Khedira: A BL-kiesés és a kupadöntõ elbukása a mi hibánk volt, nem Mourinhóé

Sami Khedira exkluzív interjút adott a német „Die Welt” címû lapnak, melyben a Real Madridról, új és régi edzõjérõl, a következõ szezonról, a Bayernrõl és Neymarról beszélt.

Hétfõn megkezdõdik a felkészülés a Real Madridnál, azonban már egy új edzõvel, Carlo Ancelottival.
Új korszak kezdõdik Madridban, de a karrieremben is. Egy új edzõ mindig új kezdetet jelent. Új ötletek, más játékfelfogás, új edzésmódszerek. Nagy várakozásokkal tekintek elõre, arra pedig még mindig nagyon büszke vagyok, hogy a Real Madridban játszhatok. Itt mindenki címeket akar nyerni. Biztos vagyok benne, hogy Carlo Ancelotti kezei alatt újabb lépést tehetek elõre.

Mit vársz Carlo Ancelottitól?
Hallottam már róla néhány dolgot. Kakától is, aki sokat dolgozott vele. Csak jó dolgokat tudtam meg. Bárhol is dolgozott, mindig sikeres volt. A csapatai mindig jól játszottak. Ahogy tavaly Párizsban is. Nem sokon múlt, hogy a Barcelonát kiejtsék a Bajnokok Ligája negyeddöntõjében. Egy nagyon tapasztalt edzõt, egy remek személyiséget kapunk, aki a pályán nagy hangsúlyt fektet a fegyelemre és a taktikára. Carlo Ancelotti tudja, hogy kell futballozni, és ezt a közönségnek is meg akarja mutatni. Madridban sem lesz másképp.

Carlo Ancelotti José Mourinhót követi, aki visszatért a Chelsea csapatához. A játékosok és az edzõ közötti kapcsolat a pletykák szerint végül már kibírhatatlanná vált.
Az, hogy ezt a témát így tálalták a médiában, okozott zavart a klubnál. Ahogy José Mourinho és néhány játékos kapcsolatában is. Mindannyian sokkal szebben éltük volna meg ezt a szezont, ha végül bejutunk a Bajnokok Ligája döntõjébe, vagy megnyerjük a Király-kupát. Ezeket sajnos elrontottuk, de ez nem az edzõ hibája volt, hanem a miénk. Mi buktunk el. Úgy gondolom, hogy José Mourinho megérdemli a tiszteletet. Igaz, hogy nagy nemzetközi tornát nem nyertünk vele, viszont hazai szinten remek eredményeket értünk el. Számomra õ még mindig egy nagyszerû edzõ és remek ember.

Lehetett hallani olyan pletykákat, hogy esetleg utána mész Londonba.
Nagyon szerettem vele dolgozni, nagyra becsülöm. Három éve megadta nekem az esélyt arra, hogy fiatal válogatott játékosként a német bajnokságból a Real Madridba jöhessek. De szerzõdésem van a Real Madriddal, most pedig nagyon szeretnék már Carlo Ancelottival dolgozni.

Hogy áll a szerzõdéshosszabbításod? Errõl is lehetett olvasni nemrég.
És még most is lehet. A tárgyalásokat az ügynököm, Jörg Neubauer intézi. De eddig semmi konkrétumról nem tudok beszámolni ezzel kapcsolatban.

A United, a City, a Chelsea, a PSG, a Bayern és még a Real Madrid is új edzõvel kezdi meg a következõ Bajnokok Ligája-szezont. Milyen hatása lesz ennek?
Minden edzõ meg fogja próbálni letenni a névjegyét új munkahelyén. Érdekes lesz, hogy ezek a csapatok valójában hogy fognak játszani. Szerintem izgalmasnak ígérkezik a dolog. De függetlenül attól, hogy új edzõ érkezik-e, az új szezon mindig egy teljesen új kezdet. Biztosan érdekes lesz megfigyelni, hogy a klubok meddig jutnak, meg tudják-e érteni az új edzõ ötleteit, illetve meg is tudják-e valósítani azokat. De biztos vagyok benne, hogy mind a hat klub helyt fog állni mind hazai, mind nemzetközi színtéren. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy mind a hat együttes egy-egy top edzõt szerzõdtetett, a soraikban pedig a legjobb játékosok vannak.

A Bayern Pep Guardiolát szerzõdtette, akit a világ jelenlegi legjobb edzõjeként is emlegetnek. Mit vársz a Münchentõl?
Az elmúlt szezonban õk voltak a non plusz ultra, mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában. De tudniuk kell, hogy a nemzetközi konkurencia szeretné helyreállítani az erõviszonyokat. Most vadásznak rájuk. A Real Madriddal és az új edzõvel mi is be akarunk jutni a döntõbe, ott pedig el akarjuk hódítani a címet.

A német Bajnokok Ligája döntõ kapcsán sok szakértõ az európai futball korszakváltásáról beszélt. Hadd kérdezzük meg: Nem érzed úgy, hogy rossz ligában játszol?
Nem. A spanyol bajnokság ugyanolyan attraktív és jó, mint korábban. Erõs túlzásnak gondolom, hogy korszakváltásról beszéljünk. A német bajnokság biztosan sokat fejlõdött. Ez nem érdemtelen, ha azt nézzük, hogy néhány klub milyen remekül gazdálkodik. De úgy gondolom, hogy egy korszakváltás egy hosszabb folyamat, nem pedig egy pillanat mûve. Egyetlen szezon alapján nem jelenthetjük ki, hogy a német bajnokság a legjobb. Ehhez évek kellenek. Vagyis kérdezzétek meg két-három év múlva ugyanezt, akkor szívesen vitatkozom majd errõl. Két német klub a döntõben. Ez történt. Nem kérdés. De nem felejthetjük el azt sem, hogy a Dortmundnak micsoda szerencséje volt a Málaga, majd a Real Madrid ellen.

Szakértõk szerint a Bayern játékosai közül többeknek is van esélyük az Aranylabda megnyerésére. Schweinsteiger és Ribéry nevét lehet leginkább hallani. Mit gondolsz errõl?
Megvan rá az esély, hogy egyikük nyer. Ha a Bajnokok Ligája gyõztese német, akkor több játékos is joggal reménykedhet, hogy aranylabdás lesz. Nehéz dolguk lesz, hiszen sokan pályáznak a címre. Cristiano Ronaldo és Messi pedig számomra mindig ott vannak a körben, mivel kivételes adottságokkal rendelkeznek és nagyszerû futballisták.

A Real Madrid egy kivételes tehetséget, a 21 éves Iscót igazolta le a Málagától. Hogy látod az esélyeiteket a Barcelona elleni párharcotokban úgy, hogy már õ is itt van?
Biztosan izgalmas meccsek lesznek. Remélem, hogy ezúttal elõttük végzünk majd. A legutóbbi szezonban túl könnyen adtuk a kezükbe a címet. Ezt többet nem engedhetjük meg magunknak. Meglátjuk, hogy Isco is segít-e nekünk ebben. Mindenesetre õ egy remek futballista. Biztos vagyok benne, hogy jól szerepel majd. Meglátjuk, hogy mi történik még az átigazolási piacon.

A Realhoz jött Isco, a Barcelonához Neymar. Képes lesz õ 21 évesen Európában helytállni?
Kivételes játékos. Ezt a konföderációs kupán is bebizonyította. Nagyon jó támadásai voltak, remek gólokat lõtt. Jó lett volna, ha minket választ, és Real Madrid mezt húz magára. De õ a Barcelonához ment. Számomra ez egyértelmûen hibás döntés. (nevet) De biztos vagyok benne, hogy erõsíteni fog a Barcelonán, veszélyesebbek lesznek vele. Rendkívül tehetséges. De meg kell várnunk, hogy miként tud beilleszkedni az európai futballba. Ez nagy változás. Az ellenfelei nyilván nem fogják könnyen adni magukat.

Két vagy három héttel ezelõtt volt egy hír, miszerint egy délnémet templomnál 15 lesifotós sorakozott fel, de hiába vártak. Abban reménykedtek, hogy az esküvõdrõl készíthetnek pár lesifotót.
(nevet) Hallottam róla. A telefonom állandóan csörgött emiatt. De ha lesz mit bejelenteni, akkor ezt én fogom megtenni, ahogy mindig.

Forrás: Die Welt
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK