Ancelotti: Tudom, hogy a következõ idénytõl újra dolgozni fogok

Ma este a PSG a Real Madriddal találkozik a Bajnokok ligájában. Carlo Ancelotti mindkét klubot edzette már, és most elárulta a L’Équipe-nek, mit gondol a meccsrõl.

Egy Önhöz hasonló kaliberû edzõ hogyan viseli az inaktivitást? Unatkozik?
Nem, nem igazán. Június 30-án volt egy kisebb nyaki mûtétem, és szükségem volt két hónapra, hogy teljesen rendbe jöjjek, de most már jól vagyok. Nyugodt és boldog vagyok, lazacot szoktam halászni. Tudom, hogy a következõ idényben ismét dolgozni fogok… Sok meccset nézek a tévében, és már alig várom, hogy láthassam a PSG-t és a Realt egymás ellen játszani.

Fog találni olyan csatornát itt Vancouver-ben, ami közvetíti?
Igen, persze, mindegyik Bajnokok Ligája-meccset szoktam nézni, és ezen kívül a spanyol és angol bajnokság mérkõzéseit is. Jól informált vagyok. (nevet) 

Látta már a PSG-t játszani ebben az évben?
Igen, a Malmö ellen (2-0). Egy olyan PSG-t láthatunk, ami érezhetõen nemcsak, hogy több tapasztalattal rendelkezik, de jobban is akar szerepelni a BL-ben. Hozzá kell tenni, hogy Ángel Di María érkezésével sokat javult a csapat. 

Miben változtatta meg a PSG játékát?
Gyors játékos, aki bármilyen középsõ vagy szélsõ helyzetben jól mozog. A Realnál kezdetben a támadósor jobb vagy bal szélén használtam. Aztán Khedira sérülése után beraktam balösszekötõnek. Ez egy új poszt volt, de jól teljesített benne. Õ egy igazi csapatjátékos. 

Nagy veszteség volt a távozása?
Abszolút. Egy profi, komoly labdarúgót vesztettünk el. Tényleg nagyon elégedett voltam vele. 

És nézett már Real meccset is ebben az idényben?
Igen, a tévében. Erõs védelmük van, nem sok gólt lõnek. Eközben problémák vannak a támadó szekcióban: Bale posztja fejlõdött, és ez megváltoztatta az egész támadójátékot. Persze Bale nyilván tud játszani több poszton is, mert tehetséges és jó adottságai vannak, de nem tudom, hogy valóban ott-e a leghatékonyabb a Realnál, ahol most játszik. Szerintem Bale ebben a szerepben megnehezíti Ronaldo helyzetét. 

Amikor valaki edzõként olyan klasszis játékosokkal számolhat a keretben, mint Ronaldo vagy Ibrahimovic, kell-e külön figyelnie arra, hogy a többieket úgy helyezze el, hogy azok ne zavarják õket?
Nem okozhatunk problémát a posztján egy olyan labdarúgónak, aki gyakorlatilag minden meccsen gólt lõ, mint például Ronaldo vagy Ibrahimovic. Könnyebb megváltoztatni a helyzetét egy olyan játékosnak, aki nem ilyen teljesítményt nyújt. Ráadásul a Realnál ott van egy olyan középcsatár, mint Benzema, aki képes egy támadó középpályáshoz hasonlóan labdát szerezni. Vagyis, ha mögé tesznek egy másik támadó középpályást, Benzema nem tud hátrébb húzódni és teret hagyni Ronaldónak. Benzema ideális játékos Cristianónak. 

Akkor ez kicsit olyan, mintha Pastorét Ibra mögé tennénk?
Pontosan, látom, jól megértette. (nevet) 

A könyvében (Az én focim) azt írja, hogy régebben azt gondolta, Ibra egy tipikus 9-es játékos, de aztán rájött, hátrébb kell húzódnia, hogy igazán ki tudjon teljesedni.
A Bordeaux elleni meccsünk után (0-0, 2012. aug. 26.) Ibra azt mondta nekem: „Nem akarok a 9-es posztján játszani, hátrébb szeretnék húzódni kicsit és találnunk kell egy játékost, aki mélyrõl támad.” Kerestünk is, egyszer Gameiróval, majd Ménez-zel próbálkoztunk. Aztán találtak egy jó megoldást. Úgy vélem, Cavani érkezésével Laurent Blanc rátalált a jó játékformára. Cavani balról indítja az akcióit, és ez lehetõvé teszi neki, hogy középen fejezze be õket. 

Azt mondja, különleges volt a kapcsolata Ibrával…
Ibra volt a legfontosabb játékos a PSG-ben, aki hozzájárult a csapat fejlõdéséhez és ahhoz, hogy a klub azon a szinten van, ahol most. Profizmust, jó szemléletmódot és motivációt hozott az öltözõbe. 

Hasonló volt a kapcsolata Cristiano Ronaldóval is?
Ronaldo is ilyen természetû: ugyanilyen komoly és ugyanekkora benne a nyerési vágy, de nem mondhatom azt, hogy olyan kivételes kapcsolatom volt vele, mint Zlatannal. 

2013-as távozása óta járt a Parc des Princes-ben?
Nem, egyszer sem. Talán majd a következõ hetekben, nem tudni. (mosolyog) Nasser gyakran hívott engem. Laurent Blanc-nal is jó viszonyban vagyok, meg aztán szép emlékeim vannak Párizsból. Címeket nyertem, jó volt ott élni, tiszteltek, jókat ettem… 

A könyvében azt írja, hogy Madridban is szép volt az élet. Hol a legkellemesebb?
Madrid elõnye a sok napsütés! Fantasztikus klímája van. De kulturális szempontból nem lehet összehasonlítani a két várost. 

Amikor egy PSG-Real meccset lát, ahol Ön nincs ott, nem sajnálja, hogy nincs ott egyik kispadon sem?
Nem, tényleg nem. Örülök, hogy láthatom a holnapi meccset, mert biztos vagyok benne, hogy eseménydús este lesz, két különbözõ játékfelfogással. 

Ki az esélyesebb a gyõzelemre?
Nehéz megmondani. Szerintem a PSG a labdabirtoklásra fog jobban rámenni, a Madrid pedig inkább a kontrákra. A Real igen veszélyes a kontrákban, de hiányzik néhány fontos ember. 

Luka Modric helyzete bizonytalan. Az õ hiánya gondokat fog okozni a Realnak?
Az elõzõ idényben négy hónapig mellõznünk kellett Modricsot (november közepétõl március elejéig) és igencsak bajban voltunk a távollétében. Ha nem sérül meg a combja, másképp alakult volna a szezon második fele számunkra, mert az elsõ fantasztikus volt. Nem sok olyan csapatot találni, akik 22 mérkõzést megnyertek, még ha az összes bajnokságot is nézzük… Szóval igen, a hiánya most is érzõdni fog. 

Modriccsal szemben ott van Verratti. Többször is próbált már beszélni vele a kockázatvállalásai miatt saját térfélen…
(nevet) Egyszerûen ilyen a személyisége. Ha nem csinálná ezt, akkor nem is Verratti lenne. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy jól helyettesítse Pirlót. 

Lenne helye a Real Madridban?
Igen, õ egy Real és PSG típusú játékos, mert a két klubnak hasonlóak a céljai. 

Még PSG-nél ismerte meg Pastorét, aki ma már nem kezdõ. Érti Ön ezt?
Ez így van minden nagy klubnál: mindenhol ott a konkurencia. E csapatok játékosainak meg kell érteniük, hogy nem az a legfontosabb, hány percet játszanak, hanem a teljesítményük minõsége számít igazán. Láttam Pastorét nagyon jól játszani a válogatottjában a Copa Americán, és mondtam is magamban: micsoda játékos! Tényleg fejlõdött. 

Olaszországban sokat beszélnek önrõl, mint a válogatott lehetséges edzõje a 2016-os Európa-bajnokság után.
Tudom, hogy ezt beszélik. (nevet) De én inkább minden nap szeretnék edzeni. Természetesen a válogatottal is szeretnék dolgozni valamikor, viszont számomra most nem ez a megfelelõ alkalom. 

Kész lenne átvenni egy klubot idény közben?
Tapasztaltam ezt már a PSG-vel, de a Milannal és a Juventus-szal is, és nem volt valami jó élmény. Nem igazán lenne hozzá kedvem, de ha egy klub felvenné velem a kapcsolatot, kénytelen lennék elgondolkozni rajta. 

Edzõsködött már Olaszországban, Angliában, Franciaországban és Spanyolországban. Tudna Németországban is?
Miért ne? Vártam, sokat haboztam mielõtt eljöttem Olaszországból, de nagyon jó tapasztalatokat szereztem. Számomra az a fontos, hogy szakmailag elkötelezett, profizmusra törekvõ játékosokkal dolgozhassak egy olyan klubnál, ahol hisznek a munkámban. 

A Bayern München tetszene önnek?
(nevet) Jelenleg ez az egyik legfontosabb csapat a világon, a világ egyik legjobb edzõjével az élén. 

De Guardiola szerzõdése jövõ júniusban lejár.
Igen, de attól még hosszabbíthat. 

Szeretne visszatérni Angliába dolgozni?
Szerintem ott a legjobb a hangulat a stadionokban és az atmoszféra körülöttük. 

 

És visszamenne a PSG-hez?
Minden edzõ a világ legjobb csapatait akarja edzeni, és ma a PSG kétségkívül Európa egyik legjobbja. 

Benne van az idei Bajnokok ligája esélyesek között?
Négyen vannak: a PSG, a Bayern, a Real és a Barcelona. 

Tényleg a négy legesélyesebb közé sorolja a PSG-t?
Itt az idõ, hogy azok között legyenek. Egy kicsit nyomás alá helyezem Laurent-t. (nevet)

Forrás: L'Équipe
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK