Endrick: Az álmom örökösen a Real Madrid volt

Florentino Pérez és Endrick a BL serlegek társaságában. (forrás: realmadrid.com)
Florentino Pérez és Endrick a BL serlegek társaságában. (forrás: realmadrid.com)

A brazil tini nemrégiben Madridban járt, a The Athletic munkatársai pedig kihasználva az alkalmat, készítettek vele egy tartalmasabb interjút.

Majdnem egy év telt el azóta, hogy Endrick megvalósította gyermekkori álmát. Miután 2022. december 15-én aláírt a Real Madridhoz, megjelent egy videó, ahol 2017 nyarán, 11 évesen azt jósolta, hogy egy nap a fővárosi csapat játékosa lesz.

Jelenleg 17 éves, nemrégiben pedig ellátogatott az új otthonába, 2024. júliusában csatlakozik a spanyol csapathoz, amikor betölti a 18. életévét.

A The Athleticnek nyilatkozva, Endrick így fejezte ki az izgatottságát azzal kapcsolatosan, hogy hamarosan ő is blancók játékosa lesz: „A klub történelme, azok a játékosok, akik ennek részesei voltak, mindent, amit megnyertek elképesztő.”

Az izgalom a madridiak részéről is kölcsönös, akik a tavalyi év során 35 millió euró fejében egyeztek meg a Palmeirasszal, amely további 25 millió eurós bónuszt tartalmazhat, amelyből 7,5 millió euró már jóváírásra is került. Endrick az idei szezonban bizonyította mire képes, de akadtak nehézségek is.

A brazil a 2023/24-es idényben, a Palmeiras első 36 mérkőzésén, beleértve a brazil bajnokságot és a Copa Libertadorest egyaránt, mindösszesen 5 alkalommal léphetett kezdőként pályára. Október után azonban rendszeresen kezdőként kapott lehetőséget, kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a Palmeiras decemberben zsinórban másodjára nyerte meg a brazil bajnokságot. Novemberben bemutatkozhatott a brazil nemzeti csapatban is, ezzel ő lett az ország negyedik legfiatalabb debütálója.

Endrick az interjú során elárulta, hogy voltak mélypontjai, de a Palmeirasnál mindvégig érezte a társak támogatását: „Meg kell említenem Raphael Veiga csapattársamat, és az edzőmet, Abel Ferreirát. Bíztattak, hogy csak így tovább, éreztem, hogy a jobb pillanatok jönni fognak, és ez így is alakult.”

Az interjú során Endrick végig igyekszik hangsúlyozni és megköszönni a körülötte lévő stábnak a támogatását, akik segítették a fejlődését, beleértve a Roc Nation Sports ügynökség munkatársait, akik Vinícius Juniort is képviselik.

„Együtt dolgozom egy fizioterapeutával, egy személyi edzővel, egy közösségi média tanácsadóval, egy médiatanácsadóval, egy táplálkozási tanácsadóval és egy szakáccsal. Mindannyian segítettek abban, hogy jobb futballistává váljak.”

Endrick koncentráltnak, óvatosnak és rendkívül udvarisnak tűnik. A családjától kapott támogatást is nagyra értékeli: „A legjobb módja annak, hogy megőrizzem a mentális egészségemet, az az, hogy ők támogatnak. Ők gondoskodnak a mentális jólétemről, ami csodálatos. Nem járok pszichológushoz, de a Palmeiras csapatánál rendelkezésre áll egy.”

A fizikumáról rendszeresen szót ejtenek, különösen a lábainak izmosságát jegyzik meg: „Ez genetika, mindig is ilyen voltam.” – mondja.

Endrick történetének másik kulcsfigurája a madridiak vezető játékosmegfigyelője, Juni Calafat, akivel a mai napig szoros kötelék fűzi össze. „Juni kéthavonta látogat Brazíliába. Általában eljön hozzám, együtt ebédelünk és beszélgetünk a játékról, a Palmeirasról, a Real Madridról és úgy általánosságban a világfutballról. Mindig megnyugtat és önbizalmat ad nekem, még a legnehezebb pillanatokban is.” – jegyzi meg Endrick.

Hiába Calafat háttere, a Real Madrid majdnem elkésett a játékos szerződtetésével 2022-ben, amikor is Florentino Pérez klubelnök a szavát adta a transzferre. A Chelsea közel állt a brazil megszerzéséhez, ahogy azt Douglas Ramos, a játékos édesapja a The Guardiannek adott interjújában elárulta.

Florentino Pérez és Endrick (forrás: realmadrid.com)
Florentino Pérez és Endrick a BL serlegek társaságában. (forrás: realmadrid.com)

„Egy ponton sokat beszéltek Erling Haaland és Kylian Mbappé esetleges érkezéséről Madridban, és ez akkor volt, amikor erős volt az érdeklődés a Chelsea és a Paris Saint-Germain részéről. Természetesen ezek nagy és fontos csapatok. Felkeltették az érdeklődésemet, kiváló opciók lettek volna. Vonzott a Premier League, London városa, és a tény, hogy az angol nyelv számít a világnyelvnek.”

„Nyilvánvaló, hogy a Chelsea egy kiváló név, amely már 2 Bajnokok Ligáját is nyert. Mondták, hogy Londonban sokat esik az eső, de ez nem jelentett volna problémát, mert ahogy édesapám szokta mondani, mindig is szerettem esőben futballozni. Az ügynökömnek egész idő alatt világossá tettem, hogy az álmom a Real Madrid.”

Mielőtt Endrick a spanyol fővárosba utazott volna, csak egyetlen egyszer beszélt Pérezzel, egy november eleji videóhíváson keresztül. Erre a Palmerias Botafogo elleni, 4-3-as arányú győzelme után került sor, ahol a bajnoki címért küzdő közvetlen rivális ellen, kétszer is betalált.

„Már régóta tervben volt, hogy Madridba utazzak, hogy megnézhessem Valdebebast és találkozhassak leendő csapattársaimmal. Élőben megtapasztalni a Real Madrid – Villarreal mérkőzést az új Santiago Bernabéuban, és beszélni Florentinóval, hihetetlen volt.

A múlt szombat szolgáltatta a második alkalmat, amikor Carlo Ancelottival tudott szót váltani. Arra a kérdésre, hogy az olasz edzőt a Madridnál vagy a brazil válogatottnál látná-e szívesebben, így felelt: „Ott legyen, ahol boldog, ahol jól érzi magát, ezt szeretném. Számomra mindegy, hogy hol lesz, lehet a Real Madridnál, lehet a brazil csapatnál, az a fontos, hogy boldog legyen, legalábbis én így látom. A csapat számára a legfontosabb, hogy az edzője jól érezze magát.”

Azzal a témával kapcsolatosan, hogy milyen lenne Mbappéval együtt futballozni, akit régóta emlegetnek a spanyolok háza táján, így válaszolt: „Amikor kiváló kvalitású játékosok vannak egy csapatban, akkor a csapat jobban is fejlődik, és ennek következtében képes lesz felülmúlni az ellenfelét hozzáállásban, nem de?”

„Az történjen, ami a Real Madridnak és az egész csapatnak a legjobb. Én csak boldog szeretnék lenni, hogy úgy futballozhassak, ahogy mindig is akartam. Nyilvánvalóan, ha Vinícius Jr., Rodrygo vagy Kylian Mbappé mellett játszhatok, az valami elképesztő lesz. Viszont Florentino és a körülötte lévő emberek tudják mit kell tenni, hogy jó legyen a klub számára.”

Ha már Vini Jr. is szóba került, Endrick nyíltan beszélt arról, hogy honfitársa az elmúlt években folyatamosan rasszista bántalmazásoknak volt kitéve Spanyolországban:

„Édesanyám mindig mondta, hogy az emberek beszélni fognak arról, hogy fekete a bőrszínem, de azt is mondta, hogy ne tekintsem negatívumnak. Minél többet beszélnek róla, annál balszerencsésebbek lesznek, mert én meg fogom mutatni, hogy nem befolyásol engem.”

„Ez olyasmi, ami elszomorít, amikor látom (a Viníciust érintő gyalázkodás), hogy boldogan ünnepel a pályán. Én is szeretek tánccal ünnepelni, mert Brazília ilyen, ezt jelenti a futball örömmel. Nem hiszem, hogy bármi megállítana bennünket abban, hogy továbbra is boldogok lehessük és továbbra is harcolni fogunk a rasszizmus ellen.”

Endrick várhatóan sokat fog ünnepelni Madridban. Óriási a felhajtás körülötte, és nemrégiben szerződést között a New Balance márkával, ami más kérőket is maga mögé utasított, például a Nike-t is.

„Egyszerűen csak nagyon boldog vagyok, hogy ennek a márkának a része lehetek. Nagyon izgatott vagyok, hogy a részévé válhatok. Édesanyám mindig a legjobb dolgokat akarta számomra, és mindig a legjobb dolgokat várta el tőlem. Az álmom örökösen a Real Madrid volt, már gyermekkorom óta, mert apukám nekik szurkolt, ahogy én is. Jelenleg 17 éves vagyok, 4 címet nyertem a Palmeirasszal. Erre igazán büszke vagyok.”

„Madridban szeretnék 5 Bajnokok Ligája trófeát nyerni, és tízszeres LaLiga bajnok lenni.”

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Courtois
Tovább

Courtois: Álmodoztam erről a napról

A belga kapus a Cádiz elleni bajnokin tért vissza súlyos sérülése(i) után. A klub hivatalos csatornájának munkatársa ezzel…