A Real Madrid mumusa: Németország

Németország általában a legrosszabbat hozza ki a Real Madridból. Eddig 24 alkalommal látogattak a blancók a németekhez, nyerni azonban csak egyszer tudtak. A 25, ezúttal is rendkívül fontos mérkõzés elõtt az UEFA.com visszatekintett a múlt néhány emlékezetes párharcára.

A Real Madrid az elmúlt hat évtizedben végigverte már szinte egész Európát, azonban maradt egy ország, ami szinte teljesen bevehetetlennek bizonyult számára: Németország. 24 vendégszereplése során a blancók csapata 17 vereséget, hat döntetlent és egy gyõzelmet számlál. A Borussia Dortmund elleni BL elõdöntõ párharc közeledtével tekintsünk meg néhány emlékezetes párharcot.

Hamburger SV – Real Madrid (5-1)
1979/80 – Bajnokcsapatok Európa-kupája, elõdöntõ.

A Madrid fél lábbal már a kilencedik európai kupadöntõjében érezhette magát, miután 2-0-ra legyõzte a Hamburgot a párharc elsõ mérkõzésén a legjobb négy között. Mégis olyan dolog történt, ami összetörte a madridi álmokat, azóta pedig a HSV legszebb másfél órájaként emlegetnek a német csapat szurkolói. Az elsõ meccsen szerzett elõny 16 perc alatt tovaszállt, Manfred Kaltz tizenegyesének, illetve Horst Hrubesch fejesének köszönhetõen.

Laurie Cunningham még tudott válaszolni, de a félidõ végére a Hamburg Kaltz és Hrubesch újabb góljának köszönhetõen nagy elõnyre tett szert. A mérkõzés végén Caspar Memering tette teljessé a Hamburg számára ezt az emlékezetes gyõzelmet. „A szurkolók nem akartak haza menni, még legalább egy órán át a stadionban maradtak.” – emlékezett vissza Ditmar Jakobs. „Ez volt minden idõk legjobb HSV meccse.”

1. FC Kaiserslautern – Real Madrid (5-0)
1981/82 – UEFA-kupa negyeddöntõ

A nem sokkal korábbi, Hamburg elleni meccshez hasonlóan két gólos elõnnyel érkezett a Madrid Németországba, bár ezúttal 3-1 volt az elsõ mérkõzés eredménye. Két korai Friedhelm Funkel gól (7’, 18’) máris elõnyhöz juttatta a Kaiserslautern csapatát az idegenben lõtt góljuknak köszönhetõen, így a két évvel azelõtti sebek felszakadtak.

San José és Cunningham még az elsõ félidõben a kiállítás sorsára jutott (31’ ill. 40’), majd miután Ronnie Hellström kivédte Cortés tizenegyesét, Francisco Pineda is követte õket az öltözõbe a második félidõ közepén (66’). Mindeközben pedig Bongartz (48), Eilendeldt (55) és Geye (71) is betalált, így a Real Madrid, amelynek kapitánya Vicente del Bosque volt, elbúcsúzott a versenysorozattól.

Vfl Borussia Mönchengladbach – Real Madrid (5-1)
1985/86 – UEFA-kupa harmadik kör

A Mönchengladbach akkori stadionja túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy fogadja a Real Madrid szurkolóit, tehát a meccset Düsseldorfban játszották le, 65.000 nézõ elõtt. Jupp Heykckes csapata a zuhogó esõben nem érezte annyira otthon magát.

Frank Mill lövésének, illetve Salguero öngóljának köszönhetõen a Mönchengladbach 2-0-s elõnyre tett szert a szünet elõtt, ezt pedig a hazaiak szempontjából csak szebb pillanatok követték. „A második félidõben lemostuk õket” – mondta Uwe Rahn, aki kétszer is betalált, mielõtt Ewald Lienen megszerezte csapata ötödik gólját. Rafael Gordillo szépítõ találata viszont döntõnek bizonyult, mivel a Madrid otthon 4-0-ra gyõzött a visszavágón, így idegenben lõtt góljának köszönhetõen továbbjutott.

FC Bayern München – Real Madrid (4-1)
1999/2000 UEFA Bajnokok Ligája második csoportkör

Az elõjelek alapján nem sokan kételkedtek a blancók továbbjutásában, de 2000-ben a Bayern kilenc nap alatt kétszer borította a papírformát. 4-2-re nyertek a Bernabéuban, a következõ héten pedig még ennél is jobb eredményt értek el.

A Madrid azzal a szándékkal érkezett Münchenbe, hogy helyreállítsa önbizalmát a csalódást keltõ vereség után, de az elsõ félidõben már két gólos hátrányban voltak Mehmet Scholl és Elber góljának köszönhetõen. Helguera még életben tartotta a reményt, de csak addig, amíg a csereként beálló Zickler két gólja végleg el nem döntötte a párharcot.

FC Bayern München – Real Madrid (2-1)
2000/01 UEFA Bajnokok Ligája elõdöntõ

12 hónappal késõbb már közelebb állt egymáshoz a két csapat. Elber góljának köszönhetõen 1-0-ra gyõztek a németek a Bernabéuban, a visszavágó nyolcadik percében szerzett fejesgóljával pedig a Bayern kényelmes helyzetbe került. Luís Figo válasza kissé megtörte ezt a kényelmet, de Ottmar Hitzfeld taktikája remekül mûködött.

Jens Jeremies gólja a szünet elõtt újabb lélegzetvételhez juttatta a németeket, a Madridnak pedig innen már nem volt visszaút. „A csapat fantasztikusan játszott. Szenzációs dolog volt kétszer is legyõzni a Real Madridot. Egy kisebb csodát vittünk véghez.” – mondta Hitzfeld, akinek csapata a Valenciát gyõzte le a döntõben.

Bayer 04 Leverkusen – Real Madrid (2-3)
2000/01 UEFA Bajnokok Ligája csoportkör

A Madrid egyetlen németországi sikere a 24 vendégszereplésbõl 2000-ben történt, de akkor is keményen meg kellett dolgozniuk a sikerért. Del Bosque csapata kétszer is hátrányba került Schneider és Ballack góljának köszönhetõen, Roberto Carlos és Guti azonban tudtak válaszolni. Majd negyed órával a mérkõzés vége elõtt Roberto Carlos használta ki Jens Nowotny hibáját és megszerezte a gyõztes gólt.

Ez volt az egyetlen alkalom a 144 UEFA versenysorozatban lejátszott mérkõzésén, hogy a brazil védõ kétszer is betalált. Lehet, hogy a Madridnak valami hasonlóra lesz szüksége szerdán.

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK