Egytől egyig: Real Madrid – Bayern München (2-1)

EEEE2024 Egytől egyig 23/24

A Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágója meglehetősen izgalmasra és emlékezetesre sikeredett. Egy újabb felejthetetlen este a csodálatos Bernabéuban, amellyel a Tizenötödik is láthatáron belülre került. Most viszont annak van itt az ideje, hogy nagyító alatt vizsgáljuk a tegnapi főszereplőket, és kiosszuk a nekik járó pontszámokat. 

Real Madrid (OP: 8,6)

Dominálni tudta a meccset Carlo Ancelotti csapata, az irányítást gyakorlatilag a már kezdő sípszó után közvetlen magukhoz ragadták a srácok. Az első 45 percben is sikerült már kialakítani olyan helyzeteket, amelyek gólt érdemeltek volna, azonban vagy a szerencse nem pártolt minket, vagy Neuer ihletett formája állta útját a lövéseknek. Többen és többször is felszisszentünk, hogy a kihagyott helyzetek meg fogják bosszulni magukat – ez a második játékrész derekán meg is történt. Ahogy az azonban lenni szokott, a srácok hitüket nem vesztve folytatták tovább, és végül Fortuna is beadta derekát, elkezdődött hát a tánc. A meccs utolsó szakasza olyan igazán madridosra sikeredett, felhőtlen örömünket pedig az sem veheti el, hogy ismét sikerült a nyakunkba aggatni egy vitatható bírói döntést. Innen már nincs megállás, a célállomás London, 15. vágány. 

8/10
Szerkesztői pontszám

Bayern München (OP: 6,4)

Őszintén szólva, valamivel többet vártam tőlük, az egyéni villanásokon túl nem sokszor sikerült átvenniük a mérkőzés irányítását, vagy annak ritmusának diktálását. Abban azért egyetérthetünk, hogy ennél több kell napjaink Real Madridja ellen, mindennél többet mondó tény, hogy Manuel Neuer volt a legkiemelkedőbb játékosuk a tegnapi este folyamán. Lehet persze bírózni, csaló Madridozni, és bár nyilvánvaló, hogy a játékvezető hibázott, amikor idő előtt a sípjába fújt, azt az apró, nem éppen elhanyagolható tényt sem szabad szem elől téveszteni, hogy ha nem így tesz, akkor közel százszázalékos magabiztossággal jelenthető ki, hogy az a labda nem a hálóban köt ki. Sőt, noha tudom, hogy öngyilkossági kísérlettel felérő ilyet mondani, mégis halkan, félve, artikulálatlanul kérdezem csak meg: mi lett volna akkor, ha a világklasszis formát mutató Neuer nem hibázik? Minden bizonnyal helye sem lenne semmilyen vitának jelenleg. 

6/10
Szerkesztői pontszám

MECCSEMBERE – Joselu Mato (OP: 9,7)

A mesébe illő történet főhőse, az egyszerű, lesajnált “kisember”, aki a legnagyobb királyok között tudott a legfényesebben csillogni. Mindig megmelengeti az ember szívét az övéhez hasonló történet, és valószínűleg nincs olyan szurkoló a földön, aki azt mondaná, hogy ne érdemelte volna meg ezt a pillanatot. Ilyen egy vérbeli támadó, aki keselyűként csap le az adódó lehetőségekre az ötösön belül. Ellentmondást nem tűrően. Ahogy érkezett mindkét labdára, azt még a legvérszomjasabb cápák is megirigyelnék. Így kell néhány hónap leforgása alatt rácáfolni mindenkire és elhallgattatni minden kétkedőt. Noha nem fiatal már, kétségkívül ez eddigi pályafutásának toronymagas csúcsa. 

10/10
Szerkesztői pontszám

Andriy Lunin (OP: 8,1)

Amit csak lehetett, az ukrán kapus megtett a győzelem érdekében. Védett távoli lövéseket, védett közeli ziccert, érkezett, amikor érkeznie kellett. A kapott gólban nem lehet felelősségre vonni, az egy csodálatosan eltalált lövés volt. 

8/10
Szerkesztői pontszám

Dani Carvajal (OP: 7,8)

A hatodik BL-döntőjére készülő csupaszív jobbhátvéd kifejezetten jól védekezett, pedig bőven volt csere-bere emberek terén vele szemben. Talán Davies okozta számára a legtöbb fejtörést, de szinte kivétel nélkül sikerült helytállnia a kanadai offenzívái során is. 

7/10
Szerkesztői pontszám

Toni Rüdiger (OP: 8,1)

A legagilisabb fal az egész világon. A szezon meglepetésembere – és véleményem szerint a kiemelkedőt legstabilabban hozó játékosa – ezúttal sem vallott szégyent, zsebre rakott mindenkit, úgy küzdött minden labdáért, mintha nem lenne holnap. Ezen felül ő jegyezte a gólpasszt a mindent eldöntő találatnál – bal lábbal… Félelmetes teljesítmény, félelmetes idény egy félelmetes játékostól. Imádom a küzdeni akarását, a mentalitását. 

9/10
Szerkesztői pontszám

Nacho (OP: 8)

Nem sok hibát számolhattunk nála sem, pedig közel sincs annyira stabil szezonja mint védőtársának. Sokat köszönhetünk neki, Sané létezni sem tudott mellette, sőt még meg is futotta a németet… A győztes találatban ő is főszerepet vállalt, ő játszotta meg Rüdigert a végső passz előtt. Soha rosszabb meccset neki, illetve őszintén remélem, hogy BL-címmel a zsebben távozhat élete csapatától. 

8/10
Szerkesztői pontszám

Ferland Mendy (OP: 7,5)

Nem volt látványos, nem volt feltűnő, mégis kifejezetten jó meccset hozott a francia, aki Sané visszatartóztatásából szintén kivette a részét. Egy alkalommal ráadásul főszerep is hárult rá, egyedül védekezhetett három támadóval szemben, helyezkedésének köszönhetően viszont sikerült meccsben maradni. Nem lehet kivetnivalónk a tegnapi teljesítményében. 

8/10
Szerkesztői pontszám

Aurélien Tchouaméni (OP: 7)

Csendes este volt ez a francia számára, láthatatlan zongoracipelőként segítette a társakat, mindig a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb megoldásokat választva. Nagy szerepe volt abban, hogy a Bayern ne tudjon gyors kontrákat indítani, ráadásul tette mindezt úgy, hogy sérüléssel küszködik. Apropó, továbbra sem veszített olyan mérkőzést a csapat, amelyiken ő is a kezdőben volt. 

7/10
Szerkesztői pontszám

Toni Kroos (OP: 8)

Csak a szokásos. A Real Madrid első számú Antoniója hozta a legtöbb passzt, a legtöbb kulcspasszt, a 93 százalékos pontosságot, a középpályán a legtöbb sikeres szerelést, és természetesen a karmesteri szerepet. Minden egyes támadásépítés aktív résztvevője volt, ő diktálta az iramot. Nem tudom elképzelni a következő szezon csapatát (sem) nélküle. 

8/10
Szerkesztői pontszám

Fede Valverde (OP: 7,4)

Neki sem ez volt a legjobb és legkiemelkedőbb meccse, de az energiája sokszor segített a társaknak. Eladott labdák terén viszont top3-ba fért a csapaton belül, ami nem túl hízelgő mutató. 

7/10
Szerkesztői pontszám

Jude Bellingham (OP: 7,3)

A fájdalommal küszködő angol teljesítményére azért érezhetően rányomta bélyegét az állapota. Így sem volt rossz meccse, de kiemelkedő sem, több esetben is érezhetően hátráltatta a sérülés, rá nem jellemző koncentrációhiány vagy labdavesztés formájában. 

7/10
Szerkesztői pontszám

Vini Jr. (OP: 9,1)

Ha Neuer esetében élünk a világklasszis teljesítmény jelzőjével, akkor nem lehet nem ezzel illetni Vini tegnapi formáját sem. A pályán lévő játékosok közül félelmetesen emelkedett ki pozitív értelemben a lendületes és célratörő játékával, amibe csúsztak azért hibák rossz döntések formájában, de még így sem volt párja a Bernabéuban tegnap. Kimmich gyakorlatilag egy amatőr védőnek tűnt mellette, pedig nála stabilabb játékos nem sok van a mai labdarúgásban. Sorra tudta kialakítani a helyzeteket, nem rajta múlt, hogy korábban nem sikerült megzörgetni a hálót. Joselu volt tehát a nyerőember, de nem szabad elmenni Vini ragyogó teljesítménye mellett sem, ami ugyanúgy 10 pontot érdemel, gólok nélkül is. 

10/10
Szerkesztői pontszám

Rodrygo (OP: 7,1)

Már az első félidőben eldönthette volna a továbbjutás sorsát, de egyetlen ziccert és helyzetet sem sikerült gólra váltania. Érdekes nála ez a kettősség egyébként, néha ő a legnagyobb megmentő, aki lehetetlen helyzetből is képes óriási gólokra, máskor pedig a legegyszerűbb dolgok sem sikerülnek neki. Ez utóbbi jellemezte tegnap. 

6/10
Szerkesztői pontszám

Cserejátékosok

Luka Modrić  (OP: 7,8)

Az a visszafutás… Micsoda sebesség, közel 40 évesen. Micsoda tűz, ennyi megnyert meccs és döntő után is. Energiát hozott a középpályára, miután a fáradt Kroost lecserélték. 

8/10
Szerkesztői pontszám

Eduardo Camavinga (OP: 7,5)

Szintén extra tüdőnek érkezett, ezt a szerepet magára is vállalta. Különlegeset nem csinált, de hozta azt, amiért pályára küldték. 

7/10
Szerkesztői pontszám

Brahim tíz percet kapott, Militão pedig gyakorlatilag csak két lélegzetvételt, így nehéz lenne pontokat osztani nekik. 

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti (OP: 8,8)

Közel tökéletesen meccselt az olasz edző. A döntései ültek, egytől egyig bejöttek, egyedül azt tudnám felróni neki, hogy Rodrygót túlságosan sokáig tartotta pályán, annak ellenére, hogy érezhető volt, a brazilnak semmi sem fog összejönni. Brahim érkezhetett volna jóval korábban, de jó érzékkel húzta a cseréket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Joselu két gólja. Imádnivaló figura az olasz, aki a futballtörténelem egyik legnagyobb edzőjeként írja tovább saját maga, valamint a világ legnagyobb klubjának tündérmeséjét. 

9/10
Szerkesztői pontszám
Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK