B csoport: Amit az ellenfeleinkrõl tudni érdemes

Új szezon, új kihívások, a Tizedik után jöhet a Tizenegyedik. Bár odáig még hosszú és rögös út vezet, azt már tudjuk, kikkel kell elõször megküzdenünk az áhított trófeáért. Cikkünkben a B csoport többi tagját vizsgáltuk meg. Lássuk, kivel van dolguk...
Nem állnak meg tíznél. A hosszabbításban a Real Madrid három gólt lõtt az Atlético Madridnak a múlt szezonban, a tizedik európai kupájuk megszerzésének érdekében. A mesebeli Tizedikre való hosszú várakozás után a most a 11. európai címük keresésére indulnak. Csütörtökön Iker Casillas magával vitte a trófeát Monacóba a sorsolásra, ahol kiderült, hogy a blancók címvédõkként kikkel fognak megküzdeni a következõ hónapban a Bajnokok Ligájában.

 

A következõkben megvizsgáljuk a B csoport többi csapatát.

FC Basel                                                                           
Hely: Basel, Svájc
Alapítás éve: 1893
Aréna/stadion: St. Jakob-Park (38,512)
Svájci labdarúgó-bajnokság 2013/14: Elsõ
Bajnokok Ligája 2013/14: Csoportkör
Európa-liga 2013/14: Negyeddöntõ
Vezetõedzõ: Paulo Sousa
Figyelemre méltó játékos: Walter Samuel

Az elmúlt szezonban sikerült legyõzniük José Mourinho Chelsea-jét otthon és idegenben egyaránt, mégis csak harmadik helyen végeztek a csoportban. Az Európa-ligába csöppenve tovább fejlõdtek és bejutottak a negyeddöntõkbe, ahol a Valencia ejtette ki õket. Paulo Sousa, a Benfica, a Juventus és az Inter Milan egykori játékosa edzi a csapatot, és a 43 éves tréner reméli, hogy fejtörést okozhat a Madridnak, amikor találkoznak a St. Jakob-Parkban. A híres gyõzelem után a Chelsea gyorsan elhappolta a Basel legjobb játékosát, Mohamed Salah-t. Még van egy említésre méltó név a piros-kékeknél: Walter Samuel. Az argentin védõ, aki 40-szer lépett pályára a Madriddal közel egy évtizede, ingyen érkezett a nyáron Svájcba.

Liverpool
Hely: Liverpool, Anglia
Alapítás éve: 1892
Aréna/stadion: Anfield (45,276)
Angol labdarúgó-bajnokság 2013/14: Második
Bajnokok Ligája 2013/14: nem jutott be
Európa-liga 2013/14: nem jutott be
Vezetõedzõ: Brendan Rodgers
Figyelemre méltó játékosok: Steven Gerrard, Mario Balotelli

Amikor utoljára találkozott a két csapat a Bajnokok Ligájában, a Real Madrid megszégyenülve távozott az Anfield Roadról. Miután hazai pályán gólt kaptak Yossi Benayoun jóvoltából, a Real azzal a tudattal utazott Angliába, hogy mindenképp nyerniük kell. Ám ehhez még csak közel sem kerültek. A 16. percben gólt szerzett Fernando Toress, majd Steven Gerrard hozzáadott még kettõt, befejezésül pedig Andrea Dossena belõtte a negyediket. Öt évvel késõbb a dolgoknak másképp kellene alakulniuk – legalábbis a Real mindenképp ezt reméli. Négy év szünet után a Liverpool újra visszatér az európai elit megmérettetéseihez, miután Brendan Rodgers vezetésével az elmúlt szezonban második helyezést értek el a bajnokságban.  A Baselhez hasonlóan õk is elveszítették a legfontosabb játékosukat, Luis Suárezt, aki a Barcelonához igazolt a nyáron. Steven Gerrardban még mindig õrzik a korábbi Bajnokok Ligájában szerzett dicsõségek emlékeit, valamint az újonnan érkezõ Mario Balotellihez is nagy reményeket fûznek és bizakodnak, hogy újra történelmet írhatnak abban a versenyben, amit eddig már öt alkalommal sikerült megnyerniük.

 
PFC Ludogorets Razgrad
Hely: Razgrad, Bulgária
Alapítás éve: 2001
Aréna/stadion: St. Ludogorets (8,000)
A Csoport: Elsõ
Bajnokok Ligája 2013/14: Selejtezõ
Európa-liga 2013/14: Utolsó 16
Vezetõedzõ: Georgi Dermendzhiev
Figyelemre méltó játékos: Cosmin Moți

A PFC Ludogorets Razgrad neve nem igazán kelt félelmet az idei Bajnokok Ligája résztvevõiben, de még az európai bajnok Real Madrid is körültekintõen kellene, hogy bánjon velük. Bár csak 2001-ben alakult, 2012-ben már megjelentek Európa legfelsõbb megmérettetésén, ahol a Dinamo Zagreb összesítésben 4-3-ra gyõzte le õket a második selejtezõ körben.  2013-ban már tovább jutottak, de összesítésben 6-2-re veszítettek a Basel ellen az utolsó selejtezõn. Így bejutottak az Európa-ligába, ahol csoportelsõk lettek. Az idei szezonban ismét léptek egy lépcsõfokot, mikor legyõzték a Steaua Bukarestet, egy lenyûgözõ 11-es párbajban. A romániai vedõ, Cosmin Moți volt a mérkõzés sztárja. Mikor a kapust, Vladislav Stoyanovot a hosszabbításban kiállították, Moți állt be a kapuba a büntetõkre, és kivédett kettõt, valamint rúgott egyet, ezzel elõször a történelemben bejuttatva csapatát a Bajnokok Ligájacsoportkörébe. A Ludogorets stadionja a bulgár Razgrad városában található, amely csupán 8000 rajongó befogadására képes, nem lenne Carlo Ancelottiék kedvenc helye, ám a stadion nem alkalmas BL-meccsek lefolytatására, így az idegenbeli találkozóra vélhetõen a Levski Sofia stadionjában kerül sor.

Forrás: Bleacher Report
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK