Klopp: Érzelmek és fegyelem nélkül nem lehet játszani

Jürgen Klopp beszélt a jövõjérõl és Rummenigge válaszáról* is: "Én mindenkitõl informálódnék, akitõl csak tudok. Felhívnám Pepet." A német mester hétvégén gondolkodik majd a Real elleni elõdöntõ taktikáján.

 

Tudja, hogyan hatástalanítsa a Madridot?
Rossz hírem van: most minden erõmmel a Mainz elleni meccsre koncentrálok. Hogy õszinte legyek, érdemben még nem tudtam a Madridon gondolkodni. De két megjegyzésem azért van. Tény, hogy az a csapat, ami ellen a csoportmeccseken játszottunk, már egy másik csapat lett az elõdöntõkre. Akkor hiányzott Marcelo, és sokan akkor épültek fel a sérüléseikbõl. A Madrid most erõsebb lesz, de mi is fejlõdtünk. Örömünket leljük a játékban és jól szórakozunk, de meg is erõsít minket az, hogy bent vagyunk az elõdöntõben, ez nagyon különleges számunkra.

Mitõl lesz ideges egy játékos?
Játékosként nem sok olyan dolog volt, ami idegesített. Nem szerettem az igazságtalanságot, és most sem szeretem. Nem szeretem, ha egy edzõnek nincs fogalma a futballról. A Dortmund edzõjeként elmondhatom, hogy nagyon jól megértem magam a sok fiatallal, aki a csapatban van. Nem engedheti meg magának senki, hogy a pályán kívül profihoz méltatlanul viselkedjen. Ez szerencsére nem jellemzõ itt, és ezért boldog vagyok. Mikor játékos voltam, természetesen érdekelt, hogy ugyanaz lesz-e az edzõm a következõ évben.

Örömét leli a hírnévben?
Nem szeretek híres lenni. Nem okoz örömet számomra. Nem olvasom az újságokat, bár tudom, mit mondanak. Tudom, hogy sokat írnak a hajamról, de ez nem az én bajom, és nem is érdekel.

Milyen filozófiát követ a futballban?
Az én filozófiám szerint kedvelem az érzelmeket. A fegyelem rendkívül fontos. E két dolog nélkül nem tudsz jól játszani. Ezt mondom a játékosaimnak is, teljes szívükbõl játszanak, hogy olyan érzéseket élhessenek át, mint múlt kedden. Így lehet megtapasztalni ezt az érzést drogok nélkül. Még sosem próbáltam ki õket, de hatalmas örömöt éltem át, és továbbra is részem lehet bennük, hiszen a Bundesliga és a nemzetközi foci legjobbjaival játszom.

Folytatja a következõ szezonban? A Madrid is szóba került. Mit mondana Mourinhónak?
Megkérdezném tõle, mit csinál majd jövõre. Én a Borussia Dortmund edzõje leszek, kivéve ha annyira rosszul teljesítek, hogy elküldenek miatta. A következõ évben a Borussiát fogom edzeni. Nincs több mondanivalóm. Ha felmerül a nevem Madridban abban az esetben, ha Mourinho távozik, az megtiszteltetés nekem. Jobb, ha azt mondják, Kloppot szeretnénk, mintha azt mondanák, jöhet bárki, csak ne Klopp legyen az. De biztos vagyok abban, hogy jövõre a Borussiánál folytatom.

Hogyan határozná meg Reus és Götze játékát?
Azt mondhatom, hogy jól megy nekik, és ez üdvös a játékra nézve. Jobb szeretem, ha egymással jobban kijönnek, mint a másik csapat játékosaival. Számomra furcsa, amikor azt látom, hogy öt perccel a meccs elõtt egy játékos a másik csapat emberével beszélget. Kölcsönösen elismerik egymást, azt, amit a pályán mûvelnek. Ezt értékelem, és sokan vannak még a csapatomban, akiknek ugyanilyen a hozzáállásuk.

Szimpatikusabb a Borussia mint a Bayern?
Nem igazán ismerem a Bayernt, és nem szeretnék róluk értékelést mondani. Egyértelmû, hogy a csapatról szimpatikus kép él a sajtóban, és nagyon hálás vagyok a játékosaim anyukáinak és a sajátomnak is, hogy ilyen szimpatikussá tettek minket.

Fáj Önnek Rummenigge válasza?
Mindenkitõl gyûjtöm az információkat, akitõl csak tudom. Ha valakit ismerek, érdeklõdöm nála. Én felhívtam volna Guardiolát. Biztosan információkat akartam volna kapni tõle. A különbözõ, egymást keresztezõ nyilatkozatok nem jelentenek nekem showmûsort, ezt a sajtó hozza mûködésbe. Bármi, amit a Madridról vagy a Barcelonáról írnak, egy kicsit ez a kategória. Ha valami rosszat mondanak, elnézést kérnek, ha pedig olyasmit, aminek nincs jelentõsége, az nem jelenik meg a sajtóban.

Milyen mérkõzésre számít a Madrid ellen?
Megismételném, hogy nem aggódom túlságosan. Ott lesz a vasárnap, a hétfõ és a kedd, hogy megfelelõen elemezzem ezt. A Madrid nagyon tehetséges, birtokolni akarja a labdát és elõre tör. Nem hagyhatjuk egyedül Cristianót. Támadnunk kell. A Madrid többet fog tudni arról, hogyan játszanak ellenünk, mi még nem tartunk itt. Kicsit még várnunk kell a megoldásra.

*Klopp korábban azt nyilatkozta, a szebbik felét is feltenné rá, hogy a Bayern München vezetése fel fogja hívni Pep Guardiolát, hogy tanácsot kérjenek a Barcelona elleni meccsekhez. Rummenigge, a Bayern alelnöke azt javasolta a Dortmund trénerének, inkább beültetett hajával foglalkozzon.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK