Figo: Elképesztő, amit Cristiano csinál (II. rész)

Luis Figo a Real Madrid – Sporting Lisszabon BL-mérkőzés alkalmával exkluzív interjút adott az egyik vezető spanyol sportnapilapnak. A portugál legenda beszélt jelenlegi életéről, de visszaemlékezett a Sportingnál, a Barcelonánál és a Real Madridnál töltött időszakára is. II. rész.

Te voltál az utolsó nagy szélső játékos a fociban?

Nem… A Barça még most is szélsőkkel játszik, Guardiola csapatai is, csak talán nem az én tulajdonságaim jellemzik őket…

Te csak jöttél és be is lőtted egyből…

Bár egyre kevesebb az ilyen játékos, de azért még vannak. Douglas Costa, akit nagyon szeretek, Hazard, Jesús Navas, Lucas Vázquez… Én az olyan focistákat szeretem, akik nem félnek, hanem mennek egymás ellen. Aztán ott vannak az olyanok, mint Ronaldo és Bale… Ők gyorsabbak.

Azt elismerik, hogy veled új korszak kezdődött Madridban?

Igen, én voltam az első Galaktikus aki oda érkezett, úgyhogy nekem kellett elvinni minden balhét…(nevet)

Figo

Miért mondod ezt?

Csak vicceltem. Azért mondtam, mert a stadionban és a sajtózónában nem volt olyan kellemes…

Igen…

Voltak nehezebb pillanatok, de összességében jó volt. Amikor meg nyertünk, még jobb.

Zidane tényleg mondta Péreznek, hogy nem passzoltál neki?

Ez butaság…Felröppent a hír, és a következő edzésen odajött hozzám Miñano és azt mondta: “Nézd, itt vannak a legutóbbi meccs statisztikái, ti ketten passzoltatok a legtöbbet”.

Kikkel jöttél ki legjobban a pályán?

Raúllal, Morientesszel, Zidane-nal, Roberto Carlosszal, Salgadóval, aki mindig is közel állt hozzám… És Hierro! Sokszor beszóltam neki, mert soha nem adta oda a labdát nekem (nevet).

Del Bosquével milyen volt a kapcsolatod?
Jól kijöttünk. A korrektség és higgadtság mindig is jellemző volt rá. Tökéletesen beleillett a Realba, mert úgy ismerte, mint senki más. Óriási szerencsém volt, hogy Madridba érkezésemkor őt kaphattam edzőnek. Kiegyensúlyozottságot teremtett, mindenkinél jobban tudta kezelni a helyzeteket.

Volt némi féltékenység a Galaktikusok között?

Nem hiszem, mert ha lett volna, nem tudtunk volna jól összedolgozni a pályán és nem lennénk jóban egymással a mai napig. Mindenki tökéletesen tisztában volt a helyével és feladatával.

Figo

Kikkel vagy még most is jóban?

Mindegyikükkel. David, Raúl, Ronie, Zizou és sokat beszélek Hierróval.

Jellemezd egy szóban: Figo.

Szorgalmas.

Ronaldo.

Határozottság.

Raúl.

Győztes.

Zidane.

Szépség, esztétika… Olyan elegánsan játszott.

Akárcsak te. És Beckham?

Színvonal és professzionalizmus, jó ember.

Mit gondoltál, amikor leigazolták?

A Madrid minden évben egyre erősebb lett. Szerintem azért voltunk kompatibilisek, mert különböztünk…

Miért esett szét az a Real Madrid?

Nem tudom… Talán mert új ötletek, elképzelések társultak azokhoz, amik kezdetben voltak. A csapat szükségletei és a mieink nem fedték egymást.

Előnytelen, ha nincs sportigazgató?

A Real Madrid sportigazgatójának lenni olyan mint… A Madrid a legjobbakat szerzi meg. Fontos, hogy legyen sportigazgató, ha a játékfilozófia az alapfutballból indul ki és olyanok leigazolásából, akikre szükség van. De ha nagy neveket és ismert embereket igazolsz…

Figo

Mi volt tehát Pérez fő hibája?

Nekem az, hogy amikor elkezdtük a felkészülést a szezonra, az üzleti rész kicsit háttérbe szorította a sportot. Lehet, hogy a szükség miatt, nem tudom. És manapság egyre inkább ez megy. De annyi bizonyos, hogy nem sokat segített sportban gondolkodni.

“Nem jól neveltem a játékosokat.” Miért mondta ezt Pérez?

Nem tudom, ezt talán tőle kellene megkérdezni.

Csalódtál abban, ahogyan bánt veled?

Számomra ez már a múlt, de persze nem így terveztem eljönni onnan. Gondolkodtam rajta, miért hagytam ott a klubot. Először is, nem játszottam… De azt is tudom, miért nem. És attól a pillanattól kezdve a boldogságomat akartam keresni, nem problémákat. Ellehettem volna úgy is nyugodtan, hogy nem játszok, de kapok fizetést. Viszont én máshol kerestem a boldogságot, be akartam bizonyítani, hogy tudom folytatni, van még tovább is.

Azt mondod, tudod, miért nem játszottál?

Furcsa volt, mert mindig játszottam azelőtt. Épp legyőztük az El Clásico előtt az Albacetét 2-1-re. Azon a héten nem játszottam az edzőmeccseken. Ezen a meccsen sem játszottam, aztán elmentem. Nem éreztem magam hasznosnak.

Te voltál Pérez első “eltört játéka”?

Ha a távozást nézzük, igen, én voltam az első. Nem sikerült túl jól a távozásom, nem tudom, hogy “eltört játék” voltam-e vagy sem… De én érkeztem elsőnek, és elsőként is kellett elmennem, a sors rendezte így.

Figo

Meglepett Zidane edzőként?

Remekül tette a dolgát. Nem könnyű az idény közepén átvenni a csapatot és bajnokot faragni belőle valamint küzdeni a ligában. Mindenkinél jobban csinálta.

El tudod képzelni Raúlt a jövőben a klub elnökeként?

Nem tudom. Valahol mélyen szeretne visszajönni, ez az ő klubja. De a döntések időnként függnek a családtól, az adott pillanattól. Semmi kétségem sincs, hogy valamikor vissza szeretne majd jönni. Most, akár két év múlva vagy négy év múlva…

Neked lenne kedved visszamenni?

Nem szoktam ezen gondolkodni. A lehetőségek akkor jönnek, amikor jönniük kell, és akkor ott döntesz, hogy igen vagy nem. Én azt szeretem, ha hasznosnak érzem magam. Van véleményem, személyiségem… Ám ez gyakran megakadályozza az embert abban, hogy bizonyos pozíciókat betöltsön. De ha meg kell történnie, meg fog.

Felajánlották már neked lehetőségként?

Nem, nem, dehogy.

Mikor beszéltél utoljára Pérezzel?

Az alapítvány legutóbbi meccsén.

Mit mondtál neki?

Nyilván üdvözöltük egymást meg ilyenek…

Milyen a kapcsolatod Cristiano Ronaldóval?

Szerintem jó, legalábbis az én részemről biztosan. Nem gyakran látom őt itt, mindenkinek megvan a maga ritmusa és kötelezettségei. Csodálattal figyelem őt azért, amit csinál, örülök neki.

Hogyan értékelnéd?

Minden évben felülmúlja magát, javít a statisztikáin… Elképesztő az, amit csinál, amióta csak megjelent. Ő most írja a saját történelmét a futballban.

Figo

Még Eusebiónál is jobb?

Nem láttam őt élőben játszani, de őt teszem első helyre több okból is: tiszteletből, és azért, mert ő volt az első nagy név. Ezenfelül azért is, amit Portugáliának jelent, valamint a kedvességéért és barátságáért, a tőle kapott jó tanácsokért. Ezután meg majd elkezdik találgatni, hogy biztos ezért meg ezért nem Ronaldót mondtam. De én tiszteletből választom Eusebiót. Mindenki a saját korában írja a történelmét és alakítja a karrierjét… Mindenesetre Cristiano számok terén mindenkit felülmúl…

 

Az interjú első részét itt tudjátok elolvasni.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK