Figo: Raúl nekünk és az utánunk érkezőknek is példakép volt (I. rész)

Luis Figo a Real Madrid – Sporting Lisszabon BL-mérkőzés alkalmával exkluzív interjút adott az egyik vezető spanyol sportnapilapnak. A portugál legenda beszélt jelenlegi életéről, de visszaemlékezett a Sportingnál, a Barcelonánál és a Real Madridnál töltött időszakára is. I. rész.

Hogy zajlik most az életed?

Most nem dolgozom egy klubnál sem, csak az UEFA és a FIFA egy-egy bizottságának vagyok a tagja. Több akadémiát is nyitottam Kínában, ezenkívül egy fiatal tehetségeket támogató programot is elindítottam Floridában, valamint egy teremfoci projektet Indiában. Ebből tehát logikusan következik, hogy vannak saját ügyleteim plusz az alapítványom.

Nem unatkozol…

Nemrég mondtam egy volt csapattársamnak, hogy amikor labdarúgó vagy, akkor a klubok rendelkeznek az időd felett, de amikor abbahagyod, meg kell tanulnod beosztani. Ha nincsenek tennivalóid, feltételezem, nagyobb sokk érhet visszavonuláskor.

Figo

Még mindig szeretnél a FIFA elnöke lenni?

Nem tudom, mit hoz a jövő, most ott van Infantino, akit támogattam. Változásra volt szükség mind a vezetőségben, mind a szervezet felépítésében… Sokat beszéltek a korrupcióról, és csak a bizonyítékok hiányoztak ennek igazolására.

Mivel foglalkoztál volna, ha nem focista lettél volna?

Egészségügyi tanulmányokat folytattam, de talán még a marketing, a reklámozás, és a nyelvek is bejöttek volna.

Milyen nyelveket beszélsz?

Portugál, spanyol, olasz, angol…

Hogyan tanultál meg angolul? Nem játszottál a Premier League-ben…

Portugáliában tudnunk kell fogadni valahogy a turistákat…

Á, szóval így tanultál meg angolul, összekötötted a kellemeset a hasznossal!

Egy kicsit igen (nevet). A másik dolog meg, hogy nálunk eredeti nyelven adják a filmeket, és ez elég sokat segít.

Mivel foglalkoztak a szüleid?

Apám egy szupermarketben dolgozott, anyám pedig egy gyárban varrónőként. Alázatos és szorgalmas emberek mindketten.

Mit vettél az első nagy összegű fizetésedből?

Egy házat a szüleimnek, amit aztán még fizettem egy darabig…

Még mindig megvan?

Édesapám még ott él.

Milyen emlékeid vannak a Sportingos időszakodból?

A lehető legjobbak, amik csak létezhetnek. 12 éves koromtól 22 éves koromig voltam ott, mindent ott tanultam.

Jó ott az utánpótlás?

Mindig is az volt. Az Ajaxéhoz hasonló, még ha nem is ugyanaz a játékfelfogásuk. A Sporting utánpótlásából jó játékosok kerülnek ki. Amikor én ott voltam, Futre volt a referencia. Aztán jöttem én, Simao, aztán Cristiano, Nani…

Figo

Kivel tudtál legjobban együtt dolgozni a első számú csapatban?

Igazi bomba csapat volt! Balakov, Juskowiak, aztán leigazolták Paulo Sosát, Pachecót… Plusz ott voltak még a brazil játékosok is, mint például Luisinho, Venanzio… De játszottam Carlos Manuellel és Douglasszel, sőt egy kis ideig Rijkaarddal is, bár én akkoriban még szinte gyereknek számítottam ott. Van is egy fotóm vele. Ezenkívül edzettem olyan emberekkel is, mint Bobby Robson, Queiroz…

Emlékszel még arra a BL-meccsre, amit az 1994-95-ös szezonban játszottatok a Real Madrid ellen?

Nehezen emlékszem konkrét dolgokra úgy általában, de igen, történelmi pillanat volt.

És arra a pillanatra, amikor először léptél be ekkor a Bernabéu-ba?

Nem emlékszem az érzésre, csak arra, hogy jól játszottunk.

És a Barçáról milyen emlékeid vannak?

Tőlem senki sem fog egy rossz szót sem hallani a Barçáról, függetlenül attól, hogyan jöttem el onnan. Fantasztikus korszak volt, sokat fejlődtem játékosként. Nagyon élveztem azt az 5 évet. Nem szabadkozom a múltam miatt. Lehetővé tette, hogy az lehessek szakmailag, aki vagyok. Csak jó dolgokról tudok mesélni ebből a korszakomból.

Hogyan hatott rád Cruyff?

Szerencsés vagyok, hogy megismerhettem. Egy olyan játékfelfogással találkoztam, ami még így 30 év után is élvonalbelinek számít. Egy támadó számára fantasztikus volt, hogy élvezhette ezeket a mindig labdás, de kemény edzéseket.

Milyen volt a munkamódszere?

Különös egy alak volt. Taktikai kifejezéseknél mindig számokat használt: “A hetes, a kilences, a tizenegyes!” Ilyen volt a nyelvezete.

Össze lehet hasonlítani Guardiolával?

Pep rendkívül maximalista, aki a tökéletességre törekszik, egy igazi futballőrült. Már amikor játszott, akkor észre lehetett venni, hogy szeret irányítani…

Jól áll az ilyesmi egy csapattársnak?

Bizonyíték volt arra, hogy jól akarta csinálni a dolgokat, hogy nyerni akart. Így húzni egy csapatot Madridban vagy Barcelonában eléggé megterhelő. Ilyen színvonal megtartása mellett egy év a Barçánál olyan, mint 3-4 évet lehúzni egy másik csapatnál.

Ennek Raúl a koronázatlan királya…

Mindenki tudja, mit jelentett ő a Madrid számára. Nekünk, és az utánunk jövőknek is egy példakép volt.

Miért döntöttél úgy, hogy a Realhoz igazolsz?

Ez már a múlté…

Figo

Van valami olyasmi ezzel kapcsolatban, amiről nem tudnak az emberek?

Talán Núñez verzióját kéne meghallgatni.

Mi volt az első hír, amit Madridból kaptál?

Az ügynököm mondta, hogy egy jelölt érdeklődik. Florentino akkor nem volt még ismert a futball világában. Innentől kezdve kezdtek alakulni a dolgok.

Mi történt, amikor megválasztották?

Én nem írtam alá semmit, azt az ügynököm tette meg. Épp Cerdeñában nyaraltam, és nem voltam benne biztos, hogy megtegyem-e ezt a lépést.

Nem voltál meggyőződve?

A nyáron történtek miatt. A Barçánál is választások voltak, és Gaspart az ő idejében minden tőle telhetőt megtett, hogy ott maradjak.

Mi lett a sztori vége?

A képviselőm Cerdeñába utazott, hogy próbáljon meggyőzni engem. Innen egyedül repültem Lisszabonba, hogy találkozzak a Real Madrid küldöttségével, és még ugyanezen az estén úgy döntöttem, hogy átveszem az ügynököm szerepét az egyezségben, amit a Reallal írt alá.

Nem szeppentél meg?

Ez egy fontos lépés volt. Tudtam, hogy azzal a céllal jövök Madridba, hogy még több hírnevet és címet nyerjek, mindezt jobb anyagi körülmények között. Ez valahol mélyen egy felismerés is volt, mert minden azzal a dühvel kezdődött, amikor nem ismerik el, amit teszel a munkádban. És akkor elhatározod, hogy “oké, továbblépek”… De amikor minden komolyra fordul, azt mondod “hú, a francba!” Döntened kell, és én megtettem. Mindig a legjobbat nyújtottam minden klubnál. És amikor azt érzed, hogy te adsz valamit, de nem ismernek el és nem hallgatnak meg, akkor azt mondja az ember, hogy el lehet menni a…

Tudtál aludni mielőtt a Camp Nouban játszottál a Real színeiben?

Mindig is jól aludtam…

Figo

És az a kifütyülés?

A meccs hevében elfajultak az indulatok mindenkinél, még jó, hogy csak a sport terén és miattam történt.

Mi bántott legjobban azok közül, amit a katalán sajtóban mondtak rólad?

Nehéz elviselni, amikor a családodat is belekeverik. A többi nem számít. Ha a sajtó megsértve is érezte magát valami miatt, nem én voltam az, aki kezdeményezett.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK