Morata a pályafutása csúcsán

Morata Olaszországban négy kiló izmot szedett fel magára. Robbanékonyságával otthagyja a védőit, és határozottan fejezi be az akciókat. A pályafutása felnőttkorába lépett. Vár a lehetőségére, és kihasználja azt.

Vannak azok a játékosok, akik azért győzedelmeskednek, mert hisznek a nekik megadatott lehetőségekben. És vannak azok a játékosok, akik bár ugyanolyan képességekkel rendelkeznek, de az út során hátra maradnak. Mourinho, Ancelotti, Benítez és Zidane is tisztában voltak vele, hogy Moratából biztosan nem hiányzott az akaraterő. Az utánpótlásból érkezett játékosok akaratereje hegyeket képes megmozgatni. Álvarone (az olasz kirándulásával ragadt rajta ez a becenév) nem hagyja veszni a pályafutását egy kis zenélgetés, reklámfilmek és egyéb apróságok miatt (igen, finom célzás Jesé irányába…). Morata testét és lelkét beleadja, hogy sikeres lehessen a Real Madridban. Testileg és lelkileg is felkészült arra, hogy elérje a célját. És elérte. A csapat egyik nagyon fontos játékosává vált. Nincsen olyan pozíciója, mint a BBC tagjainak, de az eredményei magukért beszélnek. Morata a sportkarrierje csúcsán van. A teljesítménye pedig hűen igazolja azt, hogy az olaszországi kitérője alatt felnőtt játékossá vált. „Grace, Juve” – mondhatná teljes őszinteséggel. Ma a bajnoki listavezető Real Madrid egyik vezére. Képes volt kivárni a lehetőségét.

Az olasz bajnokságban töltött időszaka alapvető fontosságú volt a fejlődésében. Megerősödött. „A Juventusban négy kilót magamra szedtem” – fogalmazott a játékos, aki azóta a 21-es mezben szerepel, hogy 2012. július 4-én aláírta a madridi szerződését. Az olasz klub szakemberei ezt a négy kiló többletet arra használták, hogy a játékos jobban bírja a kontratámadások iramát, és hogy erősebb legyen a világon a legkeményebbnek tartott olasz védelmekkel szembeni párharcban. Mondhatnánk, hogy „summa cum laude” végezte el az olasz bajnokságot.

Kétéves „zebraként” készen állt arra, hogy visszatérjen a Real Madridhoz. És ezt a legjobb pillanatban tette. Cristiano és Benzema sérülései miatt egyből a kezdőcsapatba került. Szeptember 10. óta pedig „luxuscserének” számít. Minden mérkőzésen pályára lépett, nyolc alkalommal a második félidőben. És élt a neki megszavazott bizalommal. A találatai döntőnek bizonyultak. Pontokat mentett a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is. Ő szerezte meg a vezetést a CeltaVigo elleni 2-1-es mérkőzésen. Az ő fejese nyerte meg a Sporting Lisszabon elleni mérkőzést a 94. percben (szintén 2-1). Szintén gólt szerzett a Legia Varsó ellen, és gólpasszt adott a barátjának, Lucas Vázqueznek. És végül ő szerezte a győztes gólt az Athletic Bilbao ellen 2-1-re megnyert találkozón is: előbb kapura lőtt, majd a kapusban elakadó labdát a hálóba kotorta.

Ráadásul nem csak a góljairól érdemes beszélni, hanem a gyorsaságáról is, amellyel a baloldalon ott tudja hagyni az ellenfél védőit, és a passzairól is, amelyek állva hagyják az ellenfél hátsó játékosait. Morata megnyitja az ellenfél védelmét, majd legyőzi azt. Az ő képességei teremtik meg a különbséget.

Felnőtt, mint játékos, és felnőtt, mint ember. És ha ez megvan, akkor készen áll. Olaszországból pedig a lehető legjobb dolgot hozta haza: Alice Campellót, egy lenyűgöző fiatal hölgyet, aki stabilitást ad neki. Miután a 24. születésnapján gólt szerzett az Athletic Bilbao ellen, a barátnője otthon várta az ünnepléssel. Felejthetetlen születésnapja volt Moratának. Egy fordulópont a karrierjében. Maga Zidane is elismeri, hogy többet érdemel.

„Beszéltem Álvaróval, és mondtam neki, hogy hosszú a szezon, és hogy sokat fog játszani” – válaszolt arra a kérdésre ZinedineZidane, hogy a fiatal csatár kért-e tőle több játéklehetőséget. „Képes várni a lehetőségére” – fogalmaznak rendszeresen az edzői csapat tagjai. A játékos pedig példamutatóan viselkedik: „Nehéz helyzetbe hozom a Mistert. Fontosnak érzem magamat a csapatban, ellenkező esetben nem döntöttem volna a visszatérés mellett, de önző dolog lenne csak magamra gondolni. Nyilvánvalóan játszani szeretnék, de az első a csapat.”

Forrás: ABC
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK