Diego Forlán: A Madridnál egy második hely semmit sem ér

A Real Madrid ellen a Juventus bebizonyította, hogy a csapatmunka és az okos igazolások felülmúlják a sztárok hatalmát.

Ünnepelj korábbi csapatod ellen, vagy sem? Ezzel a problémával szembesült Alvaro Morata szerdán, miután belõtte a mindent eldöntõ gólt a Real Madrid ellen, s ezzel csapatát egyenesen a Bajnokok Ligája döntõjébe juttatta.

Nem ünnepelt, de szerintem azzal sem lett volna semmi baj, ha megtette volna. A gólszerzés a feladata, igaza van, ha ünnepelni szeretne egy olyan csapat ellen, aki kész volt eladni õt. Rendben van az, ha csatárként ünnepelsz.

Több kárt tettem azzal, hogy egyáltalán gólt szereztem. A csapattársaimmal való ünneplés nem bántja õket. Miért kellene bárkinek is elrejtenie a boldogságát?

A Juventus meglepett. Azt hittem, hogy a Madrid kiváló játékosaival és a hatalmas szurkolótáborával gyõzni fog. Tévedtem.

Moratáé lett a fõszerep a spanyol címlapokon és láttam õt egészen szép gólokat szerezni. Minõségi játékos, ahogyan a Juventus többi tagja is.

Nem egyéniségekként tekintek a Juventus játékosaira, hanem mint egy igazán lenyûgözõ csapatként. Az olaszok lenyûgözõ intelligenciáról tettek tanúbizonyságot az igazolások terén, hiszen olyan feltörekvõ játékosokat vettek meg, mint Paul Pogba, olyan játékosokat, akiknek nem volt makulátlan a hírnevük, mint például Carlos Tévez – mindezt igazságtalanul, ismerem Tévezt, õ egy jó fiú – vagy olyan játékosokat, akik nem voltak elégedettek korábbi klubjukkal, mint például Andea Pirlo. Így építettek csapatot.

A Juve csatárai megdicsérik egymást. Tévez minden lehetõséget megragad, nagy területet fed le, mindig próbál helyet csinálni magának és sok gólt szerez. Egy nagyszerû játékos, olyan, akik címeket nyer, bárhová is megy. Most egy újabb Bajnokok Ligája döntõben fog játszani. Visszajár szeretett klubjához, a Boca Juniors-hoz, akiknek próbál mindent megadni, visszafizetve ezáltal azt a sok jót, amit fiatalkorában kapott tõlük.

Sokszor játszottam Llorente ellen Spanyolországban. Kitûnõ játékos és igazán jó fej srác. Megérdemli, hogy egy jó csapatban játsszon, s ez a Juventus pontosan ilyennek tûnik. Pirlo, Arturo Vidal és Pogba mind hozzájárulnak a sikeres támadásokhoz, de az igazán fontos szerepet a védekezésben töltik be.

Remekül védekeztek Madridban és megakadályozták Cristiano Ronoldo tiszta helyzetbe kerülését és nem hagytak neki teret, amire szüksége lett volna. Azt hittem, a Madridnak több esélye lesz, de a Juventus megállította õket. Azt hiszem, Lionel Messit nehezebb lett volna megállítani.

 

Ronaldo kiváló, megérdemli az Aranylabdát, de úgy gondolom, hogy Messi a világ legjobb játékosa és ezt meg kell mutatnia a döntõben.

A Juventus megpróbál majd védekezni a Barcelona ellen, de Messi varázslatosan játszik azokon a szûk területeken.  Akkor is túljut a játékosokon, ha ketten vagy hárman vannak rajta, s ezért õ a legjobb.

Ahogy Pep Guardiola mondta, lehetetlen megállítani õt. Ronaldo gyors és erõs, Messi született tehetség, s ez helyezi õt minden ellenfele elé.

Meglepett a madridiak reakciója a kiesésre, pedig nem kellene, hiszen ott laktam.  Nem tudom elhinni, hogy megkérdõjelezték azt, hogy Carlo Ancelotti a megfelelõ ember számukra azok után, hogy a múlt szezonban megnyerték a Tizediket és világbajnokok lettek.

Az idén semmit sem nyertek, de a futballban ez bárhol megtörténhet a világon.

Csak azért, mert a tieid a legdrágább játékosok, még nem biztos, hogy varázslat fog történni. A focisták nem robotok, õk is hibázhatnak, de az egyik ok, amiért szeretjük a futballt pontosan az, hogy kiszámíthatatlan.

Mind arra számítunk, hogy a Barca, barátommal, Luis Suárezzel legyõzi a Juventust, de mindig ott van a levegõben a kétely, ezért nézünk focit.

Madridban befolyásos a média. Mindig vannak emberek, akik a saját igazukat hirdetik a rádióban, televízióban vagy a nyomtatott sajtóban – feltörekvõ elnökök, a játékosok barátai, ez egy ilyen klub.

Együtt érzek az ottani játékosokkal, hiszen ez nem mindig igazságos és folyamatosan ez történik, de ilyen egy Real Madrid játékos élete. „Ha nem bírod a meleget, menj ki a konyhából.”

Kevés a türelem is. Kizárt dolog, hogy Radamel Falcao például olyan mértékû támogatást kapott volna Madridban, mint Manchesterben ebben a szezonban. Mérgesek lesznek Angliában, de toleránsabbak is, fõleg ha látják, hogy egy játékos próbálkozik, és én tapasztalatból beszélek.

Mikor Spanyolországban éltem, a Madrid évekig nem jutott tovább a legjobb nyolc közül a Bajnokok Ligájában. Az idén bejutottak az elõdöntõbe. Ez nem kudarc, de Madridban úgy tekintenek rá.

Nem valószínû, de még mindig megnyerhetik a bajnokságot. Valószínûleg másodikként végeznek, de a Real Madridnál a második hely semmit sem ér.

Diego Forlán

Forrás: National
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK