A katalánok az El Clásicót is felhasználják függetlenségük érdekében

Politikai tartalommal is megtöltenék a Barcelona katalán szurkolói a csapatuk ma esti, Real Madrid elleni mérkõzését. A mindig forró hangulatú meccsnek most külön pikantériát ad, hogy a tartomány az utóbbi idõben többször is kifejezte elszakadási szándékát Spanyolországtól. Úgy tûnik, az El Clásico is egy eszköz lehet ennek elérése érdekében.

A vasárnapi meccs a sportélmény mellett sok izgalmat hoz a spanyol politikai helyzettel kapcsolatban is. Az El Clásicót egyfajta sajátos referendumnak szánják Katalónia függetlenségéért. A politikusok – Artur Massal az élükön – a labdarúgáson keresztül igyekeznek megüzenni a világnak azt, amit a katalán lakosok szeretnének. Forr a világháló, ha errõl a témáról van szó. Nincs semmilyen hivatalos közlemény, de nem is szükséges. A szurkolók egymásnak adják át a híreket a különbözõ lelátói megmozdulásokról.

A kezdõ sípszó elõtt biztosan látni fogjuk a tribünön a katalán színeket, valamint a „Barça!” feliratot. Ezen kívül arra bíztatják a szurkolókat, hogy hozzanak magukkal a stadionba esteladákat (nem hivatalos katalán zászló). De ez még nem minden. Pontosan a találkozó 17. percének 14. másodpercében kezdenék el a szurkolók skandálni az independencia (függetlenség) szót. Persze az idõ megválasztása nem véletlen. 1714-ben hódították meg a bourbon seregek Barcelonát, és csatolták Spanyolországhoz.

A politikusok ezen a meccsen keresztül szeretnének eljutni az emberekhez a világ minden pontján, és demonstrálni függetlenségi akaratukat. Ezért lett hát elnevezve Katalóniában a vasárnapi találkozó a „Szabadság Klasszikusának”. Sandro Rosell minderrõl csak annyit mondott, hogy „a Barça több mint egy klub, és ez mindig is így lesz.”

Természetesen a stadionban lesznek Real Madrid szurkolók is, viszont belépõjegyet csak 250-en kapnak. Ezen felül a királyiak sociói nemrég kérték meg Florentino Pérezt arra, hogy hagyja el a Camp Nou-t, amennyiben a közönség elkezdené sértegetni Spanyolországot, annak zászlaját vagy a Real Madridot. Érdekes egyébként, hogy Sandro Rosell egyik választási jelszava éppen a politika futballtól való elválasztása volt.  

Forrás: El Confidencial
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK