César Sánchez: Iker képességeivel kevesen versenyezhetnek

A goal.com szavazásán több mint 50 ezer futballszurkoló adta le voksát azzal kapcsolatosan, hogy ki a Bajnokok Ligája történelmének legjobb kapusa. A szavazást toronymagasan Iker Casillas nyerte, aki a voksok 33 százalékát gyûjtötte be. César Sánchez, a Real Madrid korábbi kapusát ennek apropóján kérdezték egykori kollégájáról.

“A listán senki másnak nincs három BL-gyõzelme és senki nem játszott annyi meccsen, mint Iker. Kétségkívül semelyikük sem nyert annyi címet, vagy lépett pályára annyiszor, mint õ. Ezen nem is érdemes vitatkozni.”

“Elérni a 152 Bajnokok Ligája-meccset pedig csak egy a számtalan elért teljesítmény közül. A Real Madridnál ismertem meg õt és úgy éreztem, hogy Iker megérdemelné, ha elismernék a munkáját. Úgy gondolom, teljesítette az elvárásokat, sõt, túl is szárnyalta azokat, mind a Real Madridban, mind a spanyol válogatottban nyújtott teljesítményével.”

Mi teszi különlegessé Casillast?

“Mindig is kiváltságos volt. Volt benne valami ösztönös. A fontos pillanatokban mindig helytállt. Igazi ösztönös tehetség, akinek kiváló reflexei vannak, teljesen megérdemelten jutott azokba a magasságokba, ahol jelenleg van. Ez megkérdõjelezhetetlen. Bizonyos esetekben õt hibáztatták valamiért, de mindenki hibázik.”

“Iker megmutatta, hogy érti a futballt: ez segítette õt, hogy az elitbe kerüljön és ott is maradjon mind a mai napig. A képességeivel kevesen versenyezhetnek, ha egyáltalán van, aki eléri azt a szintet.”

Folytathatja ugyanígy?

“Abszolút. Harminckét évesen hagytam ott a Real Madridot, és soha nem gondoltam, hogy olyan sokáig ott fogok maradni. Tizenhat évesen Ramón Martínez azt mondta nekem, amikor leigazoltak a Valladolidtól, hogy a Real Madridban kéne játszanom. Számomra ez akkor elképzelhetetlennek tûnt. Bele se tudtam gondolni. Azonban ha a test is úgy akarja, egy kapusnak nem lehet probléma, hogy negyven éves koráig játsszon.”

“Egy a lényeg: mindig ahhoz igazodj, amit a játék megkövetel. Ez sokkal fontosabb, mint a fizikum.”

“És ahogy az ember idõsödik, úgy egyre kevésbé a pénz és a jó szerzõdés az, amit fontosnak tart, sokkal inkább az, hogy olyan helyen legyen, ahol jól érzi magát és ahol mentálisan felkészült arra, hogy eddzen és meccsrõl meccsre motivált legyen. Ahogy a karriered végéhez közeledsz, egyre jobban megbecsülsz olyan dolgokat, amik felett addig átsiklottál.”

Mourinho ellen jön a rekord

“A rekordjavéletlen pont Mourinho kezei alatt született. Egy nap találkozni fog majd a Real Madriddal, és talán pont akkor dönt majd újabb rekordot. Mindenkinek lehet egy olyan edzõje, aki máshogy látja a futballt, mint õ, akinek más ízlése van. Amit ilyenkor tehetünk, az csupán annyi, hogy megpróbáljuk megváltoztatni a helyzetünket. Egyszer mindig van valaki, akinek nem tetszik, amit csinálunk. Ezek nehéz helyzetek, de nagyon szükségesek ahhoz, hogy fejlõdjünk. És ezt csak úgy tehetjük meg, ha felülemelkedünk, túltesszük magunkat a történteken. Ha valaminek a befejezésérõl beszélünk, mindig eszünkbe jut, hogy csinálhattuk volna jobban is. Biztosan észrevesszük a hibákat. Ezek lehetnek csak a félreértés következményei is. Biztos vagyok benne,  hogy mindenki másképp képzelte el Iker távozását, mindkét fél. Ez nagyon bonyolult és teljesen biztos,  hogy nem csak az egyik fél a hibás a dologban.”

Forrás: goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK