Florentino Pérez ezredes lett

A stabilitás, a sikerek, a tekintély visszaállítása – ezek lehetnek Florentino Pérez második elnöki ciklusának legfõbb eredményei. A Real Madrid elsõ embere ma 1000 napja vette vissza az irányítást a klubnál, amely újra birtokba vehette a Cibelest, és a tizedik BL-serlegért is jó eséllyel harcol. Lássuk, hogy foglalja össze a nem teljesen elfogulatlan Marca nevû spanyol sportlap az elmúlt három évet.

2009. június 1. Három évvel, három hónappal és egy nappal lemondása után Florentino Pérezt kinevezik a Real Madrid elnökévé. Nincs szükség választási kampányra, televíziós vitákra, igazolások bejelentésére, vagy postai szavazatokra: a madridizmus olyan örömmel fogadja vissza õt a Fehér Házba, hogy egyetlen másik jelölt sem versenyezhet vele.

„Egy év alatt fogjuk elvégezni azt, amit három év alatt kellene” – ezekkel a szavakkal jellemezte második etapjának kezdetét Pérez 2009. május 14-én, egy nappal azután, hogy a Barcelona megnyerte a Király-kupát. Ezen a napon, a Ritz Hotel egyik zsúfolt szalonjában jelentette be indulását az elnökválasztáson, és egyben megkezdte a Real Madrid 21. századi történetének újraírását, újratervezését.

Három évvel ezt megelõzõen nagy harcok folytak a klub elnöki székéért, nagy felfordulásokra került sor, manipulált szavazatokról érkeztek hírek…Habár Ramón Calderón két bajnoki címet nyert a futballistákkal, és egyet a kosarasokkal, óriási ütést mért a Real Madrid intézményi képére, amit a szurkolók nem bocsátottak meg neki. A Calderón-éra utolsó évében a madridizmus ájultan hevert a Barcelona elleni 2-6, valamint a Liverpoollal szembeni tragikus BL-kiesés után, így az álmok és a hit visszaszerzésére volt szüksége. Florentinónak nyolc napra volt szüksége, hogy megkezdje az illúziók visszaadását, és 65000 szimpatizáns elõtt mutassa be Kakát a Santiago Bernabéu-stadionban.

A galaktikusok visszatérnek
Az elsõ galaktikus-korszakot egy újabb követte, és a madridisták ismét mosolyogni kezdtek. Hamarosan megérkezett Cristiano Ronaldo is, aki abban az évben a világ legjobb játékosa volt, de ezzel még mindig nem szakadt vége az átigazolások sorának. Nem sokkal késõbb aláírt Benzema, Xabi Alonso, Raúl Albiol, Arbeloa és Granero is.

A második Pérez-korszak elsõ idénye a szépség helyreállításáról szólt, de ekkor még hiányzott a valódi hatékonyság. Az elnök jobbkezeként mûködõ Jorge Valdano tanácsára kinevezett edzõ, Manuel Pellegrini irányította az új projektet, aki az alapoktól kezdte az építkezést. A Real Madrid rekordot állított fel a bajnokságban azzal, hogy 96 pontot szerzett, és bár ez sem volt elég a trófea megszerzésére, az együttes minõségi voltát remekül fémjelezte. Pellegrini fölött nem is a ligában nyújtott produkció, hanem az Alcorcónnal és a Lyonnal szembeni csúfos bukás mondta ki az ítéletet. A chilei szakember távozott a következõ nyáron, csakúgy mint a klub legendás alakjai, Raúl és Guti.

Ekkor érkezett José Mourinho. Florentino Pérez leigazolta az egyetlen embert, aki képes volt megálljt parancsolni Pep Guardiola legyõzhetetlen Barcelonájának. A portugállal a kormányrúdnál a Real Madrid hajója egészen új irányt vett. Megtartva Pellegrini erõsítéseit tovább stabilizálta a csapatot Khedira, Özil és Di María leigazolásával.

Az elsõ évet a Barcelona elleni párharcok kísérték végig, melyek közül a Real Madrid egyetlen egyen tudta felülmúlni a katalánokat: a spanyol kupa döntõjében. A csapat majdnem 20 év után hódította el újra a serleget a hõssé emelkedõ Cristiano Ronaldo góljával. Florentino újra mosolygott, hiszen megszerezte azt a trófeát, amelyik hiányzott elsõ elnöki ciklusából. Elhozta Mourinhót, hogy legyõzze a Barcát, és Mourinho megtette. A bajnokság és a Bajnokok Ligája kétségkívül a Barcelona elleni meccseken úszott el…némi külsõ ráhatással kísérve. A Real Madrid összességében tovább fejlõdött, és véget ért a nyolcaddöntõs BL-átok is.

A második Pérez-éra harmadik évében Mourinho vált Pérez egyetlen kegyeltjévé. A Valdanóval való konfliktus végül az általános igazgató távozásához vezetett, így ma már egyedül a portugál felel a sportrészlegért. Az elnök elnököl, Mourinho pedig minden mást elfoglalt. A szurkolóknak dönteniük kellett, és döntöttek: Mourinhót választották.

Bár a Real Madrid elbukta a szuperkupát és a kupát is, egyre közelebb jut a Barcelonához. A fõvárosiak 10 pontos elõnnyel rendelkeznek a bajnokságban, ami szinte biztossá teszi az év végi trófea begyûjtését. A Bajnokok Ligájában a párosítások, a labda és Platini fog dönteni, de az minden esetre valószínûsíthetõ, hogy a Madrid és a Barca is ott lesz a következõ körben.

Ma, tizenhárom nappal a 65. születésnapja elõtt Florentino Pérez építészmérnök, és egyben a Real Madrid 3303-as számú sociója ezredszer ébredt a klub elsõ embereként, miközben a csapat a vasárnapi, Rayo Vallecano elleni bajnokira készül. Egy gyõzelem bizonyára szebbé tenné az elnök álmait az 1001. nap után. Reméljük, az álmai valóra válnak, és eljön a várva várt Tizedik is…
 

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK