Egytől egyig: Manchester City – Real Madrid (1-1) (3-4 büntetőkkel)

EEEE2024 Egytől egyig 23/24

A Real Madrid a hatgólos döntetlen után az Etihadba látogatott, hogy kiharcolja az elődöntőbe jutást a 2023/24-es Bajnokok Ligája kiírásban. Abba a stadionba, ahol a hazaiak 5 éve nem kaptak ki a BL-ben. Tulajdonképpen most sem szenvedtek vereséget, de a tizenegyespárbajban alul maradtak. Lássuk a királyiak továbbjutásának szigorúan szubjektív értékelését!

Manchester City (OP: 7,9)

Lehengerlő, idegőrlő, fáradhatatlan, félelmetesen jól összerakott robotfocit játszanak, ami ellen csak a jól megszervezett, koncentrált védekezés és gyors kontrajáték lehet az ellenszer. Hiába a közel 70%-os labdabirtoklás és a 33 lövés, a lecsorgós góllal együtt is csak ugyanannyi helyzetet tudtak kialakítani, mint a vendégek (3). Érdekesség, hogy amíg az odavágón mindhárom góljukat távolról szerezték, az este szinte minden támadásból be akartak sétálni a labdával a kapuba. Háromszögelésekből Rodri rendre üresen kapta a labdát a tizenhatos előterében és folyamatosan ezzel operáltak. Forgatás jobbra, egy kis cipelés, majd forgatás balra, egy kis cipelés… és ezt addig játszák, amíg az adott oldalon szereplő középpályás (De Bruyne, Rodri vagy Foden) szabadon nem kaphatja a labdát lövőhelyzetben. Rodrygo gólja után borult fel iszonyatosan a pálya, de ez várható volt. Mindenesetre továbbra is a Real Madrid az egyetlen csapat, amelyik képes volt megvédeni a BL címjét.

8/10
Szerkesztői pontszám

Real Madrid (OP: 7,7)  

Megmondom őszintén, annak ellenére, hogy Mi vagyunk a Real Madrid, egy mágikus klub, a legjobb és legnagyobb a futballtörténelemben, rettegtem és izgultam egyszerre… főleg az egyenlítő gól után. Egy semleges szurkoló csak úgy láthatta a meccset, hogy ezt a nyomást nem lehet kibírni, majd azt gondolhatta, hogy ész nélkül nem lehet felfogni, hogy ebből a helyzetből a Madrid jutott tovább. Pontosan azért nem értheti, mert itt nem az észszerűség szüli a válaszokat, hanem a varázslatos, habfehér szív. Pedig a csapat mát többször megmutatta, hogy hogyan is kell hatástalanítani a sokpasszos, tiki-taka játékot, de ez valahogy más volt. A játékosok teljesen elkészültek az erejükkel. Megkockáztatom, hogy sosem láttam Carvajalt úgy elterülni, hogy mindkét lába görcsben áll. Ez kőkemény férfimunka volt, következzék a Clásicó!

8/10
Szerkesztői pontszám

MECCSEMBERE – Andrij Lunin (OP: 9,7)  

Tökéletes, hibátlan, heroikus. Egy percre sem ingott meg az önbizalma. A beadásokat tökéletesen hatástalanította, remekül helyezkedett, a büntetőpárbajban kettőt is védett. Fantasztikus, a jelen és a jövő kapusa. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Courtois felépülésével hány játékpercet fog kapni, de bizonyította, hogy megüti a szintet.

10/10
Szerkesztői pontszám

Dani Carvajal (OP: 8,3)

Teljesen kifutotta magát. A szerzett gól előtt ő bikázta előre a labdát Bellingham irányába. Először szidtam, hogy miért kell így előre vágni vaktában a labdát egy ennyire ígéretes kontrában, hiszen a képernyőn akkor még Jude nem is látszott. Utólag zseniális meglátás volt. Grealish-sel többször meggyűlt a baja, viszont Dokut jobban tudta hatástalanítani. Sárga lapjával eltiltott lesz Münchenben. Cseréjét előbb megléptem volna.

8/10
Szerkesztői pontszám

Toni Rüdiger (OP: 9,1) 

Mindkét meccsen páratlan teljesítményt nyújtott, de ez igaz az egész szezonra levetítve. Ezúttal nem kizárólag ő birkózott Haalanddal, hanem sokkal sokszínűbb védelmi feladatot látott el. A bekapott gólnál sajnálatosan róla csorgott oda a labda a De Bruyne elé egy egyszerűnek tűnő bepasszt követően, de ezt javította azzal, hogy a mindent eldöntő, ötödik tizenegyest tökéletesen értékesítette.

9/10
Szerkesztői pontszám

Nacho Fernández (OP: 8,2)     

Valahogy éreztem a meccs előtt, hogy hatalmasat fog játszani és mindenkire rácáfol. Így is lett. Elsősorban ő fogta Haalandot, aki egy fejesen kívül megint teljesen le lett radírozva a pályáról. Gyakorlatilag minden párharcát megnyerte megannyi tisztázás mellett. Nem beszélve arról, hogy higgadtan lőtte be a csapat negyedik tizijét.

9/10
Szerkesztői pontszám

Ferland Mendy (OP: 7,7)

Lehetett vele szemben akár Foden, akár Silva, akár De Bruyne, senki sem tudott átmenni rajta. 5 felszabadítást és 4 szerelést mutatott be, viszont többször beragadt a City indításainál.

8/10
Szerkesztői pontszám

Eduardo Camavinga (OP: 7,5)

Védekezésben kiválóan teljesített: 3 felszabadítás, 1 blokk és 4 szerelés. Testcselekkel több hazait is elküldött, néhányszor csak faltolni tudták.  A labdakihozataloknál sok labdát eladott, nem igazán értették meg egymást Mendyvel, de szerencsére a csapat időben vissza tudott rendeződni az ilyen esetekben. A meccs elején az odavágóhoz hasonló szituációban kapura lőtt, azonban gyengécskére sikeredett.

8/10
Szerkesztői pontszám

Toni Kroos (OP: 7,5)

Ezúttal nem volt annyira hatással a játékra, mint szokott. De hát milyen ritmust diktált volna? Ez most nem az a meccs volt. Mindössze 52-szer ért labdába, de ilyen nyomás alatt is csak három passzt rontott. Küldött egy jó labdát Vini irányába, de szerencsétlenségünkre pont nem úgy pattant, hogy abból lendületből menni lehessen.

7/10
Szerkesztői pontszám

Jude Bellingham (OP: 7,8)        

Zidane-szerű labdaátvételével megteremtette a gól előtti támadás lehetőségét és így a kulcspassz is az övé. Akárhányszor labdát kapott, legalább ketten mindig a fülébe lihegtek és faragták, de bírta. Hatalmas védelmi munkát végzett ő is. Mindössze kettő passzt rontott.

8/10
Szerkesztői pontszám

Federico Valverde (OP: 8,0)

Többször előfordult már, hogy az elsőszámú feladata az, hogy Carvajalra segítsen rá, hogy ne maradjon 1-az-1-ben. Nem kapkodott, inkább tett egy tiszteletkört a labdával és megtartotta azt, minthogy feleslegesen előre vágja azt valamelyik induló brazilra. A fáradhatatlan kéttüdejű úriember eddig a szezon összes mérkőzésén pályára lépett. Hihetetlen, hogy izzadtságcsepp nélkül bírja. Hivatalosan őt választották a meccs emberének.

9/10
Szerkesztői pontszám

Rodrygo Goes (OP: 8,1)

A City mumusa. Értelemszerűen nem sok labdát kapott, de berúgta, amit be kellett. Igaz, másodjára, de berúgta és ez a legfontosabb. Igazából sok mást nem tudnék írni róla, tette a dolgát a rendszerben. A góljával kiérdemelte a nyolcast.

8/10
Szerkesztői pontszám

Vini Jr. (OP: 7,0)

Adott egy fél gólpasszt Rodrygónak. Ő volt a csapat legelső embere, nagyon sok labdát okosan tartott meg. Kifejezetten tetszett, amilyen higgadt maradt és a csapat alá rendelte magát ilyen szinten. A védekezésben csak plusz egy ember volt így, igazán közbelépése nem volt.

7/10
Szerkesztői pontszám

Cserejátékosok

Luka Modrić (OP: 7,3) 

Jól szállt be, küzdött és több ígéretes labdaszerzése is volt. Sajnálatos módon kihagyta a maga büntetőjét, de hálisten ez nem okozott gondot.

7/10
Szerkesztői pontszám

Brahim Díaz (OP: 7,2)  

Nagyon keveset volt játékban, de még így is két City játékos sárgult be róla pár percen belül. Nem igazán bírt a hazaiak fizikális játékosaival.

6/10
Szerkesztői pontszám

Lucas Vázquez (OP: 7,7)           

Ez az ember egy zseni, egy földönkívüli. Először egy BL döntőben pörgeti az ujján a labdát a büntetője előtt, most meg nekiáll dekázgatni. Óriási figura. Előbb becseréltem volna a fáradt Carvajal helyett, viszont Münchenben valószínűleg bizonyíthat.

8/10
Szerkesztői pontszám

Éder Militão nem tett hozzá annyit, hogy fair legyen értékelni, de örülök a fokozatos játékperceinek.


Carlo Ancelotti (OP: 8,1)          

Egy ilyen védekezést megszervezni úgy, hogy hétvégén egy bajnoki találkozó is volt időközben… mestermunka. Az egyetlen hibafolt pedig a szokásos: későn kezdett el cserélni, de ez most senkit sem érdekel, menni kell tovább. A hétvégi hazai Clásicón a győztes taktika kell, és akkor majdnem zsebben a szezon második trófeája.

8/10
Szerkesztői pontszám
Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK