Vajon láthatjuk még őket habfehérben?

Sergio Arribas (forrás: realmadrid.com)
Sergio Arribas (forrás: realmadrid.com)

A madridiaknak még mindig van beleszólása az alábbi fiatalok jövőjébe. A kérdés adott, visszatérhetnek még a Bernabéuba?

A Real Madridnál nincs garancia arra, hogy fiatalként berobbansz és sikeres leszel. A klub a maga 14 Bajnokok Ligája trófeája mellett, az egyik legeredményesebb akadémiával büszkélkedhet, ám sok fiatalkorú játékos máshol folytatja a pályafutását. Vannak akik egy kis kerülő után visszatérnek, ilyen Dani Carvajal esete is. Aztán ott vannak a más csapatokból igazolt ifjú tehetségek, akiknek nem sikerül a kezdőcsapatba kerülniük, így Spanyolország vagy Európa más csapatainál próbálnak szerencsét.

Ennek ellenére a habfehérek továbbra is szemmel tartják ezen játékosokat, és beleszólásuk van a jövőjükbe. Legyen szó akár kölcsönszerződésről, akár arról, hogy a játékosok jogainak egy bizonyos százalékát megtartják, dacára, hogy egy másik klubhoz szerződnek (gyakorlatilag visszavásárlási / eladási záradékot iktatva a szerződésükbe – A szerk. kieg.), a Madridon túli élet nem jelenti azt, hogy teljesen elengednék a kezüket.

Tehet mely játékosok azok, akik az elmúlt években távoztak, és még mindig kötik őket valami folytán a spanyol fővároshoz? A The Athletic munkatársai ezen kérdésre keresték a választ.

Takefusa Kubo (22 éves, Real Sociedad, szélső)

Kubo 4 év kölcsönszerződés után végleg elköszönt a Santiago Bernabéu Stadiontól, hogy a Real Sociead együtteséhez csatlakozhasson.

A japán támadó, aki a Barcelona akadémiáját is megjárta, 2019-ben szabadon igazolható játékosként érkezett Madridba az FC Tokió csapatától. Ezt követően megfordult a Mallorca, a Villarreal és a Getafe gárdájánál is, mielőtt a baszk együtteshez igazolt, anélkül, hogy tétmérkőzésen bemutatkozott volna a Real Madrid csapatánál.

A Real Sociedad 6 millió eurót fizetett Kubo játékjogainak 50 százalékáért (ami azt jelenti, hogy a Real Madrid az eladási ár feléért visszavásárolhatja őt, vagy követelheti a baszk együttes nyereségének felét, már ha eladják Kubót – A szerk. kieg.) A japán fiatalember 5 évre írt alá, a kivásárlási ára pedig 60 millió euró.

Kubo első szezonjában a klubnál 9 gólt lőtt és 9 asszisztot adott, és hozzásegítette a Real Sociedad együttesét ahhoz, hogy 9 év után újra a Bajnokok Ligájában szerepelhessenek. Ebben a szezonban sem torpant meg a fejlődése, 16 mérkőzés alatt már 8 találatban volt közreműködő (5 gól, 3 gólpassz), és jó úton haladnak a Bajnokok Ligája nyolcaddöntője felé.

Annak ellenére, hogy a Madrid szorosan követte őt, a San Sebastiánban töltött ideje alatt nem tartották a felek egymással a kapcsolatot, ami a jövőben a blancók ellen szólhat. Több Premier League klub is megkörnyékezte a játékost, és amennyiben bármelyikük úgy dönt, hogy kifizeti Kubo kivásárlási záradékát, úgy a madridiaknak el kell döntenie, hogy élnek-e az elővásárlás jogával vagy sem.

Takefusa Kubo (forrás: realmadrid.com)
Takefusa Kubo (forrás: realmadrid.com)

Miguel Gutiérrez (22 éves, Girona, balhátvéd)

Gutiérrez tavaly csatlakozott a Gironához, és kulcsszereplője a jelenleg bajnokaspiráns együttesnek, jelenleg a LaLiga élén állnak, két ponttal megelezőve a Real Madridot. A mezőnyjátékosok közül, a spanyol hátvéd töltötte a második legtöbb (1118) percet a pályán a katalánok közül.

Miguel annak a generációnak volt az egyik kiemelkedőbb játékosa, amely 2020-ban megnyerte a klub eddig egyetlen, UEFA Ifjúsági Ligája trófeáját, mielőtt távozott volna a Bernabéuból. Ekkor már 10 alkalommal szerepelt az első csapatban, két asszisztot felmutatva, de nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba.

Több csapat is érdeklődött iránta, de végül a The City Football Group tulajdonosi háttere, az edzőikbe vetett bizalom és játékstílusuk miatt a Gironát választotta. A klub vezetőedzője, Michel és sportigazgatója, Quique Carcel már tizenéves kora óta figyelemmel követték a játékos fejlődését.

Gutiérrez szerződése 2027-ig szól, a Real Madrid pedig 4 millió eurót kapott azért, hogy a Girona megvásárolta a játékos jogainak 40%-át. A Girona további 1 millió eurót fizet amiatt, hogy a futballista a LaLigában maradt, cserébe a futballista jogainak 10%-ért.

A spanyol kivásárlási ára 35 millió euró, de a Madrid elővásárlási joggal rendelkezik, jövő nyáron pedig 8 millió euró fejében megteheti mindezt. Amennyiben egy klub ajánlatot tesz a játékosért, úgy a habfehéreket egy meghatározott időn belül értesíteni szükséges erről, és minimum tartaniuk kell a felajánlott összeget és a játékos fizetését, már amennyiben igényt tartanak a fiatalra.

Bár a csapatnak szüksége van erősítésre a balhátvéd poszton, 2024 nyarán az egyik fő terv Alphonso Davies szerződtetése, míg Ferland Mendy távozhat. Amennyiben Gutiérrez érkezne, úgy Fran Garcíával is meg kellene küzdenie, ami elég valószínűtlenné teszi a szerződtetését.

Miguel Gutiérrez (forrás: realmadrid.com)
Miguel Gutiérrez (forrás: realmadrid.com)

Reinier (21 éves, Frosinone (kölcsönben), támadó középpályás)

Reinier hosszú nyarat élt át a tavalyi Gironánál töltött szezonja után, amelyet megelőzően 2 éven keresztül a Borussia Dortmund együttesénél edződött. A brazil nemzetiségű futballista közel állt ahhoz, hogy ismét kölcsönbe kerüljön a katalánokhoz, de végül a Girona kihátrált, mivel inkább más Európán kívüli játékossal kívánták kititölteni a rendelkezésre álló férőhelyeket (a spanyol bajnokságban a klubok csak 3 EU-n kívüli játékost regisztrálhatnak az elsőszámú csapatjaikba – A szerk. kieg.).

A Real Madrid az elmúlt évek szokásaihoz hűen az Egyesült Államokban töltötte az előszezonját, Reinier pedig beleegyezett, hogy nem edz együtt a Raúl irányítása alatt álló Real Madrid Castillával, hiszen a közelgő távozása miatt ennek nem sok értelme lenne.

Viszont az idő csak telt és telt. Reinier a spanyol futballstílus miatt a LaLigában szeretett volna maradni, azzal a céllal, hogy 2024-ben spanyol állampolgárrá vállhasson (ezáltal nem kellene EU-n kívüli helyet foglalnia egyik csapatban sem – A szerk. kieg.). Két probléma azonban adódott: több klub nem tudott már biztosítani EU-n kívüli helyet a keretben, más klubok pedig nem engedhették meg maguknak a fizetési igényeit.

Reinier így a Seria A-ban szereplő Frosinone csapatához került kölcsönszerződés keretein belül. A brazil értékelte a belé fektetett bizalmat, melyet az olasz klub képviselői tanúsítottak irányába, a bajnokág utóbbi években mutatott felvirágozását, valamint azt a lehetőséget, hogy taktikailag és fizikailag is fejlődhet.

Eddig jól alakultak számára a dolgok Olaszországban. Az első 4 mérkőzésén nem szerepelt, miután az új együttesénél az előszezont kihagyni kényszerült, de a soron következő 6 találkozón 5 alkalommal a kezdőben kapott helyet, amelyeken 2 gólt szerzett és 2 gólpasszt adott.

Annak ellenére, hogy 2026-ig szóló szerződése van, Reinier számára esélytelennek tűnik a Real Madridban való bemutatkozás, de talán javíthat az esélyein a Frosinone gárdájánál. A brazil fiút 2020-ban, 30 millió euróért szerződtette a Real Madrid a Flamengótól.

Reinier (forrás: realmadrid.com)
Reinier (forrás: realmadrid.com)

Sergio Arribas (22 éves, Almeria, támadó középpályás)

Arribast sokan az akadémia csillagának tartották, mielőtt idén az Almeriához csatlakozott volna. A játékot jól szervező labdarúgó 2012 és 2023 között erősítette az akadémiát, 2020-ban pedig ő is tagja volt az UEFA Ifjúsági Liga győztes csapat keretének. A Real Madrid elsőszámú csapatánál 2020. szeptemberében debütált. 14 alkalommal ölthette magára a habfehér mezt, a FIFA Klubvilágbajnokság elődöntőjében pedig gólt szerzett az Al Ahly ellen idén februárban.

A 22 éves futballistáért számos ajánlat érkezett, a legtöbb klub viszont nem tudta megfizetni a madridiak által kért összeget (a blancók 10 millió euró körüli összeget kívántak kapni a spanyolért, miközben a játékjogainak fele a kezükben marad – A szerk. kieg.) Ezzel a Girona, valamint más német és holland klubok is kiestek a versenyből.

Végül a Madrid elfogadta az Almeria 6 millió eurós ajánlatát, amely további 1 millió eurós bónusszal egészül ki. Arribas 6 éves szerződést írt alá, kivásárlási ára 40 millió euró. Amennyiben az Almeria értékesíteni szeretné, először is a Real Madrid elővásárlási joggal rendelkezik, másodszor pedig az Arribasért kicsengetett összeg fele őket illeti.

A fiatal spanyol alkalmazkodik a liga fizikai és pszichológiai körülményeihez, miközben életében először játszik nem a főváros színeiben. Az Almeria jelenleg a tabella utolsó helyén áll, de rá nem lehet panasz. 5 góljával a házi góllövőlistát vezeti, ebből 4 találatot a tizenhatoson belülről szerzett, ezt pedig a legendás madridi csatártól, Raúltól tanulta, aki a Castillában volt az edzője.

A Real Madridhoz közel álló források szerint Arribas hosszútávon még visszatérhet a fővárosba, ez csak a csapaton belül betöltött szerepétől és fejlődésétől függ.

Sergio Arribas (forrás: realmadrid.com)
Sergio Arribas (forrás: realmadrid.com)

Rafa Marín (21 éves, Deportivo Alaves (kölcsönben), középhátvéd)

A Madrid több lehetőséget is fontolóra vett a nyár folyamán Marínért, akinek a szerződése 2024-ben járt volna le. A most 21 éves játékos 2016-ban szerződött a Sevilla akadémiájáról, és a Madrid ifjúsági csapatainak magasan jegyzett tagja volt.

Végül 1 szezonra az Alaves együtteséhez került kölcsönbe, és 2026-ig meghosszabbították a szerződését. A cél az volt, hogy teszteljék képességeit, amennyiben pedig megfelel a kihívásnnak, úgy jövő nyáron csatlakozhat az első csapathoz.

Az ügyletben kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy korábban az Alaves több madridi fiatalalt is jól kezelt, remek példák erre Theo Hernández, Marcos Llorrente és Antonio Blanco esete is. Marín jó eséllyel vágott neki a feladatnak, mivel csak 3 középhátvéddel rendelkezik a spanyol bajnokságban várhatóan csak a túlélésért küzdő együttes.

Rafa Marín rendszeresen játszik, 11 alkalommal lépett pályára a ligában. A spanyol U21-es válogatottba is meghívott kapott, és esélyes, hogy a jövő nyáron rendezendő olimpiára is behívják, bár az esélye jelentősen csökkenne, ha visszatérne a fővárosba, mivel a klub hajlamos ragaszkodni a játékosaihoz.

A középhátvéd célja, hogy körülbelül 25 mérkőzésen pályára léphessen, és megszokja a LaLiga intenzitását. Az Alaves szakembereivel azon is dolgozik, hogy fizikailag fejlődjön, izomtömeget szerezzen, hogy minél több párharcot nyerhessen.

Rafa Marín (forrás: realmadrid.com)
Rafa Marín (forrás: realmadrid.com)

Carlos Dotor (22 éves, Celta Vigo, középpályás)


A Real Madrid akadémiáján eltöltött 8 év után Dotor tavaly nyáron a Celtához távozott, a középpályás jogainak 50 százalékáért pedig 3 millió eurót fizettek.

Nacho Fernándezhez hasonlították, és az akadémiához közel álló források szerint gyakran nevezték a “Castilla szívének” a távozása előtt. Dotor 5 éves szerződést kötött, 50 millió eurós kivásárlási ár mellett. Döntésénék egyik fő oka a csapat új edzője, Rafa Benítez volt.

Benítez jól ismeri a madridiakat, hiszen 2015 és 2016 között ő volt a csapat vezetőedzője, miután játékosként és menedzserként is megfordult az blancók akadémiáján. Úgy vélték, hogy ideális edző lenne Dotor számára, mivel egy pozicionálisabb védekező középpályássá szeretne válni, miközben nem veszíti el box-to-box szerephez járó kvalitásait.

Dotor a Celta 14 mérkőzéséből 8 alkalommal játszott ebben a szezonban, de gyakran a kispadról kényszerült pályára lépni, mivel Benitez csapata a 18. helyért küzd. Visszatérését ugyan nem lehet teljesen kizárni, de a klubnál jelenleg nem tartják őt a jövő madridi játékosának.

Carlos Dotor (forrás: realmadrid.com)
Carlos Dotor (forrás: realmadrid.com)

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK