Idén a Real Madrid lesz az a csapat, amit meg kell verni

Anélkül, hogy egyetlen labdába is belerúgtak volna a spanyol bajnokság következõ szériájában, a Real Madrid már kiadta a figyelmeztetést Spanyolországban és Európában, miszerint vélhetõen õk lesznek azok, akiket idén meg kell verni. – állapította meg Guillem Balague, neves spanyol szakújságíró legutóbbi írásában. A szakember a spanyol bajnokság erõviszonyait feszegette, a Real Madrid és a Barcelona szempontjából.

Ott voltam Cardiffban és láttam, ahogy szétszednek egy bátran játszó Sevillát az Európai Szuperkupáért folytatott harcban, ahol nagyon úgy tûnt, hogy fõnyeremény ez a csapat.

A Real Madridnak mindig sajátja volt a komoly sebesség és a masszív tûzerõ a támadósorban, most pedig olyan középpályájuk van, amely bárkivel felveszi a versenyt, Toni Kroos pedig Xabi Alonso méltó utódja.

Még nagyon az elején vagyunk, ráadásul a csapat mozgásán van még mit javítani, de amit eddig mutattak, az alapján elmondhatjuk, hogy ez a csapat tud majd dominálni a meccsein.

Nincs a világon olyan védelem, amely élvezettel állna a lehetõség elõtt, hogy szembe kerüljön azzal a támadósorral, ahol olyan játékosok vannak, mint Karim Benzema, Gareth Bale vagy a megfiatalodott, kipihent és fájdalom-mentes Cristiano Ronaldo, hogy a friss szerzemény James Rodríguezrõl ne is beszéljünk, akinek bár van még mit tanulnia új posztján, különösen a labda nélküli helyezkedés tekintetében, de lesz ideje beilleszkedni. Aztán ott van még Jesé, aki vissza fog térni sérülésébõl.

Az elõzõ szezonban Luka Modric volt az, aki fazont szabott a Real Madrid középpályájának, de Kroos mellett idén valószínûleg kevesebb támadó szerep jut neki. A német jó helyezkedése és kiváló passzmutatói azt is jelentik, hogy az elõl lévõknek nem kell majd annyit visszafutniuk, hanem koncentrálhatnak arra, amit a legjobban tudnak: szétfutni a védelmet.

Még a padon is olyan játékosok ülnek, akik a világ bármely együttesében kezdõk lennének. Ezek a srácok képesek megteremteni a különbséget, ezért sem jósolok túl sok jót a Real riválisainak, például Luis Enrique új Barcelonájának.

Vajon hogyan fogja beépíteni az új sztárokat Enrique a kezdõcsapatába, fõleg a mostani idõkben, amikor Xavi szépen lassan eltûnik a Barcelona hierarchiájából és a központi szerepbõl, mind a pályán, mind azon kívül.

Nem titok, hogy a Barcában van három vagy négy olyan játékos, akik úgy érzik, hogy mindig játszaniuk kell. Hogyan fog a menedzser megbirkózni ezzel a szituációval, amikor nyilvánvaló, hogy nem õk azok, akik elhozzák számára a sikereket.

Luis Enrique csak ezen a héten kezdhetett el a teljes keretével dolgozni. Még mindig nem dõlt el, hogy milyen rendszert fog alkalmazni.

Az a hír járja, hogy három középsõ védõvel tervez egy 3-4-3 rendszerben, vagy esetleg egy 4-4-2-ben, ami 3-4-3-ra változik a támadások során. Ekkor a középpálya gyémánt alakú lesz, Messi játszik a két csatár mögött, Busquets pedig hátrahúzódik harmadik középhátvédnek.

Mindegyik hadrendben felhúzódnak a szélsõvédõk a középpályára a hátulról történõ építkezés során, a három belsõ védõ feladata ekkor a passzjáték, a tiki-taka elindítása.

A szélsõvédõk egyvonalban játszanának a belsõ középpályásokkal. A fõ feladatuk a játék szélesítése lesz, így Messinek több helye lesz a tizenhatos körül, Neymar és Suárez mögött.

A világbajnokság elõtt Luis Enrique találkozott Messivel, hogy megbeszéljék a játékstílusról szóló elképzeléseit. Messinek az ellenfél tizenhatosánál le kell támadnia az ellenfelét – pont az ellenkezõjét láttuk Brazíliában, ahol Messi gyakran 45 méterrel a megszokott helye mögött játszott. Az argentin le volt nyûgözve.

Nyilvánvalóan egy fizikálisan jobb, valószínûleg magasabb Barcelonát láthatunk, remélhetõleg a rögzített szituációknál ezeket a tulajdonságokat jobban tudják kamatoztatni, mint tették azt korábban.

A Barcelona viszont végre megerõsítette a védelmét. Jérémy Mathieu és Thomas Vermaelen jelentik a megoldást? Meglátjuk. Az biztos, hogy a Barcelona nagyjából 39 millió eurót költött a két védõre, ami megegyezik azzal az összeggel, amit a Manchester City fizetett csak Mangaláért a Portónak. A régi beidegzõdéseken nehéz változtatni. Biztos vagyok benne, hogy Mangala és Marquinhos volt az a két játékos, akit Barcelonában preferáltak volna, ám végül váltaniuk kellett.

Jobb oldali védõt is keresnek, aki a szélen is tud játszani, ezért is figyelik Douglast a Sao Paolo játékosát, de Cuadrado sem tûnt még el teljesen a látóhatárról.

Legnagyobb kételyem az új Barcelonával kapcsolatosan Iniesta helyével kapcsolatos. Hol fog játszani? Ivan Rakitic és Iniesta 4-3-3-ban valószínûleg szenvedni fognak, különösen, ha mélyen kell védekezniük, mivel egyikük sem játszik be akkora területet, mint a többi középpályás. Andres sok olyan feladatot vesz át, amit eddig Xavi végzett, de amíg a csapat nem képes olyan nyomást gyakorolni, mint amilyet Luis Enrique szeretne, Iniesta túl sokat lesz labda nélkül, ahogy tavaly is.

De az idõ majd választ ad minden kérdésre. Ami biztos, az Messi vezetõ szerepe, a csapat számára pedig itt az idõ, hogy begyakorolják azt, amit a spanyolok csak „automatismónak” neveznek, amiben aligha tudnak ösztönösen csillogni a játékosok.

Az is nekik kedvez, hogy Luis Suárez már edzhet.

Akárhogy is nézzük, izgalmas szezon vár ránk.

Guillem Balague

Forrás: Bleacher Report
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK