Öt ok, amiért fájó lehet a Real Madridnak Alonso elengedése

Alonso 2009-ben igazolt a Liverpooltól a spanyol fõvárosba, azóta állandó tagja volt a Madrid kezdõ tizenegyének. Emellett elengedhetetlen szerepet vállalt a tizedik Bajnokok Ligája gyõzelemben, attól függetlenül, hogy a döntõt eltiltás miatt kénytelen volt kihagyni. Ezért is lepett meg mindenkit a távozása, ami negatívan is hathat a csapat szezonjára.

1. Tapasztalat: Alonso volt a mezõny legtapasztaltabb és legtekintélyesebb játékosa. Kevés olyan szituáció van, amivel nem találkozott még karrierje során.

Carlo Ancelotti is kiemelte ezt, amikor tavaly decemberben elkezdõdtek a tárgyalások Alonso szerzõdésének megújításáról. „Nagyon fontos játékosa a csapatnak” – nyilatkozta a Marcának. „Lenyûgözõ a tapasztalata és a játéktudása.”

Alonso elment, így nagy lesz a teher azon, akinek a Pepe és Sergio Ramos féle játékosokat – mindketten hajlamosak érzelmileg túlpörögni – nyugalomra kell intenie a kiélezett helyzetekben.

2. A vezér: Alonso egy született vezér. Egész meccsen folyamatosan kommunikál a csapattársaival. Õ irányít mindent a középpályán.

Ez a kommunikációs képessége segített neki, hogy olyan hatékony párost alkossanak Luka Modriccsal a tavalyi szezon második felében. A horvát alapvetõen nem védekezõ játékos, mégis kiválóan teljesítettek Alonsóval a Bajnokok Ligájában.

 
3. Az egyensúly: Carlo Ancelotti azért küzdött a tavalyi szezon elején, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt. A csapat jobban teljesített, amikor Alonso visszatért a sérülésébõl novemberben.

Alonso már bizonyította, hogy kiváló védekezõ középpályás. Luka Modriccsal és Angel Di Maríával szinte tökéletes középpályát alkottak. Kiegészítve egymást, ez a hármas vezette a csapatot a Bajnokok Ligája gyõzelemig. Miközben a középpályán társai szabadon mozoghattak, az õ feladata volt biztosítani a területet a védelem elõtt. Mozgékonyságának hiánya miatt gyakran benne volt a sárga lap a játékában egy-egy kontránál, de ettõl eltekintve nagyszerûen olvasta a játékot és tudta, mikor és hol kell szabálytalankodni. 

Úgy tûnik, Toni Kroos kapta meg Alonso szerepét, de kérdés, megvannak-e a megfelelõ tulajdonságai a németnek, hogy hasonlót nyújtson védekezésben, mint az elõdje. Egy másik lehetõség Sami Khedira, aki szintén védekezõ középpályás, de messze nincsenek olyan passzmutatói, mint Alonsónak. Ancelottinak ezért muszáj kevernie a kártyákat, hogy megtalálja a megfelelõ egyensúlyt, amivel újabb trófeákat nyerhet a klub.

 
4. A tanár elmegy, a tanítvány marad: Asier Illarramendi 32 millió euróért érkezett tavaly nyáron a Real Sociedadtól, ami igen magas összeg egy olyan játékosért, aki csupán 50 meccset játszott az élvonalban.
Alonso tûnt a tökéletes játékosnak, akitõl tapasztalatot szerezhet. Mindketten baszkok, mindketten a Real Sociedadnál nevelkedtek és mindketten védekezõ középpályások. Illarramendi már az átigazolásakor világossá tette egy interjúban, hogy Xabi Alonso egy példakép számára. „Xabi egy nagyszerû játékos, amit már sokszor bizonyított pályafutása során. Nagyon fontos csapattársam lesz, és alig várom, hogy vele edzhessek és játszhassak. Megpróbálok a lehetõ legtöbbet tanulni tõle.”
 
 
5. A klub arca: Alonso egy higgadt, õszinte és tisztelettudó ember, aki mindig jó képet közvetített a klubról.
José Mourinho edzõsége alatt is visszautasította a portugál feszültségkeltését. Nem kívánt részt venni az õrületben. Ancelotti érkezésével javult a csapatról kialakult kép, de még mindig szükség lenne egy olyan személyre a klubnál, mint amilyen Alonso volt.
Forrás: bleacherreport.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK