egy országot, ide értve a selejtező mérkőzéseket is, viszont nem számítva a világbajnoki találkozókat.

Az a játékos, akinek állampolgársága miatt lehetősége adódik több szövetséget is reprezentálni, csak akkor képviselheti az egyiket nemzetközi porondon, ha az állampolgárság megléte mellett az alábbi feltételek közül legalább egy teljesül:

  • Az adott szövetség országában született.
  • A vér szerinti szülő vagy nagyszülő a szövetség országában született, vagy legalább öt éve folyamatosan a szövetség országában él.

A játékos állampolgárságának megváltoztatása még nem hivatalos, néhány apró adminisztratív teendő hiányzik a véglegesítésig, állítja a MARCA. A Relevo információ szerint Brahim továbbra is a spanyol nemzeti csapatot preferálja, és semmilyen esetben sem elképzelhető, hogy részt venne az Afrikai Nemzetek Kupáján.

Forrás: MARCA, AS, Relevo
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK