Egytõl egyig: Barcelona – Real Madrid

2-1-es vereséget szenvedett õsi riválisának otthonában a királyi gárda, ezzel négy pontos hátrányba került a spanyol pontvadászatban. Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok és a játékosok teljesítményét. Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7)
Igen, hetes. A vereség ellenére is. Ennek több oka is van. Kezdjük rögtön azzal, hogy az elsõ félidõben, a Barcelona vezetõ gólját követõen gyakorlatilag egy csapat volt a pályán, és olyan játékot láttunk kedvenc csapatunktól, amilyennel utoljára a 2014-es esztendõ végén tudtak csak elõrukkolni. Gyönyörûen tették-vették a labdát a srácok, ha a szükség megkívánta, akkor eldugták a bogyót, de gyors ritmusváltásokkal képesek voltak hirtelen veszélyes, igen tetszetõs támadásokat kialakítani. Hosszú hetek óta elõször büszke voltam a kedvenc csapatomra. Itt ki kell emelni, hogy az elsõ félidei játéknak négy kulcsszereplõje volt, mégpedig a Kroos-Modric tengely, valamint Marcelo és Benzema, de a játékosokról majd késõbb. A második játékrészben aztán a bekapott gól megfogta a csapatot, ám ezen még túl is lehetett volna lendülni, viszont a srácok láthatóan teljesen elkészültek az erejükkel. Igen, kedves Carlo, most kijön az, hogy gyakorlatilag 11 emberrel nyomtuk végig a szezont. A csapat középsõ egysége már nem volt képes annyira összeszedett, dinamikus játékot játszani, valamint a védekezõ feladataikat sem tudták olyan magas szinten ellátni, mint az elsõ félidõben, így a kocka fordult, a Barcelona pedig középen átvette az irányítást, aminek következtében sorra jöttek a helyzetek. Szerintem ezt gyakorlatilag mindenki észrevette, de Carlo – jó szokása szerint – kivárt, nem cserélt, csak a mérkõzés végén. Talán érdemesebb lett volna hamarabb lekapni a hullafáradt Modricot, de igazából már mindegy. A lényeg, hogy egyáltalán nem kell szégyenkeznie a Real Madridnak, hiszen méltó ellenfele volt a katalánoknak. Az elsõ félidei játék mutatja azt az irányt, amerre menni kell tovább. Együtt, egy csapatként. Még semmi sincs veszve.
Az olvasók értékelése: 6,8

 

Barcelona (7)
Az elsõ félidõben egy pontrúgáson kívül nem sok babér termett számukra, az okokat feljebb már kifejtettem. A második játékrészben azonban sikerült felülkerekedniük a vendégek középpályáján, aminek köszönhetõen sorra alakították ki a helyzeteket. Fontos megemlíteni Piqué játékát, aki nagyszerûen végezte munkáját a védelemben. Rajta kívül Neymar is nagy meccset játszott, aki ha néha önzetlenebb lett volna, akkor nem biztos, hogy egy gólos különbséggel ér véget a mérkõzés. Ismét nagyszerû élményt szolgáltatott számomra az, hogy a szellõ is milyen súlyosan képes arcon csapni egy-két játékost, akik ennek következtében síró kisgyerekként borulnak térdre majd végtelen hempergõzésbe kezdenek. Nade nem térek el a tárgytól, összességében egy döntetlennel kiegyeztem volna a második félidõ után, hiszen véleményem szerint a Barca a helyzetkihasználáson kívül semmiben sem nõtt ellenfele fölé. Nem így alakult, sajnos ilyen a sport.
Az olvasók értékelése: 6,6
 

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Marcelo (8,5)
A brazil az egész mérkõzésen rendkívül aktív volt, nagyszerûen futballozott. Volt egy-két gyönyörû megmozdulása, így nem csak hasznos, hanem látványos is volt támadásban. Több alkalommal is sikerült megverni a Barcelona védelmének jobb oldalát, sokszor keltett zavart azzal, hogy a szélrõl befelé indulva kereste a lövés vagy a passz lehetõségét. Rengeteget tett hozzá a támadásokhoz az elsõ félidõben, azonban a második játékrészre kissé egyedül maradt. Ennek ellenére lélegzetelállító formának örvend a kis brazil, ebbõl pedig mi profitálunk a legtöbbet.
Az olvasók értékelése: 8

 

Iker Casillas (7)
Az elsõ gólról egyértelmûen nem tehet, a másodikról azonban megoszlanak a vélemények. Ilyen helyzetekben a kapusok mindig a kapu rövid sarkát védik, ezért dõlt õ is a másik irányba. Suárez azonban hajszálpontosan, nagyon szépen lõtte ki a hosszút, ahová Iker így nem érhetett le. Nem gondolom, hogy a kapitány hibája lenne, viszont talán egy öt évvel ezelõtti Iker Casillas óriási bravúrt bemutatva, hatalmas reflexmozdulattal kitolta volna. Ki tudja. A mérkõzés végén azonban õ tartotta meccsben a csapatot, és egyedül az õ érdeme, hogy nem lett nagyobb arányú a hazaiak gyõzelme.
A szurkolók értékelése: 5,8

Daniel Carvajal (7)
Meccs közben többször is bosszankodtam, hogy eltolódott miatta a védelem vagy mert rosszul helyezkedett, ám neki volt a legnehezebb dolga. Ha nem Iniestát kellett semlegesítenie, akkor Neymar jött vele szembe. Izzadt volna ott bárki… Carvajal ennek ellenére hét alkalommal is labdát szerzett az ellenféltõl, emellett fáradhatatlanul igyekezett segíteni a támadásokat is, igaz ezt most kisebb hatékonysággal tette, mint máskor.
A szurkolók értékelése: 6,2

Pepe (6)
Nem mondhatni azt, hogy rosszul játszott volna, de Pepétõl egy igazán jó teljesítmény nem ilyen. A hazaiak második góljánál sajnos lemaradt Suárezrõl, aki így szemben találta magát Casillasszal. Emellett több szabálytalansága is volt, amit Carlo is kiszúrt, ennek következtében az utolsó 20 percre beküldte Varane-t, nehogy emberhátrányba kerüljünk. A portugál összesen kétszer szerzett labdát, valamint egy alkalommal tisztázott a kapu elõterében, ami tõle kritikán aluli mutató. Volt már jobb meccse, és még lesz is, ebben biztos vagyok.
A szurkolók értékelése: 6,1

Sergio Ramos (6)
Bár az õ neve mellett több tisztázás látható – szám szerint hét -, mégsem érdemel magasabb pontszámot védõtársánál. Azt kell mondanom, hogy õ is tudása alatt teljesített. A Barcelona elsõ góljánál nagyon csúnyán lemaradt Mathieu-rõl, az eredményét pedig láthattuk. Ezen kívül több hajmeresztõ mutatványa is volt a védelemben, gondolok itt eladott labdákra vagy felesleges cselekre.
A szurkolók értékelése: 6,3

 

Luka Modric (7)
Sokkal több is lehetne, ha csak az elsõ félidõt venném alapul, hiszen akkor a csapat egyik legjobbja volt, alapjában határozta meg a vendégek játékát. Modric nagyszerûen mozgatta a srácokat, kiválóan támogatta a támadásokat, emellett figyelt a labdaszerzésekre is. Ronaldo góljában is nyakig benne volt, hiszen õ ugratta ki Benzemát. A második játékrészre azonban elkészült erejével, ami nem csoda, hiszen sérülése óta ez volt a harmadik mérkõzése, és idáig egyetlen összecsapást sem játszott végig. Aki eddig nem értette, hogy miért kellett nekünk annyira, mint egy falat kenyér, az nézze vissza az elsõ félidõt.
A szurkolók értékelése: 7,8

Toni Kroos (7)
Amit Lukáról írtam, az teljesen igaz rá is. Együtt óriási párost alkottak, fazont szabtak a játéknak. Annyiban különbözött Modrictól, hogy õ ezúttal sokkal jobban remekelt a védekezésben, hiszen kilenc labdát is szerzett a középpályán. Az õ esetében is igaz azonban, hogy teljesen elkészült az erejével a második játékrész második felére, így hozzájárult ahhoz, hogy a Barcelona középpályásai úgy menjenek át rajtunk, mint kés a vajon. Bár hangsúlyozom, a fáradtság nem az õ hibája.
A szukolók értékelése: 6,5

Isco (5)
A középpálya leghalványabb játékosa volt. A hazaiak kínosan ügyeltek arra, hogy a fiatal spanyolt kivegyék a játékból, ez pedig nagyrészt sikerült is. Isco nem tudta a saját játékát játszani. Volt néhány ígéretes passza, valamint egy jó lövése, de ennél sokkal többre is képes.
A szurkolók értékelése: 6,4

Gareth Bale (4,5)
A BBC leggyengébb tagja volt. Ismét. Az elsõ és legfontosabb, hogy ezen a szinten egy ilyen játékosnak illene kihasználnia a helyzeteit. A csapat és õ sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy több ziccert is rontson. Az elsõ félidõben egyébként nagyon tetszett az, hogy ha kellett, akkor csúszott-mászott a labdáért, megmutatta, hogy tud õ azért védekezni is. A második félidõben aztán kipukkant, mint egy lufi. Próbálkozom, próbálkozom, mindig azt hajtom, hogy következõleg majd jobb lesz… De lassan már magam sem hiszem el, hogy látni fogom még a tavalyi, ne adj’ Isten a tottenhames Gareth Bale-t.
A szurkolók értékelése: 5,2

 

Karim Benzema (8)
Marcelo mellett az egyik legjobb játékosa volt csapatának. Aktív szereplõje volt a csapat szinte összes támadásának. Érdemes megfigyelni, hogy mennyiszer tûnt fel a saját térfelén, besegített a védekezésbe, illetve visszajárt labdákért. Remekül tartotta a bogyót, szinte lehetetlen volt elválasztani a labdától. A kapura többször is veszélyes volt, és bár ziccert õ is rontott, az idény gólpasszával ezt feledtetni tudja. Bámulatos asszisztot adott Cristianónak, olyat, amit egész biztosan nagyon sokáig mutogatnak még.
A szurkolók értékelése: 7,7

Cristiano Ronaldo (6,5)
Az elsõ félidõben õt is nehéz volt tartani, ám ennek ellenére még mindig nem az igazi. Óriási ziccert hagyott ki, bár nehéz szög volt, tudjuk, hogy egy jó formában lévõ CR ezt bármikor, bármilyen módon gólra váltja. A találatáért meg kell dicsérni, hiszen szép, nehezen kivitelezhetõ módon, spiccel juttatta a hálóba a labdát. A második játékrészre azonban õ is eltûnt, bár ez leginkább a már feljebb említett okoknak köszönhetõ.
A szurkolók értékelése: 7,1

Cserejátékosok

Raphael Varane Pepét váltotta, és bár alig húsz percet kapott, ezen idõ alatt nagy magabiztosságot mutatva játszott, igaz, a sorra érkezõ támadások megszûréshez õ sem volt elegendõ. Jesének és Lucas Silvának gyakorlatilag momentuma sem volt.

Játékvezetõ

Antonio Mateu Lahoz (3,5)

A rutinos sípmester ismét lehetõséget kapott egy klasszikuson, ám most nem sikerült olyan jól megoldania feladatát, mint az elõzõ alkalommal. A játékvezetõ sok hibával és rossz felfogásban vezette a mérkõzést, valamint meggyûlt a baja a mezõnybeli szabálytalanságok megítélésével is. Szerencséjére kétes, büntetõterületen belüli szituáció nem adódott, de a fegyelmezés milyenségével lerontotta teljesítményét. Következetlenül és rosszkor alkalmazta a sárga lapos figyelmeztetéseket, így fordulhatott elõ, hogy Pepe, egy nem létezõ szabálytalanság után gyûjtötte be a sárga kártyát, míg Iniesta, három sárgát érõ megmozdulást követõen is lap nélkül maradt. Asszisztenseire nem lehetett panasz, jó döntéseket hoztak, és az érvénytelenített Bale-találat eseteben is helyesen jártak el, hiszen Ronaldo, a csúsztatását megelõzõen, a labda elrúgásának pillanatában – ha csak kevéssel is, de – lesen tartózkodott. A sípmester következetlensége nagyban hozzájárult a kialakult végeredményhez, így teljesítményérõl elmondható, hogy jócskán hagyott kívánni valót maga után!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK