Az Ajax reméli hogy fordul a szerencse a Madrid ellen

Az Ajax abban reménykedik, hogy harmadik nekifutásra nagyobb szerencsével fog bírni a Real Madrid ellen az Amsterdam ArenAban megrendezésre kerülõ mérkõzésen. Olyan két klub találkozójáról van szó, amelyek együttesen 13 Bajnokcsapatok Európa Kupája illetve Bajnokok Ligája trófeával rendelkeznek. Az utóbbi két évben mindkétszer a kilencszeres gyõztes Real Madrid dominált a csoportkörös találkozóikon. Az aktuális holland bajnok mind otthon, mind idegenben gól és pontképtelen maradt a spanyol klub ellen (összesített gólkülönbség 12-0 a Real Madrid javára), csoport harmadik helyére szorulva pedig az a korai búcsút jelentette a Bajnokok Ligájától.

A Real Madrid  mindenki számára ismert módon, az utolsó három percben két gólt lõve 3-2-es gyõzelemmel kezdte a csoportkört a Manchester City ellen, míg az Ajax egy 87. percben kapott góllal szenvedett 1-0-ás vereséget a Borussia Dortmund otthonában.

Korábbi találkozók

  • A 2011/12-es szezonban az Ajax továbbjutási reményeit a Real Madrid elleni hazai 3-0-ás vereség oszlatta el december 7-én. A gólszerzõk madridi részrõl José Callejón (14., 90.) és Gonzalo Higuaín (41.) voltak. Frank de Boer játékosainak elég lett volna egy döntetlen a mérkõzésen, de a madridi gyõzelem és a Lyon 7-1-es diadala a Dinamo Zagreb otthonában azt jelentette, hogy csak a harmadik helyen végzett a holland csapat.

A csapatok a következõ felállásban játszottak azon a mérkõzésen:

Ajax: Vermeer, Van der Wiel, Vertonghen, Blind, Anita, Eriksen, Enoh, Janssen (Klaassen 76), Sulejmani, Lodeiro (Bulykin 74), Ebecilio.
Madrid: Adán, Arbeloa (Mendes 67), Albiol, Varane, Coentrão, Granero (Alonso 59), ªahin, Kaká, Callejón, Higuaín, Benzema (Altıntop 54).

  • A Real Madrid a második játéknapon a Santiago Bernabéu-stadionban is gyõzött 3-0 arányban. A gólszerzõk Cristiano Ronaldo (25.), Kaká (41.) és Karim Benzema (49.) voltak.
  • 2010/11-ben a Real Madrid egy amszterdami 4-0-ás gyõzelemmel törte le az Ajax reményeit. A királyai gárda gólszerzõi a mérkõzésen Benzema (36.), Álvaro Arbeloa (44.), és Cristiano Ronaldo (70., 81. – a másodikat büntetõbõl) voltak, ugyanakkor Xabi Alonso és Sergio Ramos is a kiállítás sorsára jutott azon a találkozón. A két csapat korábbi randevúján Spanyolországban is a Madrid gyõzött 2-0 arányban, Vurnon Anita öngóljával, és Higuaín találatával.

A 2010 november 23-i amszterdami találkozó kezdõcsapatai:

Ajax: Stekelenburg, Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita, Enoh, Sulejmani (Eriksen 88), El Hamdaoui (De Zeeuw 46), De Jong (Lindgren 76), Emanuelson, Suárez.
Madrid: Casillas, Ramos, L Diarra (Mateos 81), Marcelo, Alonso, Arbeloa, Albiol, León (Di María 65), Özil, Ronaldo, Benzema (Canales 82).

  • Ezt a találkozót megelõzõen az Ajax hat mérkõzésbõl ötöt megnyert és egyszer döntetlenezett a Real Madrid ellen. Az 1972/73-as év elõdöntõjében hazai pályán 2-1-re nyert a holland bajnok, majd Spanyolországban is diadalmaskodott 1-0 arányban. A döntõt megnyerve zsinórban harmadszor lett az Ajaxé Bajnokcsapatok Európa Kupája serleg.

Háttér

  • José Mourinho irányítása alatt a Real Madrid eddig 12 mérkõzést játszott vendégként a Bajnokok Ligájában, ebbõl hétszer gyõzött négy döntetlen és egy vereség mellett. Hollandiában összességében nem megy annyira jól a Madridnak, négy gyõzelem, négy döntetlen és négy vereség a mérlege a királyi klubnak.
  • A spanyol csapatok elleni összesített hazai mérlege az Ajaxnak nyolc gyõzelem három döntetlen és négy vereség. Ebbe a statisztikai adatba beletartozik a Zaragoza elleni 1995-ös UEFA-szuperkupa döntõ visszavágója is (akkor még két mérkõzéses volt az UEFA-szuperkupa. szerk). Azóta viszont nem megy annyira jól a spanyol látogatók ellen, az utóbbi hét találkozóból  mindössze egyet sikerült megnyernie az amszterdami csapatnak.

Kapcsolódási pontok

  • Frank De Boer négy évig volt a Barcelona játékosa, és a 1999-2003 közötti idõszakban kilenc alkalommal lépett pályára bajnoki és BL mérkõzésen a Real Madrid ellen. Kiegyenlített a mérlege a klasszikusokon, két gyõzelem, két vereség, és öt döntetlen áll a neve mellett. José Mourinho Louis van Gaal segítõje volt a Barcelonánál az 1999/2000-es szezonban. De Boer az Ajax játékosaként is pályára lépett a Real Madrid ellen. A holland csapat 1995 szeptemberében 1-0-ra gyõzött hazai pályán a BL csoportkörében, majd a madridi találkozón 2-0 arányban bizonyult jobbnak. Ez utóbbi találkozót viszont De Boernak ki kellett hagynia sérülés miatt.
  • Ryan Babel Xabi Alonso és Arbeloa csapattársa volt a Liverpoolban 2007 és 2009 között. A 2008/09-es év nyolcaddöntõjének második felvonásán a Liverpool hazai pályán 4-0 arányban nyert a Madrid ellen, és a harmadik gólnál Babel adta a gólpasszt Steven Gerrardnak.
  • Christian Poulsen a  Sevilla csapatában játszott  2006 és 2008 között, és ezen idõszak alatt két gyõztes és két vesztes mérkõzésen lépett pályára a bajnokságban a Madrid ellen.

  • A 2012-es Európa-bajnokságon Christian Eriksen és Poulsen is pályára lépett a Németország ellen 2-1-re elveszített találkozón, amely a dán válogatott búcsúját jelentette a kontinenstornáról. A német csapatban Sami Khedira és Mesüt Özil is végigjátszotta a találkozót. Eriksen és Lasse Schøne is szerepet kapott (utóbbi csereként állt be) a Portugália ellen 3-2 arányban elbukott találkozón. A portugál válogatottnak tagja volt Cristiano Ronaldo, Pepe és Fábio Coentrão is.
  • Eriksen és Poulsen a selejtezõsorozatban is összefutott a Real Madrid portugál játékosaival, és megosztoztak a gyõzelmeken. Cristiano Ronaldo mindkét mérkõzésen betalált, a 2011 október 11-i mérkõzésen a késõi találata azonban csak szépítésre volt elég, és Dánia lett a csoportelsõ.
  • 2010 szeptemberében Toby Alderweireld a belga válogatott tagjaként Európa-bajnoki selejtezõmérkõzésen a hazai pályán szenvedett vereséget 1-0 arányban a Khedirával és Özilel felálló Németországtól.
Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK