Elhunyt Puskás Ferencné

Keddrõl szerdára virradó éjszaka budai otthonában, életének 84. évében elhunyt Puskás Ferencné, a világhírû magyar labdarúgó, Puskás Ferenc (1927–2006) özvegye.

Hunyadvári Erzsébet 1932-ben született Budapesten, a Kispesti AC 16 esztendõs kézilabdázójaként ismerkedett meg Puskás Ferenccel, a klub futballcsapatának sztárjával, akinek 1950-ben esküdött örök hûséget a kispesti Nagyboldogasszony-templomban.

1952-ben született meg egyetlen gyermekük, Puskás Anikó, aki 2011-ben a spanyolországi Valenciában hunyt el. Puskás Ferencné 1956. december 1-jén többszöri sikertelen próbálkozás után jutott ki négyéves kislányával együtt, éjszaka gyalog menekülve a szovjet hadsereg által megszállt Magyarországról Ausztriába, hogy azután Olaszországban csatlakozzon férjéhez, a november 1. óta Nyugat-Európában túrázó Budapesti Honvéd csapatkapitányához.

Bizonytalan ausztriai és olaszországi átmeneti idõszak után, amikor az MLSZ kétéves eltiltását a FIFA az egész világra kiterjesztette, Puskás Ferenc a világ akkori legjobb klubcsapata, a Real Madrid játékosa lett, és 1958-ban a családjával Spanyolországban telepedett le. Közben Magyarországon a katonai ügyészség indított ellene nyomozást hivatásos katonaként „csoportosan külföldre szökés bûntette” miatt, és a bûncselekmény 25 éves elévülési ideje alatt a világsztár labdarúgó nem is tért haza Magyarországra, felesége és leánya azonban az elsõ amnesztia-törvények után, a ’60-as évek közepétõl már rendszeresen – de persze szigorú ellenõrzés mellett – hazalátogatott a rokonokhoz.

Puskás Ferencné öt kontinensre követte az edzõként Észak-Amerikától Ausztráliáig szinte mindenhol feladatot vállaló férjét, akivel a demokratikus fordulat után, 1991-ben költöztek vissza Magyarországra. Ötvenhat éven át voltak férj és feleség. A legendás sportember életének utolsó hat esztendejében már állandó gondozásra szorult, ezekben az években felesége sem hagyta el Budapestet, Spanyolországban élõ lányával, unokáival és dédunokáival is csak akkor találkozhatott, ha õk látogatták meg a dédszülõket.

A sport- és üzleti ügyekben korábban mindig a háttérben maradó Puskás Ferencné férje betegsége és halála után személyes segítséget nyújtott a Puskás címû életrajzi könyv (Szöllõsi György, 2005), a Puskás Hungary dokumentumfilm (Almási Tamás, 2009) elkészítéséhez, a felcsúti Puskás Akadémia elindításához, a FIFA Puskás-díj megalapításához, a spanyolországi Puskás-hagyaték hazaszállításához és a Puskás Intézet létrejöttéhez is. Leányával védjegyoltalom alá helyezte, és a családi licenckezelõ cégbe (PUSKAS.COM Kft.) apportálta férje nevének és képmásának felhasználási jogait, megteremtve ezzel a lehetõséget számos, azóta is élõ névhasználati szerzõdés megkötésére és a hivatalos ajándéktárgyak kereskedelmére. 2015-ben nemzetközi jótékonysági alapítványt (Puskás International Football Foundation) hozott létre alapítóként, a Szepesi- és Östreicher-díj évenkénti átadására, elhunyt futballisták családtagjainak megsegítésére, és a Puskás Ferenc életét bemutató nagyjátékfilm elõkészítésére.

Férje, majd egyetlen leánya elvesztése után Puskás Ferencné nagyon nehezen viselte az unokáktól, dédunokáktól való távollétet, és sokszor tapasztalhatta a férje emlékét idehaza gyakran még mindig kísérõ bántó közönyt és tájékozatlanságot. Sohasem sajnálta viszont az idõt és a fáradságot, hogy olyan ügyek mellé álljon, amelyeket méltónak gondolt Puskás Ferenchez.

Puskás Ferencnét a PUSKAS.COM Kft. saját halottjának tekinti.

Forrás

A Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület kiegészítése:
2014. július 10-én valóra vált egyesületünk dédelgetett álma: Puskás Ferencné, Erzsébet asszony a Peòa Madridista Húngara tiszteletbeli tagja lett. A mai napig rendkívüli büszkeséggel tölt el minket, hogy miután felkérésünknek örömmel tett eleget, tiszteletbeli tagként köszönthettük Bözsi nénit egyesületünkben. Személyében egy rendkívül kedves és barátságos asszonyt ismertünk meg, aki óriási szeretettel, büszkeséggel és áhitattal mesélt nekünk férjérõl, Puskás Ferencrõl. A mai napon mély megrendüléssel értesültünk arról, hogy Erzsébet asszony elhunyt. Még most is csak keressük a szavakat. A puskas.com fenti sorait elolvasva pedig mindenkiben ismét tudatosulhat, hogy egy milyen remek asszonytól kell most búcsút vennünk. Mindent köszönünk, Erzsébet asszony!

Isten nyugosztalja!

Forrás: puskas.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK