Az ember a hang mögött: Horváth Ferenc

A penamadridista.hu „Az ember a hang mögött” címû sorozata ismét jelentkezik, a soron következõ részben a Horváth Ferenccel készült interjúnk második része olvasható. A Sport TV kommentátora az interjú elõzõ részében magáról és a munkájáról beszélt, ezúttal pedig a Real Madriddal kapcsolatos kérdésekre válaszol.

Az interjú elsõ része ide kattintva megtekinthetõ.

Spanyol bírók. Mit gondolsz a ténykedésükrõl? A közelmúltban nem egy olyan Real Madrid mérkõzést közvetítettél, ahol talán még te magad sem hittél a szemednek.
Ez tény és való, így volt. Akkor úgy tûnik átment a képernyõn is. (nevet) A Villarreal elleni meccset konkrétan tönkretette a bíró, döbbenettel figyeltem, ami történt. Mindkét csapat kárára tévedett, még szerencse, hogy végül döntetlen lett a meccs. Nem én vagyok az elsõ, aki ezt mondja, de én is úgy gondolom, hogy a spanyol bírók nincsenek azon a szinten, mint a bajnokság. De ezt nekik kell megoldaniuk.

A katalán lapok és szurkolók szerint az idei évben a bírók a Real Madridot segítik, errõl mi a véleményed? Szerinted van valóságalapja ezeknek a vádaknak?
Nem hiszem, hogy lenne. Nem gondolom, hogy háttérbõl kapnának olyan utasításokat, hogy abban az évben a Barcát kellett segíteni, ebben az évben meg a Realt… Bár komoly üzleti érdekek húzódnak a háttérben, ez biztos, de akkor sem hiszem. A játékvezetõk is emberek, és lehet, hogy nem mindig vannak felkészülve ilyen szintû meccsekre.

Voltak olyan játékosok a Real Madrid történelmében, akiket különösen kedveltél?
Amióta majdnem napi szinten kapcsolatban vagyok a Real Madriddal, azóta Raúl. Egyetértek Guardiolával, aki a múlt heti Schalke – Bilbao meccs után azt mondta, hogy a spanyol labdarúgás legjelentõsebb alakja õ, nagyon nagyra tartom, a mai napig zseniális. Úgy gondolom, hogy aki a Schalkéban látja, olvassa, érzi a futballt, az Raúl. Minden passzából, elmozgásából látszik. Ha lenne még két ilyen játékosuk, akkor a Schalke rendszeresen a Bajnokok Ligájában szerepelhetne. Régebbrõl nekem is csak közvetett információim vannak, hiszen azokat a játékosokat nem láttam játszani, tehát Puskásékról például nem tudok érdemben nyilatkozni. A számomra legszimpatikusabb csapat egyébként a Del Bosque irányítása alatt játszó gárda volt. Az õ játékuk és az a csapat azért melegséget hozott a szívembe. Ezt azóta sem felejtettem el. A mostani Real Madridot azonban nem tudom szeretni. Elismerem, hogy a Mourinho féle Real a világ egyik legjobb csapata, kiválóan játszanak, de Mourinho személye, stílusa, és a Pepe féle ügyek miatt nem szimpatikus. Nem vagyok Barcelona szurkoló sem, de amit Guardiola és a játékosok képviselnek, közelebb áll hozzám. Tehát hogy inkább elismerem az ellenfelet, nem hangoskodok, pozitívan nyilatkozgatok róla.

Nem gondolod, hogy ez egyfajta álca mindkét részrõl? Farkas Norbert kollégáddal beszélgettünk múlt héten, õ elmondta, hogy beszélt a katalán El Mundo Deportivo fõszerkesztõjével, aki egyébként Mourinho nagyon jó barátja, õ pedig elmondta, hogy a portugál az életben teljesen más ember, mint amit a kívülállók látnak, gondolnak róla.
Biztos vagyok benne, hogy kifelé teljesen más embernek tûnik, mint amilyen valójában, tehát ha a családjával, barátaival, játékosaival az öltözõben van. De ezt az oldalát nem ismerem. Amit kifelé képvisel, az nekem nem tetszik. Még ha sokszor meg is tudom érteni, néha logikus amit csinál, de egyszerûen nem szimpatikus.

A mostani keretbõl kik számodra a legszimpatikusabbak, ha egyáltalán vannak ilyenek?
Sokakat szimpatikusnak tartok. Még a Milanos korszakában látottak alapján és az alapján, ahogy a madridi helyzetét tûri, Kaká számomra nagyon szimpatikus. Ha padozik, akkor padozik, ha húsz percet kap, akkor annyit kap. Mindig megpróbálja a maximumot kihozni magából. Õ például emberként és labdarúgóként is szimpatikus. Egyébként a kettõ szerintem együtt is jár, hiszen ha valakinek az emberi tulajdonságait nem kedvelem, akkor maximum elismerni tudom a tudását, a munkáját. Így van ez például Cristiano Ronaldóval, aki ontja a gólokat, nekem mégsem szimpatikus, de tudom, hogy a Real szurkolók közül is sokan gondolják így. De erre mondhatja Ronaldo, amit én is mondok a kommentelõknek, hogy szeressen a családom, a többi meg nem érdekel. Olyan úgysincs, hogy mindenki szeret valakit. De a munkáját persze elismerem, mindent megtesz, még ha vannak esetleg rosszabb meccsei, vagy sztárallûrjei. De ez is a személyiségébõl akad, nincs ezzel baj.

Ha választanod kellene: Benzema vagy Higuaín?
Jó kérdés… Ezt még Mourinho sem tudja eldönteni. (nevet) Ha egy évvel ezelõtt kérdeztétek volna, akkor azt mondom, Higuaín. Viszont Benzema az elmúlt idõszakban rengeteget fejlõdött. De dönteni nem tudok.

Marcelo vagy Coentrão?
Óriási elõnnyel indul Marcelo, hiszen nagyon régóta látom hétrõl-hétre, illetve sokkal többet is játszik, mint a portugál. Ügyes srác Coentrão is, de nálam Marcelo. Ráadásul szerintem õ technikásabb is. Balhátvéd létére amilyen cseleket csinál, akár az ellenfél tizenhatosánál…

A korábban általad elmondottak alapján a Cristiano – Messi és Mourinho – Guardiola párharcokból nálad a barcelonai kettõs a nyerõ. Valóban így van?
Ez inkább a kifelé megnyilvánulásaik alapján általam megítélt dolog. Lehet, hogy egy másik kollégám, aki teljesen más habitusú mint én, pont ellenkezõ véleményen lenne. Én nem mondom azt, hogy az egyik páros jobb, mint a másik, de számomra a kifelé mutatott kép alapján, ami akár lehet álca is, ezt nem tudom, az utóbbi kettõ a szimpatikusabb. Bár azért Messinél néhány dolgot észrevettem, ami nem tetszett mostanában. Például ahogy Cuencát és a többieket lehordja. Néha olyan kirohanásai vannak, amiket ha nem fog vissza, akkor könnyen úgy járhat, mint Ronaldinho, ami nekünk, futball szurkolóknak nagy kár lenne.

Casillas vagy Valdes?
Casillas. Szerintem megbízhatóbb kapus. Valdes is sokat fejlõdött a kezdetek óta, persze pont én közvetítettem a legutóbbi klasszikuson elkövetett orbitális hibáját, de ettõl függetlenül úgy gondolom, hogy látható rajta a fejlõdés. Mindenesetre egy szinttel Casillas alatt van.

Mit gondolsz a csapat idei szezonjáról a bajnokságot, a Király-kupát és a Bajnokok Ligáját is ide értve?
A Király-kupában pechjük volt, hogy hamar összekerültek a Barcelonával, ahol egyébként nem sokon múlt a kiesés. A bajnokságban volt tíz pont elõnyük, amibõl már csak hat van, de szerintem még ez is nagyon sok, úgyhogy nem tudom elképzelni, hogy ezzel a kerettel, ezzel a profi hozzáállással, ezzel a remek szezonnal a hátuk mögött elbukják. Ha pedig egy Bajnokok Ligája döntõbe összekerülnek a Barcelonával, ott bármi lehet…

A Real Madrid magabiztosan jutott el a Bajnokok Ligája elõdöntõig. Mit gondolsz, mi lesz a Bayern München – Real Madrid párharc kimenetele? Milyen esélyekkel indulnak a csapatok? (Az interjú április 6-án készült. A szerk.)
Legyen bármilyen jó formában is a Bayern, szerintem a Real Madrid fog továbbjutni. A München nagyon jó csapat, Jupp Heynckes pedig kiváló edzõ, ahogy ezt már a Realnál is bizonyította, amikor megnyerte a Bajnokok Ligáját 1998-ban, de nagy meglepetés lenne, ha kiesne a Real Madrid. Számomra a papírforma Real továbbjutás, a két meccs alapján ki kell jönnie a csapatok közti különbségnek.

Szerinted ki fogja megnyerni a Bajnokok Ligáját? Barcelona, Bayern München, Chelsea vagy Real Madrid?
Erre nem tudok válaszolni. Azt gondolom, hogy ha a Barcelonát hagyják játszani, hogy nála legyen a labda, akkor elõbb vagy utóbb egy-két helyzetet be fognak rúgni. Ha a Real Madrid felvállalja a támadó futballt, akkor jó esélye van arra, hogy akár meg is nyerje a trófeát.

Ha a Real Madrid nyerne, szerinted Mourinho elhagyná a spanyol fõvárost?
Mourinho fejébe nem lehet belelátni. Én személy szerint nem lepõdnék meg, ha a Real esetleges bajnoki és Bajnokok Ligája elsõsége után felállna és azt mondaná, hogy elvégeztem, amiért jöttem.

Szerinted ki tudja megállítani a Real Madridot és a Barcelonát?
Én nem látok most ilyen csapatot. Ha ezt a szintet fenn tudják tartani, és nem laknak jól a játékosok a sikerrel, akkor még hosszú évekig uralkodhatnak a futball világában.

Hamarosan megnyílik az átigazolási piac. Te kin adnál túl, ha a Real Madrid edzõje lennél, illetve erõsítenél a kereten?
Nem vagyok kint az edzéseken, de ahogy hallom a spanyol kollégák sem nagyon járnak ki. (nevet) Igazából nem tudjuk, hogy a mellõzött játékosokkal mi is a helyzet, mit tudnak valójában. Például Sahin játszott egyet az APOEL ellen, de ez alapján nem lehet megmondani, hogy van-e helye a csapatban. Coentrãót nem tudom hova belõni, mert voltak olyan meccsei, amelyek alapján azt mondom, hogy lehet valami keresnivalója, néha meg csak nézek, hogy atyavilág, mit keres itt… Altintop pedig szerintem nem Real szintû játékos. Varane õsszel remekül játszott, de eltûnt, tavasszal megint elõszedte Mourinho, de most már nem volt olyan meggyõzõ szerintem. A képességei alapján lehet, hogy a jövõ sztárja lesz. Bennem egyébként ott tört meg valami a Reallal szemben, amikor Pérez az elsõ elnöksége alatt kitalálta, hogy csak „Galaktikusokat” igazol, nem pedig posztokra, ahogy Del Bosque kérte volna, amiért aztán mennie is kellett. Persze úgy tûnik, hogy ez már nem így van, hiszen Mourinho kérésére érkeznek a játékosok. A kérdés csak az, hogy marad-e, és a saját koncepcióját viszi-e tovább.

Tudtad, hogy a Real Madridnak van hivatalos magyarországi szurkolói klubja? A Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület már több mint két éve megalakult, jelenleg 135 tagja van, a hivatalos honlapja pedig a penamadridista.hu. Mi a véleményed az effajta kezdeményezésekrõl?
Igen, tudtam rólatok. Nagyra tartalak emiatt benneteket, meg persze mindenki mást is, akik hozzátok hasonlóan szerelembõl a saját csapatuk mögé állnak, és próbálják összeszedni és kiszolgálni a csapattól egyébként földrajzilag messze lévõ szurkolókat. A weboldalatok is nagyon tetszik.

Üzennél valamit a magyar Real Madrid szurkolóknak?
Minden tiszteletem azoké, akik ilyen fanatikusan oda tudják tenni magukat egy csapat, vagy bármi mellé.

Még egyszer köszönjük a beszélgetést, további sok sikert kívánunk az életben és a munkádban egyaránt.
Hasonló sikereket nektek is, és kívánom, hogy növekedjen tovább az olvasótáborotok.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Joselu
Tovább

Orvosi jelentés: Joselu

A klub hivatalos tájékoztatása a játékos sérüléséről. A klub orvosi stábja által elvégzett vizsgálatok csontvelő-ödémát mutattak ki Joselu…