Taktikai szemmel: Real Madrid – Basel

Ezzel a cikkel igyekszünk azoknak kedveskedni, akik szeretnek mélyebben is elemezni egy találkozót, és megérteni a játéknak egy olyan fontos elemét, mint a taktika. Míg az Egytõl egyig címû rovatunkban az egyéni teljesítményekre koncentráltunk, addig itt igyekszünk a játékosok csapatban betöltött szerepére fókuszálni. A két cikk elolvasásával remélhetõleg teljes képet kap a szurkoló arról, miért alakult úgy a meccs, ahogy.

Egy könnyed gólzápor egy lelkes ámde középszerû ellenfél ellen, egy olyan Madriddal, amely visszanyerte a hatékonyságát a kapu elõtt. A Basel taktikája gyakorlatilag tálcán kínálta a lehetõséget a hazaiaknak: 3 elõretolt hátvéd, 2 szélsõ a középpályán… Egy olyan felállás, amely óriási területeket hagyott a Madrid gyors támadóinak. A madridiak remekül kihasználták ezt, és 37 perc elteltével már néggyel vezettek. A második félidõben ismét megmutatták a rosszabbik arcukat is: az intenzitás, állóképesség hiányát, de ezúttal legalább elõnyben történt meg ez.

Cristiano lehet, hogy megtalálta ideális helyét
Úgy tûnik Cristiano most már végelegesen középre húzódik, ahogy az Atlético ellen tette, de most a második félidõben talán pihentetés céljából még visszament a bal szélre, ahol kevésbé volt aktív. Az elsõben abszolút támadóként játszott, mind a két szélen, illetve középen is feltûnt, és mindezt összhangban tette a csapattársaival, akik körülötte mozogtak. James és Bale folyamatosan váltogatták a széleket, és a walesi bemutatta, hogy a bal szélen sokkal természetesebben mozog. Gólok, gólpasszok. Dinamikus elsõ félidõ a Madridtól, egy klasszikus 4-2-4-es felállásban. A szünet után minden visszatért a régi kerékvágásba. James bement baloldali középhátvédnek, és a három elöl játszó szinte a statikusságig a posztjukon játszottak.

Modric jobban játszik elõretolva
A védekezésbeli hibái ellenére, Modric a jobbik arcát mutatta a meccsen. Mindig elõhozza a nagyszerû látását, amikor az ellenfél kapujához közel játszik. Bebizonyította, hogy akkor csillog igazán, ha elõbbre játszhat, szinte irányítóként.A belsõ kulcspasszai szétbontották a svájciak védelmét. Precízen és tetszetõsen játszott.

Nacho többet támadt mint Marcelo
Két új játékos került be a védelembe, és az a furcsa helyzet állt elõ, hogy az alapból középhátvéd Nacho többet támadott, mint Marcelo a másik oldalon. Még az elsõ gólban is benne volt. Több mélységet és adott a csapatnak, mint a brazil, aki csak a meccs vége felé ment többet fel. Lehet persze, hogy csupán egy taktikai húzásról volt szó. Az elsõ félidõben a csapat négy támadóval játszott, és csupán két középpályással. Valahogy fenn kellett tartani az egyensúlyt.

 

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK