Mbappé távozik a PSG-től, végre a Real Madrid játékosa lehet

Kylian Mbappé
Kylian Mbappé (kép: PSG YouTube screenshot)

Az elmúlt két napban újra a francia támadótól hangos a világsajtó, de nem véletlenül, úgy látszik, megtette az első lépést a Real Madrid felé.

Február 15-én, csütörtökön a Paris Saint-Germain vezetősége a francia újságoknak eljuttatott közleményében megerősítette, hogy Kylian Mbappé szezon végén távozik a klubtól.

Íme a teljes közlemény:

“A klub megerősíti, hogy Kylian Mbappé közölte döntését a PSG vezetőségével, és távozik a szezon végén. A távozás részleteiről még nincs megállapodás. A PSG folytatja az átalakulást, hogy galaktikus egyéniségek helyett a csapat erejére építsen. A klub mindenek felett. Egy kis emlékeztető: a PSG-nek évente 200 millió eurójába került Mbappé. A klub a jövőre és az egyensúlyra koncentrál.”

Erre a közleményre építve söpört végig a hír a világsajtóban, a leghitelesebb francia, spanyol újságírók, sportoldalak is lehozták a hírt.

Mondjuk, annyi ilyen pillanat volt már az elmúlt években, hogy nem is nagyon ütötte át az ingerküszöbünket. De aztán láttuk, hogy a mindig csak a biztosra fogadó, némelyek szerint a klubok hivatalos közleményeinél hitelesebb, Fabrizio Romano is erről beszél, ráadásul nem olyan dolgokat, amiket már ezerszer láttunk, hallottunk. Na, akkor vált érdekessé ez a hír.

Romano értesülései szerint a Real Madrid ajánlata sokkal alacsonyabb, mint amit 2022-ben tettek le a játékos elé (akkor 130 millió eurós aláírási bónuszt és 26 millió euró/év fizetést kapott volna) és jóval kevesebbet is fog keresni, mint most a PSG-nél. Mondjuk ez nem meglepő, hiszen a Madridnak nincs végtelen pénze, mint a PSG-nek és a fizetési struktúra is teljesen más. Mbappé jelenleg, adózás után és bónuszok nélkül, 75 millió eurót keres a PSG-nél.

Josep Pedrerol, aki legalább három éve tic-tacozik, az El Chiringuitóban beszélt arról, hogy Mbappé miatt a Real Madrid nem fogja felrúgni ezt a fizetési struktúrát, ebben is egyensúlyra törekednek. Mbappé 5-6 éves szerződést ír majd alá, de nem fog többet keresni, mint Bellingham vagy Vinícius, és az átigazolási bónusz is 50 millió euró alatt lesz.

Ezzel egybevág az AS cikke, amiben azt taglalják, hogy Pérez korábban sem tette ezt meg a fizetésekkel, sem Pepe, sem Ramos de még Cristiano Ronaldo kedvéért sem.

Nincs Kane, nincs Haaland, de van pénz

Érdekesség, hogy bár Pérez nagyon dühös volt két éve, mikor Mbappé nemet mondott a Madridnak, de az elnök nagyra értékelte, hogy Mbappé személyesen hívta fel őt és közölte vele: marad a PSG-nél.

Pérez pedig nemcsak addig, de azóta is próbálkozik. Éppen ezért történt meg az, hogy hiába kért Carlo Ancelotti tavaly nyáron Péreztől egy csatárt, az elnök közölte Carlóval, hogy nem fog sok pénz költeni támadóra, sem Harry Kane-re, sem Erling Haalandra, mert a klub minden pénzt Kylian Mbappéra tartogat. És milyen jól is jártunk Bellinghammel és Joseluval. 

Mi történik ezután?

Ezt még senki sem tudja. A hírek szerint a szerződés részleteit kell tisztázniuk a feleknek, mint például a reklámjogok, vagy az olimpián való részvétel. A Real Madrid szeretné, ha a klub igényei szerint alakulnának a dolgok. 

Ha aláírták a szerződést, akkor Mbappé és Al-Khelaifi hivatalosan is le tudják zárni a távozást. Mbappé egyébként már lemondott a 2023/24-es szezonban neki járó bónuszok nagy részéről.

Érdekes vetülete az ügynek, hogy a PSG és Al-Khelaifi is többször kiemelte, hogy Mbappé nem fog ingyen, szabadon igazolható játékosként távozni, de nagyon úgy néz ki, hogy ez fog történni. Erre vonatkozóan a The Athletic megemlíti, hogy Mbappé és a PSG között született egy egyezség, hogy a játékos bizonyos összeggel kompenzálja a klubot, ha mégis szabadon igazolhatóként távozik.

A Real Madridnál közben egyre biztosabbak a dolgukban, főleg a mostani hírek után. Az ügy komolyságát mutatja, hogy Pérez személyesen is részt vett és vesz a folyamatban. És ha már Pérez, íme a kedvenc videóm a témában az elmúlt két napból:

Hivatalos bejelentésre minden bizonnyal csak a szezon végén kerülhet sor. Nem jellemző, hogy szezon közben, mikor még mindkét fél érdekelt például a Bajnokok Ligájában is, bejelentsenek egy ilyen léptékű átigazolást.

Más klub szóba sem jöhet?

De, szóba jöhet. Csak eddig a PSG-n és a Real Madridon kívül más klubtól nem érkezett ajánlat a játékoshoz. És nem gondoltam volna, hogy valaha Ibrahima Konate idézettel zárok egy cikket, de most olyan jól illik ide a francia védő szombati nyilatkozata:

Te tudod, hova igazol Mbappé?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
Forrás: The Athletic, Fabrizio Romano, AS, Relevo, El Chiringuito
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK