Ancelotti: Az emberek már unják az egyensúlyt, trófeákról akarnak hallani

A Schalke 04 ellen aratott elsöprõ 6-1-es siker másnapján Carlo Ancelotti állt az újságírók rendelkezésére. Az olasz mester ezúttal általánosságban beszélt a Real Madridról, de természetesen érintette a hétvégi derbit is.

Carlo Ancelotti:

Mindenki unja már, hogy folyton az egyensúlyról beszélek. Az emberek sokkal inkább szeretnének hallani a kupákról..
 

Harc a bajnokságért: „Ez egy rendkívül izgalmas és érdekes liga. Három nagyon erõs, bátor csapat küzd a végsõ gyõzelemért. Ez kissé meglepõ számomra, hiszen korábban azt gondoltam, hogy a Madrid és a Barcelona között fog eldõlni a bajnokság sorsa, de az Atlético is fantasztikus munkát végez. Meglepõ, hogy a bajnokság ezen szakaszában nem elég 60 pont, hogy vezesd a táblázatot.”

Real Madridról: „Valahogy úgy képzeltem el korábban, hogy ez egy nagy múltú, az egész világon ismert klub. Aztán mikor elkezdtem edzeni a csapatot, hamar jött a nyomás is, melybõl három féle létezik: van egy fajta nyomás a média, a klub, valamint azon játékosok részérõl, akik nem kapnak sok lehetõséget. Az utóbbi a legnehezebb, mert azokkal a játékosokkal együtt kell dolgoznod nap mint nap, így az elõbbi két verzió egy kicsit könnyebben kezelhetõ.”


Arról, hogy milyen minden nap együtt dolgozni a játékosokkal:
„Nagyon fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljak a velük. Meg kell értened õket, és analizálni a személyiségüket. Van egy elképzelésem a futballról, és ez alapján fel kell építenem a csapat karakterét, majd kivinni azt a pályára. Ha jó a kapcsolat az edzõ és a játékosok között, akkor minden sokkal egyszerûbb.”

A csapat felállása: „Az én játékrendszeremet az alapján építem fel, melyben a játékosok a legjobban, illetve magabiztosabban érzik magukat. A rendszer változott, amikor a szezon megkövetelte, ugyanis az elején nem állt rendelkezésünkre Xabi Alonso és Illarramendi. A játékosok kényelmesen érzik magukat mostanában, és ezt nem én találom ki, õk mondják nekem.”


Edzésmódszer:
„Nem mindig élveztem játékosként az edzéseket. A mai tréningek azonban jobbak, ami a technikai, taktikai illetve fizikai felkészülést illeti.”

Ancelotti, a “peacemaker”: „Minden csapat arra törekszik, hogy a problémákat minél hamarabb megoldja. Az én személyiségem akkor alakult ki, amikor fiatal voltam, és képtelen vagyok másképp kezelni a problémákat, mint ahogy azt egész életemben tettem. Kétféleképp tudok dühbe gurulni: az egyik lelki eredetû, amikor azt érzem, a dolgok alakulhatnának másképpen is. A másik, amikor szívbõl jön a harag, ez jóval hatékonyabb. Mivel nehéz kifejezni az effajta érzéseidet idegen nyelven, így legtöbbször inkább olaszul teszem.”

Egyensúlyról: „Ez a legfontosabb dolog a futballban. A védekezõ munka nem igényel kreativitást, illetve technikai tudást. Gyorsan ki lehet küszöbölni minden hibát, és mi ezt meg is tettük, nem csupán a rendszer megváltoztatásával, hanem most már a játékosok megértik, milyen fontos, hogy visszaszerezzük a labdabirtoklást. A csapat kiválóan védekezik. Továbbá mostanában az igazi Sergio Ramost látjuk, nem a novemberit, vagy decemberit.”

Iscóról és Jesérõl: ”Még sok mérkõzés van hátra, amit le kell játszanunk, és nem gondolom, hogy ugyanazok a játékosok fognak minden meccsen pályára lépni. Minden játékosunkra szükségünk van. Jesé a jövõ. Sok gólt szerez, és segíti a társait. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy a rendelkezésünkre áll. Õ egy rendkívül koncentrált játékos, aki nagyon sokat dolgozik. Azt nem tudom kontrollálni, hogy mit mondanak a csapaton kívül. Rengeteg kiváló játékosom van. Az én idõmben a tehetségek tündököltek, de ma már szükség van egyfajta professzionalizmusra is. Hogy mehet-e Jesé a világbajnokságra? Nos, az egy igen nagy meglepetés volt, amikor Paolo Rossit beválogatták (1982-ben).”

Az Atlético egy olasz-stílusú csapat? „Õk bármely ligában tökéletesen tudnak játszani. Tisztában vannak a hiányosságaikkal, és maximálisan kihasználják a képességeiket: mind kontratámadásban, mind pedig felállt védekezés ellen képesek eredményesnek lenni. Nagyon hatékony csapat. Az Atlético pont olyan, mint amilyen Simeone volt játékos korában: kiadják a maximumot, és egységesen játszanak.”

A Copa del Rey derbirõl: “Az a két meccs önbizalmat adott nekünk, ugyanis a bajnokságban gondjaink voltak ellenük.”

Tata Martinóról: “Kedvelem õt, jól végzi a munkáját. A személyisége hasonló az enyémhez. Õ sem keresi a problémákat. Nincs könnyû dolga, hiszen a Barça hozzászokott egy kötött stílushoz, amely hozta nekik az eredményeket.”


 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK