Tíz év a Tízes nélkül

Ismét egy óriási megtiszteltetés érte egyesületünket, ugyanis aktív résztvevői lehettünk a Puskás Ferenc halálának 10. évfordulójára szervezett megemlékezésnek, az előkészületektől kezdve a megvalósításon át a közös megemlékezésig. Büszkén tisztelegtünk a legendás játékos, Puskás Ferenc emléke előtt.

Tíz éve halt meg Puskás Ferenc, s ennek alkalmából szervezett megemlékezést a Real Madrid, a Madridi Magyar Konzulátus, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület a Santiago Bernabéu elnöki páholyába. Az esemény moderátora Julio César Iglesias író, újságíró volt. Az eseményen videót vetítettek a magyar játékos pályafutásáról, majd olyan legendák szólaltak fel, mint például a klub tiszteletbeli elnöke, Paco Gento, de beszédet mondott Amancio, Santamaría és Pachín is, akik mind-mind ismerték Puskást. A játékosok mellett felszólalt még Szöllősi György, Puskás életrajzának megalkotója, illetve egyesületünk tagja, és Tóth-Zele József, a legenda jó barátja, a Real Madrid utánpótlásának korábbi edzője és egyesületünk tiszteletbeli tagja. A jelenlévők között ott volt továbbá egyesületünk elnöke, Dévai Márk Sebastian is, aki végigkövette a nap történéseit és együtt emlékezett meg a megjelentekkel a kiváló magyar labdarúgóról.

Amancio

„Amikor Panchóról beszélek, egyszerűen fel kell ugranom ültömből. Nem tudok még egy ilyen játékost mondani, aki középpályásként kezdte, és ilyen nagyszerű támadó vált volna belőle. A futballisták karrierjük vége felé 99%-ban elkezdenek egyre hátrébb játszani. Hihetetlen volt, ahogy a bal lábával kezelte a labdát. Nem láttam nála pontosabb, precízebb embert. Di Stéfano is óriási tisztelője volt. Hihetetlen, rendkívüli tehetség volt, pontosan azt tette, amire a csapatának éppen a legnagyobb szüksége volt, mindig a megfelelő helyen bukkant fel.”

Gento

„Egy szeretnivaló, nagyszerű ember volt. Szeretet és kedvesség sugárzott belőle. Sosem voltak ellenségei, góllövőként pedig egyedülállónak tekinthetjük.”

Pachín

„Az egyik legjobb játékos volt, akit valaha ismertem. Amikor az Osasunában játszottam, az edző azt mondta, fogjam őt. Az őrületbe kergetett, így a félidőben azt mondták, inkább Di Stéfano legyen az emberem. Később aztán együtt játszottunk a Real Madridban, sőt, szomszédok is voltunk.”

Santamaría

„Olimpiai bajnok volt, és világbajnoki második. Amikor megérkezett a Madridba, egy éve nem játszott, volt egy kis felesleg rajta. Aztán ez fokozatosan eltűnt róla, és amikor az első meccsén először labdába ért, rögtön látszott rajta, milyen képességei vannak. Játékosként mindent tudott. Mondok róla egy történetet, itt történt a Bernabéuban. Szabadrúgáshoz jutottunk, úgy negyven méterre az ellenfél kapujától. Odaállt mögé, megrúgta, a labda bement. A bíró nem adta meg a gólt. Ő újra odaállt, megint megrúgta, ugyanabba a sarokba, tökéletesen ugyanoda. Aztán odafordult a bíróhoz, és megkérdezte: 'Rúgjam újra?'"

Tóth-Zele József

„Egyedülálló személyiség volt. Azt akarta, hogy mindenki boldog legyen körülötte. Nagyon sokat tett a csapattársaiért.”

Szöllősi György

„Mindig gondoskodott róla, hogy legalább annyi gólpassza legyen, mint gólja. Amikor megérkezett a Real Madridhoz, messze nem volt a legjobb kondícióban. Amikor mindenki azt hitte, visszavonul, ő formába hozta magát, visszatért a csúcsra, megváltoztatta az életstílusát a Real Madridért.”

A megemlékezés napjának nyitó eseménye egy közös ebéd volt a követségi rezidencián, ezt követően a megemlékezők Puskás mellszobránál, a Real Madrid edzőközpontja előtt gyűltek össze, hogy virágokat helyezzenek el az emlékműnél. A megemlékezésen megjelent többek között a klub nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Emilio Butragueño; Gento, Amancio, Santamaría, Pachín; Spanyolország magyar nagykövete, Győri Enikő; Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke; Farkas Vajk, sajtó- és belpolitikai ügyekért felelős diplomata, másodkonzul; Pedro Agramunt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke; valamint a Puskás Ferenc Akadémia képviselői és Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület tagjai.

Érdekesség, hogy az eseményre készített Puskás-füzet elkészítéséből is kivette részét egyesületünk elnöke, illetve a megemlékezés mottója is nevéhez köthető: 10 años sin el 10! Siempre Puskas!, vagyis 10 év a 10-es nélkül, mindörökké Puskás!

Isten nyugosztalja, Öcsi bácsi!

Forrás: realmadrid.com, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK