Taktikai szemmel: Real Madrid – Córdoba

Ezzel a cikkel igyekszünk azoknak kedveskedni, akik szeretnek mélyebben is elemezni egy találkozót, és megérteni a játéknak egy olyan fontos elemét, mint a taktika. Míg az Egytõl egyig címû rovatunkban az egyéni teljesítményekre koncentráltunk, addig itt igyekszünk a játékosok csapatban betöltött szerepére fókuszálni. A két cikk elolvasásával remélhetõleg teljes képet kap a szurkoló arról, miért alakult úgy a meccs, ahogy.

Ez a cikk a Marca nyomtatott verzióján megjelent meccs utáni elemzésnek a fordítása és nem feltétlenül tükrözi a szerkesztõk véleményét – a szerk.

Nem volt ott se Xabi, se Carvajal, de mindenki más igen. A teljes offenzíva együtt mehetett neki egy frissen feljutott csapatnak, ennél jobbat nem lehetett kérni. Kroos, Modric, és James a középpályán, BBC a támadósorban; ilyen játékosokkal ennél kevesebbet nem lehetett kihozni. Hogyan lehetett ilyen sekélyesen játszani ennyi kreatív játékossal a pályán? Rejtvény feladva.

A Madrid tipikus idény eleji formát mutat a játék minden elemében, a csapat minden vonalán. Egyedül Casillas mentesül a kritika alól. A védelem addig tûnt szilárdnak, amíg az ellenfél támadni bátorkodott, a középpálya uralt, de nem irányított, a támadósor veszélyeztetett, de nem talált. A Madrid egy olyan szöglet után talált be, amelyet teljességgel elkerülhetett volna a Córdoba, majd a 90. percben egy 30 méteres lövésbõl jött a második. Kevés, nagyon kevés.

Ancelotti visszatér a 4-3-3-hoz?
5 napon belül lejátszott két meccs után Ancelotti pihenõt adott Xabi Alonsónak, amit nem elõször fogunk látni az idény során. Ennek ellenére maradt a szerkezet. Dönthetett volna úgy az olasz, hogy visszatér a cardiffi 4-2-3-1-hez, Kroos-szal és Modric-al belül középen, de nem. Három irányítóval játszott egy háromszöget alkotva. Kroos, Xabi szerepkörében, de 10 méterrel elõbbre tolva játszott. Tõle jobbra Modric, balra James, aki próbált ugyan a középpályához alkalmazkodni, de igazi helye a kapu közelében van.

A második félidõ közepén, amikor feljött a Córdoba, a mester 4 perc alatt hármat cserélt, és megbolygatta a csapatot: 4-4-2-re tért át, 2-2 emberrel egymás elõtt lépcsõzetesen. Khedira-Kroos a hátsó sorban, elõttük Modric-Isco, legelõl pedig Bale és Cristiano. Fontos volt Carvajal bejövetele a jobboldalon, a csapat ezzel a cserével visszanyerte az egyensúlyát a meccs végéig, és semmi különöset mutatva, de legalább átvette az irányítást.

Córdoba: Óvatos kezdés, bátor játék a második félidõben
A vendégek mestere, Chapi Ferrer, az óvatosság mellett döntött, arra játszva, hogyha a csapat túléli az elsõ félidõt, eljátszhatja azt, amit végül el is játszott: támadó felfogású játékosokat becserélni és veszélyt teremteni. A kezdõvel (4-5-1) teljesen feladta a támadás lehetõségét az elején, a játékosok nem igazán mozdultak el a helyükrõl és nagyon távolálltak Casillas kapujától. Minden megváltozott a második félidõre, amikor Fede Cartabia beállásával feléledt a baloldali támadójáték. Nem sokkal késõbb Fidel ugyanezt megcsinálta a jobboldalon. 20-25 percig a Córdoba játszott, irányított, és a lehetõségeik is megvoltak. Mindent megkockáztattak, amit az elsõ félidõben nem, és csak a végén Cristiano jobblábas löketével dõlt el a meccs.

Jó teljesítmény egy szerény, de lelkes csapattól. Alig veszélyeztették igazán a kapujukat a Madrid csillagai, és nem ijedtek meg hátrányban sem.

 

 

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK