Szemtõl szemben: Real Madrid – Barcelona

Elérkeztünk a spanyol bajnokság hajrájába, a Real Madrid pedig a Barcelona csapatát fogadja. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a bajnoki cím is eldõlhet ezen a találkozón. Ha a hazaiak nyernek, akkor hétpontos elõnyre tesznek szert legnagyobb riválisukkal szemben, egy vendég siker pedig nagyon izgalmas végjátékot eredményezhet. Ennek tükrében elmondhatjuk, hogy nagyon fontos lehet mindkét csapat számára a vasárnap esti meccs, csakúgy mint a két csapat magyarországi szurkolóinak is, akik közül megkérdeztünk egy-egy képviselõt, hogy õk miként látják a két csapat jelenlegi helyzetét, mit várnak a mérkõzéstõl. A vendég együttest ladlac képviseli, aki az Tot El Camp blog egyik szerkesztõje, a hazaiak táborából pedig Kinyó Péter, azaz gaizka, oldalunk egyik online közvetítõje válaszolt a kérdésekre.

Mielõtt belekezdenénk, ismerkedjünk meg veletek is egy kicsit. Mióta szurkoltok kedvenc csapatotoknak? Hogyan kezdõdött a rajongás?

ladlac: Nem túl régóta, a Rijkaard-, Ronaldinho-korszakban kezdtem követni a csapatot. Igazából gyerekként nem túlságosan érdekelt a foci, legfeljebb az Eb, vb nagyobb meccseit követtem felületesen. Aztán középiskolában bekerültem egy olyan közegbe, ahol állandóan a fociról beszéltek. Lassacskán ragadt rám valami, néhány Ronaldinho-videó után kezdtem ráébredni, hogy egész jó dolog ez, ráadásul kisiskolásként a brazilok és a hollandok voltak a kedvencek – legalábbis tõlük egészen sok nevet ismertem. A Barcelona akkoriban kezdett újjászületni egy brazil sztárral és egy holland edzõvel, és nem kell nagyon belemélyedni a klub történelmébe, hogy megtudjuk, a két nemzet elég sok Barca legendát delegált. Elég csak Fabio Rochembachra vagy Winston Bagarde-ra gondolni. Aztán jöttek a rendszeres, kihagyhatatlan meccsnézések, ismerkedés a múlttal, és egészen hamar eldõlt hogy a klub kollektíve jobban érdekel, mint egy-egy játékos. Sok jó dolog van a Ronaldinho elasticón túl.

gaizka: Kinyó Péternek hívnak, s tavaly szeptember óta vagyok a penamadridista.hu tagja, online közvetítõként (gaizka) csatlakoztam hazánk legnagyobb Real Madriddal foglalkozó internetes oldalához. Hogy mikor kezdõdött a rajongásom a blancók iránt, az egy remek kérdés, ugyanis a ’90-es évek végéig nem igazán volt olyan egyesület a nemzetközi színtéren, akik mellett örök hûséget esküdtem volna, viszont annál több volt azon csapatok száma, akikkel valami módon nem tudtam szimpatizálni. A Barcelonát nagyon nem csíptem, erre határozottan emlékszem… Ami viszont a Real Madrid felé terelte a figyelmemet, az a Savió – Redondo – Raúl fémjelezte csapat volt a századforduló idején. Emlékszem, ámulva figyeltük a brazil Savió játékát a barátaimmal, de ott volt Roberto Carlos, Hierro, Morientes, Helguera is, hogy a többiekrõl ne is beszéljek! Szóval, ha nincs is egy meccshez vagy nagyobb eseményhez köthetõ rajongási kiindulópontom, én mindenképpen ezt a korszakot nevezném meg, mint végleges elkötõdési szakaszt.

Mit csináltok egy átlagos meccsnapon? Van esetleg egy jól bevált módszeretek, szokásotok, amit alkalmaztok a mérkõzések elõtt?

ladlac: Igen, legtöbbször írok egy beharangozót a meccs elé, a többiek azt kevésbé szeretik. Ráadásul ha végignéztek a statisztikán, elég sokszor nyerünk is az utóbbi években, a kettõnek valószínûleg köze van egymáshoz. Viccet félretéve, semmi különössel nem készülök a meccsekre.

gaizka: Régebben volt egy olyan szokásom, hogy meccsnapon nem vettem fel semmilyen Real-ereklyét; se mez, se sál, se melegítõ, se semmi, de ez azonban 1-2 éve kikopott a rituálék közül. A mérkõzések elõtt egy-két nappal már agyalni szoktam a várható összeállításon, az ellenfél erõsségein, s számba veszek minden eshetõséget az aktuális fordulóval kapcsolatban. Egy dolgot nem szeretek viszont, ha beleokoskodnak a meccsbe úgy, hogy nem az én csapatomnak szurkolnak.

Mindkét csapat nagy szurkolótáborral rendelkezik Magyarországon, sõt a magyar madridistáknak van hivatalos szurkolói klubja is. Mi a véleményetek az effajta kezdeményezésekrõl? Ti is tagjai vagytok saját csapatotok szurkolói egyesületének?

ladlac: Legjobb tudomásom szerint a Barcának nincs hivatalos szurkolói egyesülete itthon, bár úgy tudom az eurobarca fõszerkesztõje rajta van/volt az ügyön. Ha lenne, valószínûleg tag lennék, miért ne?

gaizka: Semmi kivetni valót nem találok benne. A jó foci iránt nagy az érdeklõdés Magyarországon (is), így természetes, hogy szurkolói klubok alakulnak a különbözõ egyesületek mentén, ezzel kiszolgálva, tömörítve a magyarországi rajongók táborát. Én jelen pillanatban (még) nem vagyok tagja a hazai hivatalos klubnak, de ami késik, nem múlik.

Térjünk is át a klubokra. Milyennek értékelitek csapatotok idei szezonját?

ladlac: Nem hinném, hogy bármi okosat lehetne jelenleg mondani. Három kupára van esélyünk, de nagyon könnyen benne van, hogy csak a nyár végén elhódított Szuperkupa kerül idén a vitrinbe. Nyilván ha nyertek hétvégén és/vagy a kupadöntõn, meg kizúgunk a BL-bõl nem lesz õszinte a mosolyom, de úgy néz ki, ez egy átmeneti év, néha teljesen elveszíti a csapat a fonalat, benne van, hogy nem lesz túl sikeres szezon. De elég csak a pár évvel ezelõtti Liverpoolra, vagy a Milanra nézni, ott azért van gond rendesen, úgy néz ki, a Barcánál azért nincsen ekkora fejetlenség. Reméljük nem csak egyelõre.

gaizka: Egyelõre pozitív csalódás számomra ez a szezon, hiszen egy hangzatos edzõváltás után, nem számítottam arra, hogy március végén mind a három sorozatban ott leszünk az „élen”. Viszont, ami nagyban befolyásolni fogja az idei évet, az a vasárnapi El Clásico, illetve a BL-ben mutatott szereplésünk lesz. Ha legyõznénk a Barcelonát, hatalmas lépést tennénk a La Liga elhódítása felé, míg a BL-ben is jó lenne már végre döntõt játszani oly sok idõ után! Egyszóval eddig dombon a tanya, s reméljük a hátralévõ pár meccsen is sok örömöt fog okozni nekünk a csapatunk.

Milyennek értékelitek az ellenfél szezonját?

ladlac: Veletek nagyobb bajban vagyok, bár a tabellára nézve nem lehet okotok panaszra. Kupadöntõ pipa, Schalke megcsinálva oda-vissza. Meggyõzõ.

gaizka: Gyakorlatilag õk is ott állnak, ahol mi. Sokan temetik ezt a katalán gárdát, de szerintem semmivel sem gyengébbek, mint a tavalyi szezonban. Az, hogy volt egy-két halovány meccsük az utóbbi idõben, semmit nem jelent, mi is álltunk már mögöttük nem is oly régen öt-hat ponttal leszakadva, s onnan tudtunk +4 egységgel a Barcelona elé kerülni. Az õsi rivális meccset nem szoktam figyelemmel követni, mert borzalmasan felidegesítem magam rajtuk, csak akkor pillantok rá a találkozóikra, mikor már benne van a levegõben a pontvesztésük, így a mutatott játékukról nem nagyon tudok nyilatkozni. Az biztos, hogy elõttük is adott még a triplázás lehetõsége, s nyilvánvaló mindent el is fognak követni, hogy borsot törjenek az orrunk alá!

Az utóbbi 10 évben gyakorlatilag kétcsapatos ligának hívták a spanyol pontvadászatot. Idén az Atlético Madrid is megmutatta, hogy velük is bajnokesélyesként kell számolni, sõt jelenleg egy ponttal elõzik a katalánokat a tabellán. Mit gondoltok, mindhárom csapat harcban lehet a végsõkig a bajnoki címért, vagy megint a Barca-Real páros tagjai közül fog kikerülni a gyõztes?

ladlac: Valószínû, bár nagyon remélem, hogy az Atléti ki fog tartani végig. Érdekes a viszonyom velük, valamelyik régi FIFA-ban nem lehetett egybõl a legjobb csapatokat menedzselni, így velük játszottam, megismertem, megszerettem a keretet. Aztán késõbb Football Managerben is egyengettem az útjukat, éreztem valami szimpátiát irántuk, miközben halálra idegesítettek élõben, hogy a Real ellen még csak véletlenül sem tudnak pontot szerezni, bezzeg Torres vezérletével meg a Camp Nouból is sikerült elvinniük a három pontot. Szóval meglehetõsen örültem, hogy Simeone gatyába rázta õket, meg egyébként is van egy rakat jó játékosuk. Bár a valóságban még mindig fel tudnak húzni az útszéli stílusukkal, de igazság szerint még valamifajta örömöt is tudnék érezni, ha végül õk végeznének az élen.

gaizka: A számok szerint igen. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a Simeone-legénységnek lényegesen rövidebb a kispadja, így mikor sorra jönnek a fontosabbnál fontosabb bajnoki és BL-meccsek, akkor ez a tény erõsen meghatározhatja a spanyol pontvadászat végkimenetelét. Mindenesetre számolni kell velük, fõleg ha legyõzzük vasárnap a Barcelonát, mert akkor õk számítanak majd az egyedüli üldözõnek kilenc fordulóval a vége elõtt.

Az idei szezonban volt már egy Clásico, ami 2:1-es Barcelona sikerrel végzõdött. Hogyan értékelitek azt az összecsapatást?

ladlac: Hazai pályán hoztuk a kötelezõt. Már abban az értelemben, hogy ha bajnoki ambícióink vannak – márpedig vannak -, akkor hazai pályán elõnyt kell szerezni a Klasszikuson, mert egyébként nem szórják túl bõkezûen a pontokat a csapatok. Na jó, mi most azért ezt cáfoljuk. Neymar gólja törvényszerû volt, nem nagyon ment neki a góllövés, pedig játékban, gólpasszokban nagyon jó volt, annyira adta magát, hogy na majd most. Alexis pedig meglõtte a szezon egyik legszebb gólját, ami mind az egójának, mind a respektjének nagyon fontos volt. Számunkra soha rosszabb Clásicót.

gaizka: Egy apró párhuzamot én fel tudok állítani az akkori és a mostani rangadó között, mégpedig tavaly is és most is egy temesvári utánpótlás-focitornáról fogok hazaérkezni a meccs kezdetére. Remélem a végeredmény nem hasonló lesz! Az õszi meccsrõl emlékszem Benzema hatalmas kapufájára, valamint dereng, mintha Cristiano Ronaldónak nem adtak volna meg egy tizenegyest a 2. félidõben. Jesé gólja sajnos késõn született meg, így hiába voltunk partiban, kikaptunk a Camp Nou-ban, ahol a szerencsétlen Alexis Sánchez megrúgta élete gólját…

Milyen elvárásaitok vannak a csapatotokkal szemben az idei szezonra vonatkozóan?

ladlac: Triplázás. Szurkolóként nyilván telhetetlen az ember, kell a tök jelentéktelen Audi kupa is. Persze ilyen elvárásokkal könnyen csalódik az ember, fõleg, hogy a kilátások sem igazán jók. A kupa egy ki-ki meccs, a bajnokságban nem állunk jól, a BL-ben meg a Bayern biztosan erõsebb, a Realnál meg a PSG-nél pedig valószínûleg nem vagyunk erõsebbek. Mondjuk a BL mindig lutri, egyszer egy lövéssel tovább mentünk a Chelsea ellen, máskor még a büntetõ is a kapufán csattant, és kiestünk. A kupát azért jó lenne behúzni, fõleg ellenetek, a bajnokikat hozzuk tisztességgel, mint anno a második Capellós Madrid, amelyik játszott talán tizenegy “döntõt”, és be is húzta az aranyat. A BL-ben meg legyen meg a legjobb négy, és ha ki kell esni, szoros meccsen essünk ki.

gaizka: Most, hogy versenyben vagyunk mind a három címért még, egyszerû és nagyszerû lenne kijelenteni, hogy egy triplázással elégedett lennék, de ha belegondolunk a dolgokba, ahhoz hatalmas nagy szerencse is kellene. Van még hátra 10 meccs a bajnokságból, 1 a kupából, és ha minden jól alakulna, akkor 6 meccs a BL-ben. Ez 17 kõkemény, gyakorlatilag döntõvel felérõ találkozó lenne, melybõl csoda lenne – valljuk be õszintén, ha mindig jól jönnénk ki. Ezért ha választanom kellene, akkor én a BL-gyõzelmet és a Copa del Reyt választanám. (A kupát csakis az egymeccses Barcelona elleni döntõ miatt!). De nem kell sokat várnunk, hogy igazi mérleget tudjunk vonni a csapat teljesítménye mögött, úgyhogy hatalmas izgalmakat ígérõ hetek elé nézünk!

Jelenleg mik a csapatotok erõsségei és gyengéi?

ladlac: Ha Messi esetleg gyengült is, még így is elképesztõ mutatókkal bír, ha Neymar visszatalál az õszi énjéhez, õ is húzóember, Pedro és Alexis újjászületett, Fábregas mind gólokban, mind gólpasszokban már tíz felett, Iniesta megint varázslatos formában – magyarul több lábon áll Martino csapata, az elõzõ évekhez képest kevésbé függünk Messitõl. Képesek vagyunk gyorsabban játszani, kevesebb húzásból gólhelyzetet kialakítani, sõt. K-o-n-t-r-á-z-n-i. Mivel csökkent a labdabirtoklásunk, megnövekedett az ellenfelek helyzeteinek száma, ezzel együtt a szögletek is. A csapat átlagmagassága viszont még véletlenül sem nõtt, szóval pontrúgások után kellemetlenül sok gólt kapunk. Na meg teljesen kiszámíthatatlanul dobjuk le idegenben a láncot, képesek vagyunk egy Valladolid ellen is reménytelenül játszani, mint ha nem mindig menne az a csapatnak, amit az edzõ kér tõlük.

gaizka: A Real Madrid erõssége mindig is a történelmébõl fakadt, egy olyan szenvedéllyel és hagyománnyal rendelkezõ csapatról beszélünk, akiket sokszor ezek az értékek emelnek a többi alakulat fölé. De ha nem a távlati szellemiséget vizsgáljuk, hanem a jelen erõsségeit kell kiemelnünk, akkor megállapítható, hogy a keret minõségi fölénye egyértelmûen sok szép eredményt vetíthet elõre a jövõt illetõen. A játékosok remek átlagéletkort alkotva tesznek ki egy egész, komplex csapatot, ahol kitûnõen ötvözõdik a feltörekvõ fiatal klasszisok száma (Jesé, Carvajal, Illarramendi), s az „idõsebb”, több éve meghatározó játékosok alkotta korosztály tagjai (Marcelo, Pepe, Ramos, Di María, Xabi Alonso). Külön kell említést tenni még 3 fontos tényezõrõl is, az egyik ezekbõl Luka Modric utóbbi hónapokban mutatott játéka, melyet az extraklasszis jelzõvel lehet csak illetni, illetve az Iker Casillas – Diego López „külön meccs”, melybõl egyelõre nagyon jól jön ki a csapat, hiszen mindketten kitûnõ formát mutatnak a számukra „kijelölt” találkozókon. Aztán 3. tényezõként az sem elhanyagolható, hogy a Real Madridban futballozik napról napra a világ legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo. Amit ez a sportoló véghezvisz a pályán és a magánéletében is egyaránt, azok a legnagyobbak közé emelik, melyekre nagyon nehéz szavakat találni. Minden magyar embernek példát kellene, hogy mutasson, hogy néha ekkora ellenszélben, ekkora nyomás alatt – melyet a média gyakorol rá indokolatlanul, hogyan lehet ember maradni, s csakis a feladataira koncentrálva a legtöbbet kihoznia magából. A gól / mérkõzés átlaga beszédes, s hazája válogatottját is a hátán véve juttatta ki Brazíliába. Egyszóval, fantasztikus egyéniség, mely mindig megteremti a különbséget az aktuális ellenfél között!

Mindkét csapatnak új edzõje lett idén. Kellett ez a változás?Mennyire illenek bele az új trénerek a klubok filozófiájába? Miben jobb az egyik és miben a másik, illetve vannak gyengeségeik?

ladlac: Nem vagyok benne biztos, hogy szükségünk lett volna új trénerre, de az élet így hozta. Én inkább azon a véleményen vagyok, hogy egy egészséges Vilanovával nem lettünk volna rosszak, az elsõ fél éve meggyõzõ volt, majd a betegsége miatt hónapokig volt távol, és teljesen összedõlt minden. Persze ahhoz az állapothoz képest már jól jött a nyári frissítés, még ha csak kényszerbõl jött is. A klub hagyományaihoz jól igazodott Martino, kicsit felrázta a taktikát. Gondolom nektek is jól jött a váltás, nem igazán tûnt nagynak az összhang Mourinho és a csapata között. Ancelotti azért letette a névjegyét Európában, míg az argentinnek új a környezet.

gaizka: Carlo Ancelotti Mou-t váltotta a szezon elõtt, melynek nem igazán örültem. A portugál mester megtörte a Barcelona elleni átkunkat, hiszen 8 meccs alatt maradt veretlen az õsi riválissal szemben, amelyre kevesen gondoltak az utóbbi idõk katalán-dominanciáját figyelembe véve. Azonban azt is el kell ismerni, hogy nagyon megosztó személyiség is volt egyben, akinek a ténykedése során rengeteg vélt vagy valós balhé robbant ki a csapat háza táján. Hatalmas volt a nyomás a média részérõl a Mourinho-éra alatt, mely sokszor a rossz irányba vitte el az eseményeket. Az olasz érkeztével azonban megnyugodtak a kedélyek, s Zidane-t maga mellé véve egyelõre jó páros benyomását keltve irányítják a Realt, melynek a tavasszal meg is lehet az eredménye! Mou néha a saját szellemiségére próbálta formálni az egyesületet – meglátásom szerint -, mely nem sikerülhetett neki, egy ilyen erõs hagyományokkal és alapértékekkel bíró klubnál, minta a Real Madrid. Egy zseninek tartom mellesleg, s továbbra is nagy figyelemmel kísérem a pályafutását! Ancelotti megfontoltnak tûnik, akinek hatalmas szakmai rutin áll a háta mögött, mely segítségével eddig jól alakítja a gárda sorsát, ám ahogy szinte mindenhol, itt is a megszerzett címek fognak dönteni a megítélésérõl.
Az ellenfél edzõjét nem ismerem olyannyira, hogy tárgyilagosan tudnék róla véleményt formálni. Azt tudom, hogy valamelyik dél-amerikai országnak volt a szövetségi kapitánya, most meg a Barcelona edzõje. Õk is versenyben vannak minden címért, ahogy említettem, tehát sok panasz nem lehet rá odaát – gondolom én. Az meg, hogy Guardiola után hogyan tudja magát elfogadtatni a mindenre rendkívül „érzékeny” katalán közeggel, nem nagyon érdekel.

Mi a véleményetek a két csapat nyári átigazolási politikájáról?

ladlac: A Barca szerzõdtette az egyik legnagyobb tehetséget, szerintem ez egy jó húzás volt, legalábbis idáig nem látom mi szól ellene. Az viszont látszik, hogy a védelembe is elfért volna az erõsítés, ami továbbra sem történt meg, idén nyáron már szerencsére nem halogathatják. Illetve nem szerencsére, mert Puyol döntése miatt alakult így a dolog. Mi anno Alba alternatívájaként, balhátvédként gondolkoztunk Bale-ben, úgy látszik azért feltalálja magát nálatok támadóként. Bár elõször azt hittem, hogy atlétika szakosztályt akar indítani a Real Madrid, és egy 4×100-as váltóban gondolkodnak, azért kell ennyi sprinter a csapatba. Isco meg remélhetõleg nem a következõ Canales.

gaizka: Helyben vagyunk. Errõl a témáról oldalakat lehetne írni. Nálunk az a helyzet, hogy a Bale-ért kiadott talicskányi pénz, nem jó irányba viszi a dolgokat Európában az biztos. Olyan összegek röpködnek – és nem csak a Realnál, hanem pl.:Neymar – Barcelona -, mely nem szolgálja a labdarúgás érdekeit hosszabb távon. Hatalmas disszonanciát kelt a mai világban, hogy egy sportoló átigazolási díjára egyesületek mennyi pénzt képesek megmozgatni. Ami viszont idegesítõ, az a Barcelona saját neveltjeivel való kérkedés, ami még a mai napig is tart! Mintha a Real Madridból nem kerültek volna ki saját nevelésû játékosok!? Diego López, Iker Casillas, Carvajal, Nacho, Jesé, Morata, Arbeloa ezek honnan jöttek? Vagy akik jelenleg más nagy egyesületekben játszanak, azonban mind a Casillából jöttek (Soldado, Negredo, Mata, Eto’o stb.). De amíg a televíziókban olyan emberek „szakértését” hallhatjuk naponta, akiket láthatunk mostanában, addig nem árt utánajárni a dolgoknak.
Ami a csapatot illeti, nagyon öröm számomra, hogy a gerince megmaradt a gárdának, mely elõny lehet a vége felé közeledve a küzdelmeknek, amikor is nüanszok döntenek egy-egy meccs végkimenetelérõl. Örülök annak is, hogy tele vagyunk fiatal spanyol játékosokkal (Isco, Illarramendi, Jesé, Morata, Nacho, Carvajal), akik sokat tehetnek a közeljövõ nagy csapatának alapjaihoz, ráadásul a sokra hivatott U21-es válogatott húzóembereirõl beszélünk. Én nem vagyok a híve annak, hogy minden évben igazolnunk kell 3-4 embert, akiknek jobban ment véletlenül egy másik bajnokságban az idény, inkább a saját értékeink megtartása mellett szeretnék látni egy megfontolt, építõ folyamatot, amibe persze belefér idõnként 1-2 újabb ember érkezése is.

Ki a csapatotok legjobb játékosa?

ladlac: Afellay. Ez kérdés?

gaizka: Marcelo játékát csodálom! Modric fantasztikus szezont fut, a védelmünk összeszedettnek tûnik – gondoljunk csak a kapott gól nélküli szériánkra -, Cristiano nélkül sehol nem lennénk. Nehéz kérdés. Mindenkit remek játékosnak tartok, de az igazság, hogy a portugál zseni annyi, de annyi fontos gólt szerzett, hogy mindenképpen az élre kívánkozik a képzeletbeli listámon!

Van olyan játékos a saját csapatotokban, akin mindenképpen túladnátok a következõ átigazolási idõszakban?

ladlac: A peremembereken, mint Cuenca, dos Santos, vagy Afellay. Nagyon bírom Mascheranót, de nem bánnám, ha nyáron Nápolyba költözne. Vannak remek meccsei, de Martino alatt egyre inkább hasonlítunk egy normális csapatra, azaz egyre többször elõfordul, hogy beszorul a csapat a kapuja elé, ilyenkor pedig meglátszik, hogy nem ez az eredeti posztja. Pep filozófiájába (töltsd fel a csapatot középpályásokkal) nagyon illett, de én úgy látom, hogy többet is ki lehetne belõle hozni – egy nagyon jó védõ helyett lehete egy világklasszis középpályás. A Barcában erre nincs esélye, Benítez viszont már dolgozott vele. Na meg eljátszottam a gondolattal, hogy milyen remek edzõ lenne késõbb belõle. Egyrészt a pálya közepén játszik, ez általában magasabb játékintelligenciát követel, és olyan edzõktõl tanult mint Guardiola, Benítez, Bielsa vagy Pellegrini. Az angol és spanyol bajnokságban is letette a névjegyét, ehhez még jöhetne egy taktikusabb olasz így a harmincas éveiben, ezek pedig elég jó alapnak tûnnek, hogy egy kiemelkedõ edzõ válljon belõle.

gaizka: Akin mindenképpen, olyan nincs jelenleg. Ami érdekes lesz, az a kapuskérdés, ugyanis sokáig nem tartható fent ez a status qou, hiszen 2 remek kapusról van szó, akik mindenképpen védeni szeretnének, tehát is biztos lesz változás a nyáron. Aztán jön a nyári világbajnokság, mely sok játékost szokott ilyenkor „beárazni” jó és rossz értelemben is egyaránt. Khedira és Arbeloa sérüléseik miatt veszélyben is érezhetik magukat, ráadásul mindkettõjük posztján van bevethetõ alternatíva a jövõre nézne. Szerintem a Jesé – Morata kettõsbõl is távozni fog az egyikõjük – az utóbbinak van erre nagyobb esélye -, hiszen több játéklehetõséget szeretnének, ami viszont egy lehetséges csatár igazolását is elõre vetíti.

Ki az a játékos az ellenfél csapatából, aki a legnagyobb veszélyt jelentheti kedvenceitek kapujára?

ladlac: CR. Pedig az elején csak szenvedett a Clásicókon, de csak belejött. Persze sokszor mi is biztosítjuk az optimális körülményeket neki, 50 méteres üres terület, hadd menjen a versenyfutás.

gaizka: A Barcelonában sok jó játékos focizik, így mindenki potenciális veszély. A múltkor Neymar ellenünk szerezte meg elsõ bajnoki gólját, ha jól emlékszem, Puyol és Dani Alves is ellenünk szokott villanni – hogy tenném õket tombolára -, tehát bárki betalálhat.

Van olyan focista az ellenfél keretébõl, akit szívesen látnátok saját csapatotokban?

ladlac: Valdés távozóban, szóval Casillast ki tudnánk menekíteni a kispadról.

gaizka: Nincs.

Ki az, akivel legkevésbé szimpatizáltok a másik oldalról? Mi ennek az oka?

ladlac: A komplett védõsorotok, de egyértelmûen Pepe viszi a pálmát. Alattomos és agresszív, pedig egy jó képességû játékos.

gaizka: Na, itt már lényegesen hosszabb lesz a felsorolás. Azonban mielõtt belefognék, kíváncsi lennék, hogy a két csapat játékosai között milyen lehet az igazi viszony a pályán kívül! Nem csak a spanyolok között, hanem a többiek között is! Nyilvánvaló, hogy a média rengetek kisebb-nagyobb zördülést felnagyít, csakhogy ugorjon a jónép, – s közben meg például Di María nem duzzog, ha Messivel kell párban állnia az argentin válogatott edzésén -, de úgy tényleg érdekelne, hogy a színfalak mögött milyen a kapcsolatuk egymással az ellenfeleknek igazából. Mindez a kíváncsiság azonban nem gátol meg, hogy felsorolásom hosszúra ne sikeredjen! Messit egy arrogáns kis törpének tartom (a játéktudását elismerve viszont), aki kénye kedve szerint irányítja a csapatát a kulisszák mögött. A Piqué – Busquets párosról sincs jó véleményem, bár az utóbbi jó játékos, õszintén elismerem. Néha olyan emberi tulajdonságokat mutatnak a pályán, ami nem tartozik a szimpatikus emberi értékek közé. Dani Alves és Mascherano is gyakran felidegesít, ezért mindenképpen meg kell említenem a nevüket ezen kérdés alatt. Sugárzik belõlük a nagyképûség, a vereséget – el nem viselés, pedig néha-néha ki lehet kapni. Egyébként az egész csapatra jellemzõ szerintem a katalán történelmükbõl adódó kisebbségérzet miatti kompenzáció. Oly erõs tudat hatja át a klubot politikai alapokkal átitatva, ami gyakran megjelenik a pályán és azon kívül is. (Nem véletlenül mondta – azt hiszem -, Bobby Robson, hogy a Barcelona az egyik legátpolitizáltabb egyesület a világon!) Katalónia mindig is táptalaja volt az extremitásnak a történelemben, itt mindig megragadtak és életre keltek mindenféle szélsõséges „izmusok”, ami teljesen szemben áll a Real Madrid által több mint 100 éve képviselt hagyományokra épülõ, konzervatív értékekkel.

Ez lesz a 227. El Clásico (már ami a tétmeccseket illeti). Az eddigi 226 mérkõzés közül melyik volt a legemlékezetesebb a számotokra? (Pozitív és negatív értelemben is írjatok 1-1 példát!)

ladlac: A 2-6 és az 5-0 közt nehéz választani, gondolom a másik válaszoló is így lesz ezzel. Az egyik nagyon fontos volt a bajnoki cím szempontjából, ráadásul idegenben, a másik Mourinho mindgame-jére volt csattanós válasz. A legrosszabb meg a sorfalas történet, fõleg hogy Deco és Eto’o is kisárgázta magát, ami már magában is nagy csalódás volt.

gaizka: A negatív élményem egyértelmûen a Mourinho-éra elsõ Barcelona – Real meccséhez köthetõ, amikor 5-0-ra kiütöttek minket a Camp Nouban. Igazából nem is az eredmény, hanem inkább az a macska-egér játék volt megalázó, amit a katalánok csináltak velünk. Az volt az érzése az embernek, ha 10 gólt kellett volna lõniük a hazaiaknak, akkor simán lõttek volna 10-et. Óriási verést kaptunk.
Pozitív emlékem már több van (mert azok mindig tovább benne maradnak az emberben), viszont ezekbõl nehéz is kiemelni bármelyiket. Talán a 2002-es BL-elõdöntõ elsõ meccse, mely alkalommal 2-0-ra gyõztünk Barcelonában Zizou és McManaman gyönyörû emeléses góljaival, illetve a valenciai hosszabbításos, La Copa gyõzelem áll a szívemhez legközelebb.

A Klasszikus játékvezetõje UndianoMallenco lesz. Milyen emlékeitek vannak errõl a bíróról? Õ képes lehet kézben tartani egy ilyen összecsapást?

ladlac: A bíró a pálya tartozéka, nagyjából ennyire foglalkoztatnak. Úgy rémlik õ egy elfogadhatóbb sípmester, biztos legjobb tudása szerint fog majd vezetni.

gaizka: Undiano Mallenco… Megmondom õszintén, hazudnék, ha most valami pontos régebbi meccsel összefüggésben meg tudnám említeni a nevét. A román – magyar meccset õ vezette, azt tudom. Meg azt is, hogy több El Clasicón is dirigált – gondolom volt akkor egy pár vitatható ítélete -, mert ezek rendszerint zûrös mérkõzések mind. Összességében viszont lassan már közhelynek számít, de ahogy ezek a spanyol játékvezetõk bíráskodnak, az valami felháborító. Szinte nem múlik el olyan mérkõzés, amikor azt tudnám mondani objektíven, hogy „igen, ez a játékvezetõ most jól fújt”. Nem tudom mi ennek az oka. Remélem a vasárnapi rangadó nem róla fog szólni.

A habfehér alakulat listavezetõként, ráadásul a gránátvörös kékekkel szemben 4 pontos elõnnyel várja az összecsapást. Számít ez valamit? Ha kikap a Barcelona, akkor végérvényesen kiszáll a bajnoki címért folytatott harcból?

ladlac: Amíg matematikai esély van… hallottuk már százszor. De nagyjából lehetetlen lenne ezen a Madridon hét pontot hozni.

gaizka: Egyelõre kapjon ki, de ott még nem tartunk! Nem hinném, hogy végérvényesen elszállna a címvédés esélye, de hogy jelentõsen csökkenne, az biztos, fõleg ha az Atlético is nyerni tudna. Még marad a vasárnapi találkozó után 9 forduló, s ez alatt mi vendégeskedünk például a Sevilla és a Sociedad otthonában is. Sõt a BL-mérkõzések is erõsen befolyásolhatják a csapatok bajnoki teljesítményét is. Magyarán semmi sem dõl el még igazából!

Iker Casillas Carlo rotációjának köszönhetõen szinte biztos, hogy nem lesz a kezdõcsapat tagja. Hogyan vélekedtek Ancelotti kapus-rotációjáról?

ladlac: Kényes kérdés, Iker egy legenda, és talán annak is a krémje. Legjobb tudomásom szerint a teljesítményt viszont Diego López is hozza, van olyan képességû kapus, hogy egy Real Madrid szintû gárdában védjen. A helyzetet csak bonyolítja, hogy õ is a Castillából került ki, ezt azért illik megbecsülni. Szóval furcsa látni, hogy Casillas padozik a bajnokságban, azt meg még inkább az lesz, hogy nem áll a kezdõkörben Xavival. Nem tudom, hogy van-e itt jó megoldás, de igazából Ancelotti döntése is védhetõ.

gaizka: Egyszer valaki azt mondta, hogy „Ha nincs igazából elsõ számú kapusod, akkor az azt jelenti, hogy egyik kapusod sem jó!” – ezt értékes gondolatnak tartom, viszont most nálunk nem ez a helyzet! A fentiekben már volt róla szó, hogy ennek is betudhatjuk az eddigi remek sikereket, ugyanis mind Iker, mind pedig López kiválóan véd a számukra „elõírt” találkozókon. Ahogy viszont említettem, ez a helyzet nem tartható fent sokáig, elõbb vagy utóbb dönteni kell az elsõ számú kapust illetõen. Az, hogy vasárnap vélhetõen Diego López áll majd a kapuban, nem frusztrál, csak bizakodni tudok, hogy hozza a jó formáját, s megnyerjük a meccset. Iker meg majd véd a Bajnokok Ligája döntõjében, ennyire egyszerû!

Nemrégiben olvashattunk egy spanyol újságíró pálfordulásáról.Relano korábban vitatta egy barátja állítását, miszerint Cristiano jobb játékos Messinél, azonban az elmúlt idõszak eseményei kapcsán úgy érezte, tollat kell ragadnia, hogy megkövesse barátját. Jöjjön tehát a „klasszikus” kérdés. Ti mit gondoltok? Cristiano, vagy Messi?

ladlac: Messi. Meglepõdtetek, mi? Ipari mennyiségû gólok mellett gólpasszok, azokból is a kedvenceim. Gyönyörû ütempasszok mélységbe, mint a legpengésebb irányítók. A cselei minimalisták, semmi sallang, “csak” tologatja. A hiedelemmel ellentétben jobb lába is van, a tizenhatoson belül egyáltalán nem esik kétségbe, ha azzal kell lõnie. És igazából a fejeléshez is van érzéke, más kérdés, hogy döntõ többségben a magassága miatt esélye nincs fejelni.

gaizka: Elõször is: Messi kiváló labdarúgó, aki jogosan kapott már Aranylabdát – hogy aztán mind a négyet megérdemelte-e, az erõsen kérdéses…A jelenkor egyik legjobb játékosa vitathatatlanul, azonban nálam Cristiano Ronaldo a nyerõ! Egy olyan komplex játékosról beszélünk, aki jelenleg 236 mérkõzésen 242 gólt szerzett a Real Madridban sorra megdöntve a különbözõ rekordokat. Szerzett már gólt sarokkal levegõben és földön, közelrõl és távolról, lõtt már bombagólt az alapvonal és az oldalvonal tájékáról is, ollózott, fejelt, egyszóval gyakorlatilag bárhonnan és bármely lábával veszélyes a pályán! Ráadásul kiválóan cselez, ahogy az egyik barátom mondaná, „ha nála van a labda, közelebb ül mindenki a TV-hez”. Messi annak köszönheti a teljesítményét, hogy borzalmasan gyorsan tud ritmust váltani kis területen rövid idõ alatt, ha a bal lábán van a labda, valamint az alacsony súlypontja miatt roppant nehéz leütközni és lekövetni a mozgását. A világ két legjobb játékosa az utóbbi idõkben nyújtott teljesítményeiket figyelembe véve, de nálam CR mindent visz! Igazából ebben a vitában nem is akarok itt meggyõzni senkit, nekem bõven elég, hogy nálam Cristiano a jobb!

Mi az, ami eldöntheti a meccset?

ladlac: A gólok… Azonos erõsségû csapatoknál különösen fontos, hogy mennyire tudnak fejben felkészülni, illetve az edzõk tudnak-e valami meglepõt húzni. A Barcának úgy kell helyzeteket kialakítania, hogy közben a kontrákra is tudjanak reagálni. Kb. mint kötéltáncolni több száz méter magasban, biztosítás nélkül. Meg lehet csinálni, csak baromi nehéz, és iszonyatosan izgulsz.

gaizka: Az dönt, hogy ki tudja jobban kihasználni a gólhelyzeteit, s bízom abban is, hogy Ancelotti taktikailag lényegesen jobb edzõ, s nagyobb rutinnal bír, így valamilyen formában a pályán is kamatoztatni tudjuk mindezt. Nagyon bízom Bale-ben is, aki az utóbbi idõben kezdi igazolni, hogy tényleg hasznára lehet a csapatnak, illetve ugye ott van Ronaldo, aki bármikor villanhat. Az sem lenne baj számunkra, ha Benzema bevethetõ lenne, s akkor, ha egy jó napot kifog a BBC csatártrió, akkor biztosan megszerezzük a 3 pontot az El Clasicón.

Milyen kezdõvel küldenétek ki a pályára saját csapatotokat? Ilyenkor lehet egyáltalán rotálni?

ladlac: Valószínûleg azért mindkét edzõ a legerõsebbnek ítélt csapatát akarja kiküldeni, így a rotálást inkább az elõzõ hetekben alkalmazták. A kezdõt illetõen bajban vagyok, úgy tûnik a nagy meccsekre a Xavi, Iniesta, Fábregas, Messi négyesben gondolkozik Martino, pedig egy Pedro-Alexis szél talán jobb lehetne egy középpályás kárára. Óriási szerencse, hogy ezt egy nálam sokkal okosabb ember dönti majd el, de remélem, hogy Neymart nem erõlteti, vannak nála jobb formában lévõ szélsõink is.

gaizka: Lehet rotálni ilyenkor is, ezt már Mourinho is megmutatta tavaly tavasszal, amikor effektíve a „B” csapattal gyõzte le 2-1-re a Barcelonát hazai pályán a bajnokságban. Hogy most bármely edzõ is tartalékolna, azt erõsen megkérdõjelezem. Ancelotti lenyilatkozta, hogy már tudja a 11 kezdõjátékosát a hétvégére, míg a túloldalon sem hagyhat magának sok választást Martino, mivelhogy vereség esetén, egy rossz „rotáció” következményeként hét pontra nõne a két csapat között a differencia.

Hol fogjátok nézni a rangadót? Van esetleg valamilyen törzshelyetek?

ladlac: Kisváros, semmi lehetõség, így itthon nézek meccset, most is így lesz. Egyébként sem vagyok híve olyan meccsnézésnek, ahol keverednek a szurkolók, kivétel persze ha baráti társaságról van szó. Az 5-0-t néztük így 2010-ben, nekem volt kellemetlen a Barcások viselkedése.

gaizka: Nem tudom még, hol nézem. Ami párhuzam az õszi El Clasicóval, hogy akkor is egy temesvári utánpótlás-focitornáról estem be a képernyõ elé, s most is így fog történni – abban persze nagyon bízva, hogy most fordított végeredmény születik! Törzshelyem egyébként nincs, valamint az is változó, hogy hol és kikkel nézem a találkozókat.

Végezetül mondjatok egy tippet – gólszerzõkkel együtt – a meccs végeredményét illetõen!

ladlac: 1:1, Benzema, Pedro. Teli találatra mennyit fizettek?

gaizka: 3-2-re nyerünk. Ronaldo, Bale, Ramos illetve Pedro, Fabregas.

Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltatok!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK