A Real Madrid ezen a héten ünnepli fennállásának 115. évfordulóját…

„Ez lehetetlen!” – érkezik kétségtelenül a gyors válasz mindazoktól, akik jól ismerik a klub eredetét, 1902-es alapításának történetét, s akik a Real Madrid álláspontjával egyezően 1902. március 6. napjára datálják az egyesület létrejöttét. A tény ezzel szemben az, hogy valami nincs rendben a Real Madrid alapítása körül. Amennyiben meglátogatjuk a klub hivatalos weboldalát, úgy egyfelől azt olvashatjuk, hogy az egyesületet 1902-ben alapította Juan Padros, másfelől pedig azt, hogy a Real Madrid első elnöke Julian Palacios volt, méghozzá 1900-tól 1902-ig. Ha a klubnak már 1900-ban is volt elnöke, akkor vajon mi történt az eltelt kettő esztendőben?

Három eltérő dátum

Az alapítás időpontja és a felmerült lehetséges dátumok között kialakult zavar már a klub ötvenedik születésnapja alkalmából, 1952-ben „A Real Madrid aranykönyve” címmel megjelentetett kiadványban is előkerült. Ebben az egyik szerző, Manuel Roson mesél arról, hogy Palacios és sokan mások váltig állították, a klubot 1901-ben alapították. Ami 1902. márciusában történt nem több, minthogy a Real Madrid alapítói végül úgy határoztak, hogy az egyesületet hivatalosan is bejegyeztetik. A regisztrációt még ugyanazon év áprilisában el is fogadták.

A Real Madrid alapításának pontos időpontja ismeretlen

Tehát a klub hivatalosan 1902-ben került bejegyzésre, ugyanakkor ennél az időpontnál korábban jött létre. Régóta összekeverik az alapítóatyák találkozóját és az alapítás tényleges tényét, ugyanakkor, ahogy azt minden szülő jól tudja, a születési anyakönyvi kivonat és a gyermek születése között eltelt idő is igen hosszú lehet. Éppen ezért egy gyermek sem abban a pillanatban születik, amikor kiállítják számára az anyakönyvet.

161006115ev1

Két klub, egy elnök

1900. októberében Julian Palacios megalapítja az úgynevezett Nueva Sociedad de Fut-ballt. Az egyesület a korabeli újságcikkek tanúsága szerint nem bizonyult túl sikeresnek. Valójában a története is csupán egy évig tarthatott, ugyanis 1901. októberében már megjelenik egy olyan írás, amely elsőként tesz említést a Madrid Football Clubról. Amennyiben hihetünk a La Correspondencia de Espana madridi illetékességű lapnak, úgy a Real Madrid 1901. október 6-án játszotta első mérkőzését. „A Madrid Football Club tegnap játszotta első mérkőzését a Retiro Parkban, közel a galam-lövészethez.” – írták.

Tény, hogy mind a Nueva Sociedad, mind a Madrid FC Julian Palacios irányítása alatt állt. A zűrzavart talán az okozta, hogy míg a valóságban a két klub egy és ugyanaz volt, addig – egyetértve Rosón állításával – Palacios számára a kettő egymástól függetlenül létezett. Az Arte y Sport 1903. október 3. napján megjelent kiadása szerint a Madrid FC valójában a Sky Sport és a Nueva Sociedad egyesüléséből jött létre.

A fentiekből kitűnik tehát, hogy a Real Madridot valamikor 1901. október elején alapították, első mérkőzését 1901. október 6-án játszotta, míg hivatalos bejegyzésére csak 1902. márciusában került sor.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK