Iker Casillas: 15 év, egyetlen elveszített derbi

San Iker pontosan 15 évvel ezelõtt debütált a Real Madrid elsõ csapatában, egy Athletic Bilbao elleni, 2-2-es döntetlenre végzõdõ idegenbeli meccsen a San Mamásben.

Egy maihoz hasonló napon 15 évvel ezelõtt Iker Casillas amiatt aggódott, este nyolckor debütálni fog az Athletic Bilbao ellen az elsõ osztályban. Akkoriban Fernando Hierróval osztozott egy szállodai szobán, aki jelenleg a csapat másodedzõje, de Toshack átengedte neki a saját szobáját, hogy sokkal nyugodtabb legyen. „Ezeken a fiatal vállakon már akkor bölcs fej nyugodott” – mondta róla a walesi tréner, aki akkoriban a sérült Illnerre és Bizarrira sem számíthatott.

Ma, 2014 szeptember 12-én Casillas felébredt Madridban, ugyanakkora nyomással a vállán, mint akkoriban, annak ellenére, hogy 16. szezonját kezdte meg a Real Madrid játékosaként, illetve 683 mérkõzés van már a háta mögött. Egy karrier, aminek köszönhetõen egy egyedülálló statisztikával várja a holnap esti városi derbit: 29 mérkõzésen egyetlen vereséget szenvedett a városi rivális Atléticótól.

A klub történetének egyetlen másik kapusa sem volt ilyen hosszú ideig a királyiak kapujában. Miguen Ángel 15 évig védte a hálót. De az idõ nem minden. A Macska „csupán” 346 meccsen szerepelt, Iker pedig már most 229 találkozóval többet tudhat magáénak, mint az õt követõ hálóõr, Paco Buyo, aki összesen 454 meccsen játszott tíz szezonon át. García Remón 13 évet húzott le a klubnál, 231 meccsen lépett pályára, Juanito Alonso pedig 11 szezonban 296 meccsen védett.

És ez az, ami Casillas érdeme. Õ klub történetének harmadik legtöbb mérkõzésén pályára lépett játékosa mindössze 27 összecsapással lemaradva Sanchís mögött (710 meccs 18 szezon alatt), illetve 58 meccsel Raúl mögött (741 meccs 16 szezon alatt). Ezeket a rekordokat könnyedén megdönthette volna, ha a 2012-13-as szezonban sikerül a kezdõben maradnia Mourinho alatt. Ancelottinál tavaly a kupában és a Bajnokok Ligájában visszakerült a kezdõbe.

Most pedig megkapta a bizalmat az olasztól a bajnokságban is, annak ellenére, hogy a Levantétól megvásárolta a klub Keylor Navast, a világbajnokság egyik sztárját, a klub történetének hatodik külföldi kapusát. A versenyhelyzet most is hasonló ahhoz, amit a klub legendás hálóõrei korábban átéltek, például Zamora 80 évvel ezelõtt, amikor a klub leigazolta a magyar Alberty-t. Vagy amikor Bernabéu leigazolta Domínguezt, mivel nem tetszett neki Juanito Alonso viselkedése. De Iker továbbra is megy elõre.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK