Ki az a Jesús Vallejo?

Egyre több pletyka lát napvilágot arról, hogy Pepe hamarosan távozik a Real Madridból. A veterán védő jövője jelenleg nem tisztázott, a szerződéséből mindössze fél év van csak hátra. Mindeközben van egy srác, aki kölcsönben szerepel Németországban, aki menetel a Frankfurt csapatával, és bár szemtelenül fiatal, rendkívül érett játékával felhívta magára a figyelmet.

Talán nem mindenki kedveli a portugál Pepét, de a Real Madrid hátvédje megkérdőjelezhetetlenül a topligák egyik legkövetkezetesebb védőjévé vált az elmúlt években.

Egykori brutális durvaságai meglehetősen rossz szájízt okoztak a futballkedvelők körében, illetve sokan a meglehetősen gyenge színészi alakításaival sincsenek kibékülve, védőként azonban – szigorúan a védekező feladatait tekintve – sokkal de sokkal jobban, világklasszis szinten teljesít. Így, ha eljön az idő, amikor távozik a Santiago Bernabéuból – ami egyre inkább úgy tűnik, hogy már a nyáron bekövetkezik -, kétségkívül nagy űrt hagy majd maga után.

Mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy Pepe utódjaként a 20 éves Jesús Vallejóra tekint a Real Madrid, érdemes őt megvizsgálni, illetve meg kell említeni, hogy nem mindennapi tehetség szükséges ahhoz, hogy ilyen fiatalon ilyen felelősségteljes szerepkört bízzanak az emberre.

Pepe

A jelenleg Frankfurtban kölcsönszereplő védő, aki január 5-én töltötte be 20. életévét, annyira lenyűgözően teljesít, hogy a királyiak bizalma töretlen felé, és a Bajnokok Ligája címvédőjének első csapatában kaphat helyet a következő idénytől.

A madridi Marca és AS napilap is arról írt a múlt hét folyamán, hogy Vallejo Zinédine Zidane első számú opciója Pepe helyettesítésére, hiszen a portugál nagy valószínűséggel távozik a közeljövőben. Több lap is arról számolt be a napokban, hogy a klubot lassan tíz éve szolgáló védő közelebb áll ahhoz, hogy elfogadja egy kínai klub ajánlatát, minthogy meghosszabbítsa a szerződését jelenlegi munkaadójával.

De vajon mit lát Zidane Vallejóban? Mi teszi őt olyan különlegessé, hogy hamarosan egy Európa-bajnok és kétszeres Bajnokok Ligája-győztes védő helyébe léphet, és rendszeresen játszhat a világ vitathatatlanul legnagyobb klubjában?

Ha a védőket vesszük alapul, akkor Vallejo egy technikailag jól képzett játékos. Nem egy kifejezetten gyors védőről beszélünk, de meg van a kellő sebessége ahhoz, hogy csatába szálljon a legtöbb támadóval. Emellett olyan rendkívüli pozícionálási képességekkel rendelkezik, hogy nem túlzás kijelenteni, az esetek nagy többségében egy lépéssel a támadók előtt jár.

Mivel ez a nagyszerű helyezkedés egy meglehetősen finomhangolt megelőzési képességgel párosul, így elmondhatjuk, hogy a spanyol kiválóan olvassa a játékot, és remekül időzített labdaszerzésekkel képes megtörni az ellenfél játékát. Jelenleg nincs olyan védő a Real Madrid keretében, aki a fiatal titán mérkőzésenkénti, átlagosan 3,1 megelőző szerelésénél jobb számokat tudna felmutatni az idei szezonban. Nacho és Varane állnak hozzá a legközelebb, a maguk 2,1-es átlagával.

Ha visszaemlékezünk, a legendás Paolo Maldini egykor a következőket mondta: „Ha szerelnem kell valakit, az azt jelenti, hogy egy hibát már elkövettem.”

Vallejo

Biztosak lehetünk benne, hogy Vallejo tiszta szívéből egyetért ezzel az állítással. Azzal, hogy remekül helyezkedik és előre látja, hogy az ellenfél támadói mit fognak csinálni a következő pillanatban, és mindemellett kiválóan időzít, nagyon ritkán fordul elő, hogy a spanyolnak be kell mutatnia egy szerelést, hiszen az esetek nagy többségében enélkül képes megszerezni a játékszert. Becsúszásokat pedig még ennél is ritkábban láthatunk tőle.

Átlagosan 1,4-szer kell szerelnie egy mérkőzésen, ez jól bizonyítja, hogy sokkal jobban szereti a lehető leghamarabb kioltani az ellenfél támadásait. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs szüksége kétségbeesett becsúszásokra az utolsó pillanatokban, hogy megakadályozzon egy-egy lövést. És ne felejtsük el, mindezt a Bundesligában teszi.

Mára elmúltak azok az idők, amikor a hátvédek voltak a technikailag legkevésbé képzett játékosok a pályán és a csapatban, akik csak zúzógépként funkcionáltak, amikor egy ügyes támadó jött velük szembe, majd a labdaszerzést követően a játékszert azon nyomban egy képzettebb társukhoz pofozták.

A modern labdarúgásban a hátvédek már-már mélységi irányítóként funkcionálnak, akiknek a feladata nem csak az ellenfél támadásainak megakadályozása, hanem a labdaszerzést követően be kell tudniuk kapcsolódni a csapatuk offenzíváiba is, a labda pontos előre juttatásával.

Ebben a tekintetben Vallejónak minden eszköze megvan ahhoz, hogy boldoguljon a legmagasabb szinten. Magabiztos a labdatartásban, kellően pontos, hiszen 85%-os passzpontossági mutatóval bír, ami ha csak hajszálnyival is, de jobb Pepe átlagos, 84,9%-os pontosságától.

Ha mégis kellene keresni egy olyan elemet a játékában, amelyet fejlesztenie kell még, akkor a magas labdák támadását mondanánk. A maga 183 centiméteres magasságával nem mondható alacsony játékosnak, de a fejpárbajainak csak 48 százalékát nyeri meg átlagosan, ami egyelőre messze elmarad Pepe teljesítményétől: a portugál az esetek 76 százalékában kerül ki győztesként egy fejpárbajból, igaz, ő 188 centiméteres magassággal büszkélkedhet.

Sergio Ramos azonban pontosan akkorára nőtt, mint az ifjú spanyol, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy kellő edzésmunkával és mentorálással drasztikus javulást lehet elérni ezen a területen is, főleg ha az ember még csak a 20 életévét töltötte be.

Azonban Vallejo játékának leginkább figyelemre méltó pontjai, illetve azok, amelyek Zidane bizalmának elnyeréséhez vezettek, olyan tulajdonságok, amelyeket nem lehet pusztán számokkal leírni.

Hiába nagyon fiatal még, egy leírhatatlanul érett védő képét kelti, aki rendkívüli hidegvérrel játszik a pályán, ami megnyugtatja a körülötte lévőket is. Ő az, aki a káosz közepette is teljesen nyugodt tud maradni, pont, mint egy profi védő.

Már azt is bizonyította, hogy igazi vezér tud lenni a pályán. Tapasztalatbeli hiányosságait magabiztossággal pótolja. De nem azzal a pimasz nagyképűséggel, ami már-már arrogancia határait súrolja, hanem sokkal inkább olyan viselkedéssel, ami még a társai körében is tiszteletet parancsol.

Akár idén hívják Madridból, akár később, valamikor a közeljövőben, egyet biztosan állíthatunk: Jesús Vallejo készen fog állni arra, hogy a Real Madrid címeréért küzdjön.

Forrás: bet.unibet.co.uk
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK