Egy régi ismerõs: Galatasaray

A Real Madrid és a Galatasaray nem elõször találkozik egymással európai porondon. Sikereket mindkét együttes könyvelhet el a másikkal szemben, így semmiképp sem szabad elkövetni azt a hibát, hogy túlságosan elbíznánk magunkat a Bajnokok Ligája idei negyeddöntõ párharcát illetõen.

A török futballra sokan hajlamosak csak legyinteni, pedig baj lenne nem észrevenni, hogy az utóbbi 10-15 évben mekkorát fejlõdött. A nagyobb csapataik, mint a Fenerbahce, a Besiktas és a Galatasaray minõségi futballistáikkal a szó szoros értelmében játsszák a futballt, és hazai pályán különösen erõsek. Az a félelmetes atmoszféra, amit a saját közönségük képes megteremteni minden meccsen, még egy olyan gigaklubnak is okozhat nehéz perceket, mint a Real Madrid. Ugyanakkor talán könnyebbséget jelent, hogy a törökök két klasszisa, Didier Drogba, és Wesley Sneijder, meghatározó játékosai voltak korábban Mourinho csapatainak (Sneijder az Interben, Drogba a Chelsea-ben), és az, hogy szinte minden gondolatukat ismeri, egy ekkora stratégánál, mint a portugál, óriási elõny lehet a felkészülésnél. A Galatában érdemes továbbá odafigyelni az elõzõ idényben még a Realt erõsítõ örök fiatal Hamit Altintopra, illetve Burak Yilmazra, aki Cristiano Ronaldoval közösen vezeti az idei BL góllövõ listáját.

Bár sokan úgy gondolták, hogy a Galatasaray a legkönnyebb ellenfél lehet a nyolc között, érdemes megjegyezni, hogy még az õszi csoportkörben legyõzték hazai pályán a Manchester Unitedet, késõbb pedig a Schalkét ütötték ki a hazai 1-1 után egy idegenbeli 3-2-es sikerrel. Ez is azt jelzi, hogy igencsak gólerõsek, még úgy is, hogy Drogbának nem nagyon megy a góllövés.

A két csapat egyébként találkozott már a Bajnokok Ligájában, legutóbb több mint tíz éve, a 2000/2001-es BL kiírásban, szintén a negyeddöntõben, és az elsõ meccsen igencsak megizzadt a Real Törökországban.

Az Ali-Sami-Yen-Stadionban lejátszott mérkõzésen a 33. percben Figo beadását követõen még Iván Helguera fejelt a hálóba, majd kevesebb, mint 10 perc elteltével Makelele csapott le egy labdára, és kíméletlenül használta ki a ziccert, ezzel már 2-0-ra vezetett a vendég Real Madrid. A félidõre tehát megnyugtató elõnnyel mehetett Vicente del Bosque csapata. A második félidõ elején, alig két perc elteltével Pierluigi Collina büntetõt ítélt Mekelele szabálytalansága nyomán, amit Ümit Davala értékesített. Húsz perccel késõbb Hasan Sast hagyták üresen a Real védõi, aki 14 méterrõl bombázott a 20 éves Iker Casillas kapujába. A Galata ezután sem állt le, és negyedórával a vége elõtt a harmadik gólját is megszerezte a tízszeres brazil válogatott Mario Jardel révén, és ezzel meg is nyerte a meccset 3-2-re.

A visszavágó már sokkal simább volt, Raúl duplájával, és Helguera góljával már az elsõ félidõben 3-0-ra vezetett a Real, és ez is maradt a végeredmény.

De ebbõl az évbõl egy kevésbé kellemes emlék is fûzõdik a Galatasarayhoz: az Európai szuperkupa döntõjében Jardel gólját ugyan Raúl még ki tudta egyenlíteni a rendes játékidõben, de a hosszabbításban újra érkezett a brazil, és beállította a 2-1-es végeredményt. Aitor Karanka, a csapat jelenlegi másodedzõje is végigjátszotta azokat a meccseket, így õ közvetlen közelrõl megtapasztalhatta, hogy nem szabad félvállról venni a törököket.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK