Benzema: A tökéletességre törekszem

Karim Benzema a válogatott szünetben csatlakozott a francia nemzeti csapathoz, ezt a pillanatot használta ki egy francia lap, hogy közelebb férkõzzenek hozzá és interjút készítsenek vele. A beszélgetés során szó esett Benzema céljairól, arról, hogy milyen játékosnak gondolja magát, de még sok más egyéb érdekes témáról is.

Pályafutásod csúcspontján érzed magad?
Technikailag és mentálisan igen, de azért még van mit fejlõdnöm. Azért hajtok, hogy még magasabbra jussak. Az utóbbi években megjött az önbizalmam ennél a nagy klubnál, a Real Madridnál. Megtaláltam a helyemet, de a tökéletességet szeretném elérni. Olyan játékos akarok lenni, amilyenrõl mindig is álmodtam, igazi klasszis. A válogatottammal is szeretnék címeket nyerni, ez is kiemelten fontos számomra.

Ott vagy most szerinted a világ 5 legjobb labdarúgója között?
A két legjobb – Cristiano és Messi – után sokan tartozhatnának közéjük, akár még én is, de ezt nem nekem kell megmondanom.

Még mindig úgy gondolod, hogy egy nap megnyerheted az Aranylabdát?
Ha továbbra is sikerül címeket szereznem, akkor igen, megnyerhetem valamikor. A Barça – Real a világ egyik legfontosabb rangadója. Maximális elvárások, kevés technikai hibával. Amikor sikerül a jó formánkat hozni ilyen meccseken, akkor meg lehet közelíteni Ronaldo és Messi szintjét. Vasárnap nagyon odatettem magam. Meg aztán, tudjuk, hogy én nem fogok 80-100 gólt lõni egy szezonban, nekik ez sikerül. Én mást csinálok.

Hogy néz ki egy edzésnapod?
11-kor kezdõdik a közös edzés a csapattal. 10 percre lakom az edzõközponttól, de én már fél 10-kor ott szoktam lenni. Egy 30-40 perces masszázzsal és tornával kezdek a mozgásterapeuták segítségével, aztán negyed 11 körül lemegyek a terembe hasizmot és lábizmot erõsíteni. 11-tõl a csapattal edzek, utána még visszamegyek gyúrni, majd ezt követõen ismét masszázs következik. Az egészet egy hideg-meleg fürdõvel zárom, aztán hazamegyek és pihenek a kislányommal. Ezután általában már nem megyek sehova. Ki szeretném pihenni magam, hogy bírjam a következõ edzést, így hát nincs idõm ilyesmire. Hetente kétszer otthon is edzek súlymellénnyel, amivel növelhetõ az erõnlétem, sok izmot lehet vele nyerni. Januárban kezdtem és már látom az eredményt! A lábaim is erõsebbek lettek.

Hogy jött neked ez az ötlet?
Én magam találtam ki. Keresek, kérdezek, figyelek: jobb akarok lenni, és mindig többet nyújtani. Mindenesetre azért van egy példaképem: Cristiano Ronaldo.

Szinte már nem is kritizálnak téged. Ez megnyugtató vagy inkább aggodalomra ad okot?
Talán egyesek végre megértették, hogy nem könnyû beépülni a Realba. Ha pedig nekem ez sikerült, akkor talán mégiscsak jó játékos vagyok, jobban meg is értenek.

Hogyan mérlegeled a vb-szerepléseteket?
Büszke vagyok arra, ameddig elértünk. Õszintén szólva az Ukrajna elleni mérkõzés után kevesen gondolták, hogy akármit is elérünk a vb-n. Aztán néhány meccs után az emberek újra hittek bennünk. Örülök, hogy a vb-n ezzel a válogatottal vehettem részt. Bár még fiatal és tapasztalatlan csapatról van szó, mégis jó eredményeket ér el. Németország ellen nem a tehetség, hanem a tapasztalat terén volt különbség. Végig uraltuk a meccset ellenük, elejétõl a végéig, de végül õk nyertek egy szabadrúgásnak és a bombaformában lévõ kapusuknak köszönhetõen.

Az, hogy nem lõttél gólt sem a nyolcad-, sem a negyeddöntõben, a határaidat jelezte?
Én nem így látom a focit. Nigéria ellen is együtt nyertünk. Ha egyébként az egész meccsen nulla vagyok, de egyszer csak gólt lövök, akkor egybõl jó játékos vagyok? Szerintem nem. Messin és Ronaldón kívül kevés olyan támadó van, aki minden meccsen betalál. Nem egy mérkõzés erejéig jó csatár valaki. Vagy az egész szezonban az, vagy egyáltalán nem az.

Ezen a csütörtökön néhány játékos el fogja érni a 100-szoros válogatottságot, mint ahogy például Henry vagy Zidane. Te kevesebb, mint 2 éven belül el fogod ezt érni. Azért ez furcsa és vicces, nem? (Az interjú még a francia – brazil mérkõzés elõtt készült – a szerz. kieg.)
Amikor Varane-nal, Pogbával vagy Griezmannal beszélek és elmondom nekik, hogy együtt játszottam a francia válogatottban Thurammal, lesokkolódnak! Mert õk rajta és Henry-n vagy Trezeguet-en nõttek fel. Tehát ha visszanézek a pályafutásomra, elégedett vagyok.

Te vagy a „kékek” vezére, tudnál a csapatkapitányuk is lenni?
Mindig is álmodtam arról, hogy egyszer az lehetek. De ismertek: nem fogok a szövetségi kapitány után rohangálni a karszalagért. Sohasem tenném ezt. Ez az edzõ dolga, hogy eldöntse. Nagy megtiszteltetés volna és büszkeséggel töltene el. Óriási dolog lenne ez számomra. (A brazilok ellen Benzema lett a csapatkapitány – a szerz. kieg.)

Van köztetek egy új, Nabil Fekir. Mi a vélemény róla?
Lehet, hogy ezek nagy szavak, de engem Hatem Ben Arfára emlékeztet: ugyanolyan labdavezetés és ugyanaz az utolsó passzos stílus.

Miért csak te maradtál benn a válogatottban az 1987-es generáció 4 sztárja közül? (Benzema, Ben Arfa, Nasri és Ménez)
Tehetségesek, de talán nem hozták meg az áldozatot, hogy a válogatottban maradhassanak. Az áldozat háromszoros nem-et jelent. Nem mondani semmit, amikor kritikákat kapunk. Engem meg is ölhetnének, akkor se mondanék semmit. Nem volt egyszerû megtanulnom, de már tudom, hogy nem szabad válaszolni akkor se ha nehéz, ha kemény, ha fáj tõle a fejed. Remélem, egy nap visszatérnek a válogatottba.

Hatem már nem is focizik. Ez lenne a francia futball legnagyobb vesztesége?
Én láttam õt hihetetlen dolgokat mûvelni. Hatem volt Messi. De nem jó döntéseket hozott a karrierjében. 27 éves, õ az, aki tehet magáért valamit. Nem kellett volna olyan fiatalon elmennie Lyonból, egy évvel elõttem. És Marseille, az „mindent vagy semmit”. Vagy lesüllyedsz, vagy felemelkedsz.

Mit gondolsz a PSG-Barcelona negyeddöntõrõl?
Most nehezebb dolga lesz a Barcelonának, mint általában, mivel a PSG magas szinten teljesít a BL-ben. Nem lesz könnyû nekik, a PSG-nek minden esélye megvan a továbbjutásra, mivel jó csapat.

Forrás: La Parisien
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK