Gündogan: A Real Madrid a Bajnokok Ligája legjobb csapata

Ilkay Gündogan az AS-nek adott interjújában beszélt a küszöbön álló elõdöntõrõl, amit a Real Madrid ellen vív majd csapata. A török középpályás a Borussia Dortmund gépezetének egyik kulcsfontosságú darabja.

7 nap van még hátra az elõdöntõk elsõ mérkõzéséig. Hogy érzi most magát a Borussia?
Az, hogy a Bajnokok Ligája elõdöntõjéig jutottunk, nagyon fontos a Dortmundnak. Tény, hogy senki sem fogadott volna arra, hogy bejutunk a nyolcaddöntõbe egy olyan csoportból, ahol a Real Madrid és a Manchester City is ott van. Minden, ami történt, a mi sikerünk volt, elsõ helyen jutottunk tovább. A munka, amit végeztünk, tökéletes volt.

És a nyolcaddöntõben ott volt a Shakhtar Donetsk…
És nagyon jó játékkal kiejtettük õket. A negyeddöntõben a Málagát a visszavágón gyõztük le, tökéletes teljesítménnyel. A gól, amit az utolsó pillanatban lõttünk, fenomenális volt. A közremûködésünk volt igazán jelentõs. Az utolsó percig akartuk a gyõzelmet, és el is értük azt.

Az elõdöntõben jön a Madrid, az utolsó lépés a Wembley felé.
A világ egyik legjobb klubja. Szerintem a BL legjobb csapata, de már legyõztük õket a csoportkörben. Kétségtelen, hogy a Madrid most sokkal jobb, mint akkor volt. Akkor megmutattuk, hogy bárkit le tudunk gyõzni, és ez jó érzéssel töltött el minket. Nem aggódunk amiatt, hogy a Real Madriddal kell játszanunk. Jöjjön, aminek jönnie kell, minden erõnkkel azon leszünk, hogy ott legyünk a döntõben május 25-én.

Tudva azt, hogy már legyõzték õket a csoportban, elégedett a sorsolással, és azzal, hogy most ismét legyûrhetik ezt a csapatot?
Nem, sosem gondolnék ilyesmit. Komolyra fordítva a szót: egy nagyon nehéz mérkõzés áll elõttünk. Az a legfontosabb, hogy játszunk ellenük. Nem igaz az, hogy bármikor legyõzheted õket, amikor csak akarod. Nagyon erõs csapat vagyunk, de mikor pályára lépnek, egyértelmûen õk a favoritok.

Özil egy példakép Önnek?
Özil mindig is az volt. Tetszik az, ahogyan a karrierje alakult. Õ Törökország tökéletes képviselõje a német válogatottban és a Real Madridban is.

Valamikor a karrierje során szeretne a spanyol bajnokságban játszani?
2015 júniusáig szerzõdésem van a Dortmunddal. A klub meg akarja újítani. Épp most tárgyalunk a dologról, de még nem tisztázódott ez az ügy. A célom, hogy Angliában vagy Spanyolországban játszhassak. Kétségtelen, hogy boldog vagyok itt, de vannak terveim. Nem tudom, mit hoz a jövõ. Azt viszont tudom, hogy e két ország valamelyikében szeretnék játszani. Szeretem a spanyol foci stílusát.

A Borussiában megkérdõjelezhetetlen a helye a kezdõben…
Másfél éve játszom. Az elõzõ szezon elsõ fele nagyon kemény volt. Néhány meccsen nem tudtam játszani. Klopp néhányszor nem nevezett, de volt egy nagyon logikus terve velem kapcsolatban. Egy kupameccsen játszhattam, és gólt is lõttem. Ettõl kezdve bent voltam a kezdõcsapatban. Most jó formában vagyok, és ott vagyok a kezdõk között. Kloppnak köszönhetõen láthattam a hiányosságaimat, és sokat javultam. Most minden jól megy.

És milyen tervei vannak a német válogatottal?
Három meccset játszottam, és szerintem jól ment. Joachim Löw szerint jó úton haladok és jól játszom. Természetesen nagy a verseny, ott van Özil, Khedira, Philipp Lahm… Mind csodálatos játékosok. Nehéz bekerülni a csapatba, de próbálom megvalósítani. A célom, hogy ott legyek a válogatottal a 2014-es világbajnokságon.

Azt mondta, a Madrid javult október óta…
Így van. A Madrid jobban játszik, mint a szezon elején. Ez kétségtelen.

A Tízedik most a legfontosabb a madridistáknak, ez jobban sarkallja õket a gyõzelemre. Ez elõny vagy hátrány?
Nem lenne helyes, ha erre válaszolnék.

A Galatasaray gyõzelme a negyeddöntõben segített valamit abban, hogy megtalálják a módját annak, miként ejthetõ ki a Madrid?
Hogy õszinte legyek, nem hiszem. Az odavágón a Galatasaray a Bernabéuban játszott, mi pedig otthon fogunk. Nem lenne helyénvaló, ha összehasonlítanám a két sorsolást.

Beszélt Özillel a sorsolásról?
Gyakran beszélgetünk a válogatott edzésein és telefonon is. Üzeneteket küldünk egymásnak. Igen, váltottunk errõl üzeneteket, és ugyanúgy várjuk a meccseket, mint elõtte. Álomszerû, hogy egymás ellen játszhatunk, pláne, hogy a Bajnokok Ligája elõdöntõjében.

Milyen érzés Cristiano és Özil ellen játszani?
Boldog vagyok. Õk a világ legjobbjai. Három évvel ezelõtt a tévében néztem õket, és most megadatott a lehetõség, hogy ugyanazon a pályán játszhatok, amelyiken õk is. Ezt semmihez sem lehet hasonlítani.

A két csoportmeccsen az Ön szerepe kulcsfontosságú volt.
Igen jól kezdtünk a Bernabéuban. Nagyon fegyelmezettek voltunk, vezettünk, aztán Özil szerzett egy gólt szabadrúgásból, s így egyenlítettek. Akkor elszomorított az eredmény. De idõvel megváltozott a véleményem, hiszen egy döntetlen a Bernabéuban nem épp a legrosszabb dolog.

Örülne, ha szerezne egy gólt az elõdöntõben?
Nekem nem fontos az, hogy gólokat lõjek. Jobb szeretek gólpasszokat adni. Sokkal elégedettebb vagyok, ha asszisztálhatok, és tiszta gólhelyzeteket hozhatok létre.

A Madrid ereje a középpályában rejlik?
Vitathatatlan, hogy a Madrid nagyon jó a középpályán. De a legfontosabb szerintem az, hogy övék a világ legjobb edzõje.

Már nem lehet jegyet kapni az elsõ meccsre. Milyen hangulatban lesz része a Madridnak?
A szurkolóink nagyon szenvedélyesek, kilencven percen keresztül szünet nélkül támogatnak minket. A drukkereink miatt nagy az elõnyünk. Õszintén szólva a Dortmund rajongói a legjobbak egész Németországban. A szurkolóink a legelvetemültebb törökökre emlékeztetnek.

Azt mondják, a Barcelona érdeklõdik Ön után. Ez a két meccs jó lesz arra, hogy megmutathassa magát?
Hogy õszinte legyen, nem igazán érdekelnek az efféle pletykák és híresztelések. Száz százalékig a futballra koncentrálok. Mindig a legjobbat szeretném nyújtani a pályán, és napról napra javulni akarok. Ez a filozófiám.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK