Egytől egyig: Real Madrid – Sevilla

Elérkezett végre az új idény első tétmérkőzése, s ahogy ígértük, sorozatunk is visszatér a már jól megszokott, közkedvelt formában. A szezon első trófeájának begyűjtését követően megpróbáljuk a mérkőzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és a mester teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7)
Az idény szempontjából nagyon fontos volt, hogy megszerezzék a trófeát Zidane fiai, aminek hatására mi is önkívületi állapotba kerültünk, amihez azért az is hozzájárult, hogy ilyen körülmények között érhetett ismét Európa csúcsára a csapat. Az örömmámor utáni meglehetősen rövid éjszakát követően azonban nem mehetünk el szó nélkül a csapat játéka mellett, amelyen finoman szólva is van még mit csiszolni. Voltak bíztató jelek, de a támadásokban még rengeteget kell fejlődni, igaz, több nélkülözhetetlen láncszemet volt kénytelen a mester otthon hagyni az Európa-bajnokság miatt. Afelől ne legyen kétsége senkinek, hogy Cristiano, Bale és Kroos visszatérése után egy teljesen más szisztémát és egészen más felfogásban játszó Real Madridot fogunk látni. A küzdőszellemet viszont mindenképp ki kell emelnünk, hiszen ahogy Zizou érkezése óta már többször, úgy most is ez a tényező segítette dicsőséghez a csapatot.
Az olvasók pontszáma: 6,7

Sevilla (6,5)
Komoly erőket mozgósítottak, egy kész csapat képét keltették. Az első félidő nem róluk szólt, de a második játékrészben nagyon keményen hajtottak, végül azonban ők is megtapasztalhatták, hogy milyen érzés az, amikor Sergio Ramos – szokásához híven – az utolsó utáni pillanatban dönt és döngöli földbe az ellenfél morálját.. Külön dicséretet érdemel Sergio Rico, aki sokszor egymaga tartotta életben csapata esélyeit. Sokat kíváncsian várták, hogy Emery mester távozása után mire lesz képes a Sevilla, nos, úgy tűnik, hogy gyengébbek semmiképp sem lesznek.
Az olvasók pontszáma: 6,1

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Marco Asensio (9)
Ha valaki így debütál a Real Madridban, az nem rossz ajánlólevél a jövőre nézve. Itt most nem csak a góljára gondolok, pedig káprázatosan lőtte ki a pókot a pipából. A színtiszta tehetség látszik a srác minden mozdulatán, emellé pedig alázat is párosul, és őszintén remélem, hogy ezen az úton halad majd tovább. Asensio lényegében az összes támadásunknak aktív résztvevője volt, jó meglátásaival többször hozta helyzetbe társait (3 kulcspassz). Volt még hasonlóan jó teljesítmény a csapatban, de a mérleg nyelve felé billen, hiszen első tétmérkőzésén nem remegett meg a lába, nagyon érett teljesítményt tett le az asztalra.
Az olvasók pontszáma: 7,8

Kiko Casilla (7)
Nem volt igazán szerencséje, hiszen két gólt kapott úgy, hogy egyikről sem tehetett. Magabiztosan állt a kapuban, volt igen fontos bravúrja is és remekül élt együtt a játékkal. Kijárt már neki az, hogy igazi téttel bíró meccsen védje imádott klubja kapuját.
Az olvasok pontszáma: 6,5

Dani Carvajal (9)
Masszív teljesítmény a madridisták csupaszív kedvencétől. Védekezésben végig klasszis teljesítményt nyújtott, uralta a jobb oldalt, majd megmutatta azt is, hogy milyen az, amikor az embert a szíve hajtja még a 119. percben is. Ő maga szerzett labdát (majdnem félpályánál), majd megindult és úgy ment át a sevillai védelmen, mint a kutyán a hagymás tojás. Gyönyörű szóló volt. A csapat egyik legnagyobb madridistájának jócskán kijárt már ez, az élet nagyon szépen kárpótolta őt a BL-döntőn való sérülése miatt. Danilónak idén sem lesz könnyű dolga…
Az olvasók pontszáma: 8,9

Sergio Ramos (8,5)
Ha aranyembert is választanánk sorozatunkban, akkor a cím (ezúttal is) őt illetné. Ha bajban van a csapat, Ramos jön és bólint az utolsó másodpercekben. Madridisták millióinak volt déja vu érzése tegnap este, amikor Ramos ismét felvette a troll-álarcot. A Real Madrid megmentője a 93. percben volt a legjobb helyen, lényegében a center pozíciójában (halkan jegyzem meg, az utolsó 5-10 percben lényegében hátra sem ment, folyamatosan támadót játszott). Lehet, hogy forrófejű, lehet, hogy sok butaságot csinál (azért most is összehozott egy büntetőt, még ha véleményes is…), az ész osztásánál sem állt kétszer sorba, de lehetetlen nem imádni őt és nem elismerni azt, hogy Sergio Ramos bizony a világ jelenlegi legjobb és korunk legmeghatározóbb középhátvédje.
Az olvasók pontsáma: 8,1

Raphael Varane (7,5)
Úgy tűnik, jót tett neki a nyári szünet, végre ismét azt a Varane-t láthattuk, akit mindannyian vártunk az előző idényben. Kemény falként funkcionált, fejpárbajokban verhetetlen volt. A kapu előterében ő szerezte a legtöbb labdát és ő is tisztázott a legtöbbször. A támadásokat nem segítette olyan hatékonyan, mint társa, de ezt talán nem is várhatjuk el olyankor, amikor Ramos játszik mellette. Ha így játszik majd, akkor képes lesz megszorongatni az előző idényt bombaformában befejező Pepét.
Az olvasók pontszáma: 7

Marcelo (7,5)
A hátsó alakzat többnyire jól működött, ezt mutatják a pontszámok is. Ezúttal Marcelo is nagyszerűen vette ki a részét a védekezésből, az ő nevéhez fűződik a legtöbb labdaszerzés a mérkőzésen (szám szerint 8). A támadásokat viszont nem tudta a tőle megszokott módon segíteni, nem tudott igazán hatékonyan bekapcsolódni az offenzívákba.
Az olvasók pontszáma: 7,1

Casemiro (6,5)
Hét labdaszerzés fűződik a nevéhez, de ezúttal nem éreztem annyira meghatározónak és magabiztosnak, úgy tűnt, nem tudott kellően felpörögni. Nem várjuk tőle, hogy mindenén pörgesse a labdát, illetve hogy ő feleljen a támadásokért, de a tegnapi produkciójánál láttunk már sokkal jobbat, kevésbé felejthetőt.
Az olvasók pontszáma: 6,6

Mateo Kovacic (5)
Kereste a helyét. Ezzel az egy mondattal is lehetne jellemezni a tegnapi játékát. 71 perc alatt mindössze 21 passz fűződik a nevéhez, ez középpályásként nagyon halvány mutató. Volt egy ígéretes passza, de ezen kívül semmi sem jegyezhető fel a neve mellé. Ha meg akarja győzni Zidane-t, ennél sokkal több kell.
Az olvasók pontszáma: 5,9

Isco (5,5)
65 percet kapott, lecseréléséig ő volt az, aki próbálta mozgatni a csapatot, több-kevesebb sikerrel. Voltak nagyon jó periódusai, de többször is úgy tűnt, mintha nem lenne teljesen ott a pályán fejben. Kulcspassz nélkül hagyta el a pályát, viszont a védekezésbe többször is hatékonyan besegített. Hetente hangsúlyozza, hogy maradni akar és harcolni, de ha ez tényleg így van, akkor komolyabb erőfeszítésekre lesz szükség.
Az olvasók pontszáma: 6,3

Lucas Vázquez (8,5)
Óriási mezőnymunkát végzett. Amellett, hogy az ő nevéhez fűződik a legtöbb kulcspassz (5), folyamatosan visszazárt védekezni, hét alkalommal is labdát szerzett az ellenféltől. Erőfeszítései kifizetődtek, hiszen csodálatos gólpasszal járult hozzá ahhoz, hogy a Real Madridnak legyen még esélye harcolni a trófeáért. Idén is rettentően értékes tagja lesz a csapatnak.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Álvaro Morata (3)
Ő is pályán volt? Lövések száma: 0, kulcspasszok száma: 0, passzok száma: 13. Egyelőre egyáltalán nem találja a helyét a csapatban.
Az olvasók pontszáma: 5,2

Cserejátékosok

Karim Benzema (6,5)
Bejött, és nagyjából másfél percre volt szüksége ahhoz, ami Moratának 61 perc alatt sem sikerült – veszélyeztette a kaput. Látszott rajta, hogy még közel sem az igazi, mégis klasszisokkal jobban teljesített, mint spanyol vetélytársa.  
Az olvasók pontszáma: 6,3

Luka Modric (6)
Istenként várták őt a szurkolók a pályára és úgy is köszöntötték. Lendületet hozott, próbálta irányítani a csapatot, de az azért még érződik, hogy nemrég érkezett vissza nyári szabadságáról, van még min dolgoznia.
Az olvasók pontszáma: 6,8

James Rodríguez (6)
Kicsit nehézkesen indult, nehezen pörgött fel, de a hosszabbításra összeszedte magát. Ő sincs még kész fizikailag, viszont négy kulcspassz azért így is belefért.
Az olvasók pontszáma: 6,7

Edzői teljesítmény

Zinedine Zidane (7)
Sokan hibáztatták őt azért a mérkőzés alatt, mert több nagy nevet is a padra ültetett. Bennem azonban felmerült a kérdés, hogy mégis miért éri ennyi kritika?! Padozott James és Modric, akik nemrég érkeztek meg a csapathoz, fele annyit sem edzettek, mint a többiek. Benzema lényegében a teljes előszezont sérülten teljesítette. A mester nem akart kockáztatni, mindemellett maximálisan megbízott a fiatalabb, rutintalanabb játékosokban is. Később, amikor bele kellett nyúlni a mérkőzésbe, jó ütemben, jókor, a megfelelő játékosokkal tette ezt meg. Lehet, hogy nem szerencsés vesztes állásnál bedobni 20 percre Jamest, de azért ez jelzésértékű is lehet, hiszen bízik benne annyira, hogy őt küldje pályára, ha meg kell menteni a csapatot. Amin viszont még dolgozni kell, az a csapat támadójátéka, hiszen az közel sem volt bíztató, de korábban is említettem már, hogy a nagyágyúk visszatérésével egy teljesen más helyzetbe csöppenünk majd. Ami Zidane-t illeti, az internet és a trollok világa máris vele foglalkozik, mondván, ő a Lucky One (Mourinho után szabadon…), azaz a szerencsés, azonban pusztán szerencsével egy ilyen meccset nem lehet megnyerni. Az a harci- és csapatszellem, az a mentalitás, a győzni akarás, amit láttunk, ez mind Zidane érdeme, a két európai kupáját pedig senki sem veszi már el tőle. Őszintén, rég nem láttam már fejben ennyire erős és kitartó csapatot, mint a francia Real Madridja.
Az olvasók pontszáma: 6,9

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK