Egytől egyig: Celta Vigo – Real Madrid

Sajnos idén sem lesz triplázás, a Real Madrid csapata győzelem nélkül, 4-3-as összesítéssel esett ki a Király-kupa küzdelmeiből a Celta Vigo ellen. Mi ismét megpróbáljuk egy tízes skálán értékelni a két együttes, a játékosok, és Zidane teljesítményét, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Celta Vigo (6)

Berizzo jól tette, hogy pihentette a kulcsembereket hétvégén, a Celta ki tudta harcolni a továbbjutást. Bár azt kell hogy mondjam, tökéleteset most sem alkottak, hiszen egy jobban koncentráló ellenfél 4-5 gólnál állt volna meg, de ha nincsenek Casilla bravúrjai, akkor ők is rúghattak volna egy négyest, szóval ebbe felesleges is belemenni, a következő körbe lépéshez szükséges feladatot elvégezték. A magas presszinggel ismét problémákat kreáltak a madridi labdakihozataloknál, a második gólnak olyan jellege volt, mint mikor egy baráti focin szórakozik már az egyik csapat a másikkal, kigurigázták az összevissza rohangáló védelmet. Összességében megérdemelt a Celta továbbjutása, ha az Alavést kapják döntő is lehet belőle, de akár az Atléti ellen is meglehet a finálé.

Az olvasók osztályzata: 5,78

Real Madrid (3,5)

Fejetlenség, kavarodás, szervezetlenség. 90 percig azt láthattuk a madridiaktól, hogy kínlódva-kapkodva próbálják odaerőltetni magukat a kapu közelébe, sikertelenül. Pár játékoson érződött az akarat, és a lendület, de egy szedett-vedett rendszerben, különösebb taktikai elképzelés nélkül nem lehet ezt a játékot játszani. Elöl megint semmi, a középpályát pedig magunknak tettük veszélyessé, akárcsak a védelmet. Tényleg az volt az ember érzése, hogy 11 különböző csapatban játszó játékost felszórnak a pályára, anélkül hogy ismernék, hogy ki milyen poszton játszik, felskiccelnének valamilyen rendszert, és ki lenne adva az utasítás, hogy próbáljatok meg valahogy odajutni az ellenfél kapujához, és szerezni legalább két gólt.

Az olvasók osztályzata: 3,78

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Mateo Kovačić (6)

A kezdőcsapatból benne éreztem leginkább a bizonyítási vágyat. Villámgyors ütemváltásaival, remek szólóival többször okozott problémát a Celta középpályáján. Öt csele is bizonyítja az improvizatív hozzáállást, ám az volt az érzésem, hogy képességeinek kiteljesedését a rendszer tökéletlensége fogta vissza. Ha valamivel kevesebb védőmunka marad rá, és nem a félpályától, hanem egy 20 méterrel feljebb tudja megkezdeni ezeket a szólókat, az sokkal nagyobb bajt jelenthetett volna a hazaiak védelmének. Így viszont az ellentámadásoknál is több feladata volt, hét labdaszerzése pedig azt mutatja, hogy ebben sem szerepelt rosszul. Azt hiányoltam tőle, hogy a szólók után még egy váratlan húzással gólhelyzeteket teremt, de akkor Luka Modrićnak hívnák őt. Az olvasóknál is ő volt a Real Madrid legjobb játékosa.

Az olvasók osztályzata: 6

170126_Kovacic

Kiko Casilla (6)

A másik kezdőjátékos, aki bizonyítani szeretett volna. Két-három rendkívüli védéssel tartotta a reményeket a hajráig, nem könnyítette meg a dolgát, hogy előtte szedett-vedett védelem játszott. A pontszáma csak azért nem magasabb, és nem előzi meg horvát társáét, mert volt néhány olyan bizonytalan megmozdulása, amikor játékba hozta a labdát, amellyel a Celta komolyabb problémát tudott volna teremteni.

Az olvasók osztályzata: 5,9

Sergio Ramos (3,5)

Továbbra sem érzem benne azt az élességet, amelynek a védelem vezéreként elengedhetetlennek kellene lennie. Az első gólban az ő felelőssége is megvan, nagyon könnyen jött be mellőle a labda, és a második találatnál is talán ha élesebb, akkor le tudta volna blokkolni Wass lövését. A taktikai összevisszaságok közepette többször tűnt fel a szélen támadóbb szerepkörben, és volt pár beadása is, de teljesen feleslegesnek éreztem ezt az elképzelést. 17 labdavesztése a második legtöbb volt a madridiak közül, 4 labdaszerzése pedig a legkevesebb, ami a védőket illeti.

Az olvasók osztályzata: 5,1

Casemiro (3)

Na, neki totál el lett cseszve az estéje. Még egy négyvédős rendszerben sem egyszerű lejátszani védekező középpályásként egy középhátvéd posztját, nemhogy háromvédősben. Egy középhátvédből könnyebben lehet védekező középpályást faragni, mint fordítva, és Casemirót sem szeretném többször ebben a pozícióban látni. Két hatalmas hibája volt, amit szerencsére nem használt ki a Celta, az első gólnál szerintem hirtelen meg is feledkezett róla, hogy egy sorral hátrébb játszik ezúttal, a második találatnál meg együtt mozgott csomóban az ijedt hangyaként sűrűsödő társakkal. Ebben a szerepkörben abszolút nem jöttek ki az erényei, és a képernyőn keresztül átjött, hogy frusztrálja a helyzet.

Az olvasók osztályzata: 4,4

Nacho (4)

A védőhármas legélesebb tagja volt, neki volt leginkább köze a mérkőzéshez, és ő tudott a legjobban boldogulni ebben a felállásban, ami talán amiatt lehet, hogy eleve a védelem mindegyik részén bevethető, így jobban hozzászokott a változásokhoz. Az első gólban viszont neki is volt szerepe, lehetetlen helyzetből próbálta becsúszó szereléssel megakadályozni az ellenfelet, igaz, ott inkább a szíve vitte, de ha talpon marad, talán többet érünk vele. A második gólnál túlbiztosították a bal oldalt, oda Lucas elég lett volna, ami miatt mindenki eltolódott balra, így egy ember mínuszban voltunk középen.

Az olvasók osztályzata: 4,8

Danilo (1,5)

Azt a plusz felet az akarati tényezőért, és a kiharcolt szabadrúgásokért kapja. Nem akarom elverni rajta az öngólt, mert nem volt ideje lereagálni a dolgokat, de. Nézzük vissza a két gólt, és vegyük észre, hogy miért volt egyértelműen benne mind a kettőben, nyakig. Az első esetben világosan látszódott, hogy Casemiro kiugrásával kinyílt a védelem, és 2v1 fog kialakulni a kapu előtt. Danilo a jobb oldalon kocog vissza eközben a semmilyen veszélyt nem jelentő emberével, majd mikor már  minden mindegy, és voltaképp Guidetti 1v1-be kerül Casillával, akkor jutott eszébe, hogy hoppá, ha én itt visszafutok, akkor az a csapatnak jó. Ha hamarabb sprintben elkezd visszazárni, amikor Casemiro kiugrott, akkor megakadályozhatta volna a találatot sikerrel. A második gólnál, mint ahogy feljebb említettem a teljes védelem eltolódott balra. Lényegében hiába volt 6v5-ös madridi fölény a kapu előtt, Kroos nem ért vissza időben, Lucas pedig üresből érkezett vissza, így Danilóra két ember jutott, ő pedig láthatóan leblokkolt, pedig a középső ember mindig veszélyesebb. Ha kilép Wassra, akkor max megkapja a szélen az ember, aki egyből rosszabb lövőhelyzetből indul, rá egy forgással kivált Ramos, a középső emberre Casemiro, Kroos pedig addig be is ér középre, és a lassítás következtében valószínűleg Lucas is jobb pozícióba kerül. Emellett Danilo egyszer egy kirúgás után rossz ütemben ment fel fejelni az első félidőben (nem tudni mit keresett egyáltalán ott), és ebből majdnem gólt kapott a csapat, illetve a ráadásban volt egy hajmeresztő hibája, amivel könnyen a mérkőzést is elveszthettük volna. 21 labdavesztése a legtöbb volt a csapatban. Egyszerűen be kell látni, hogy ennek a srácnak a játékintelligenciája kevés, bármilyen rendszerben kiütközik ez a hiányossága, éppen ezért nem madridi szint, amiről nem ő tehet, hanem az, aki ezt nem veszi észre, és ennek ellenére rendszeresen játszatja.

Az olvasók osztályzata: 2,3

170126_Danilo

Toni Kroos (5)

A rendszer következő nagy áldozata. Kroos játékát sikerült teljes mértékben megfojtani azzal, hogy a három védő előtt lényegében a középpályások közül neki volt a legtöbb védekező feladata. Hogy ezt mennyire nem végezte rosszul, azt kilenc labdaszerzése támasztja alá, amellyel így is a vendégek legjobbja volt. Bár beadásai most sajnos nem jelentettek annyi gondot, különösen a szögleteit éreztem ezúttal gyengébbnek, mégis három kulcspasszával szintén ő volt a legkiemelkedőbb. Az viszont most is feltűnt, hogy ennek ellenére is próbálta irányítani társait, mutatni a következő lépéseket, és elmozgásaival többször nyitott teret a társak előtt. Egész egyszerűen azonban az irányítás és a védekezés súlyát nem lehet egyszerre a középpályán egy emberre terhelni, különösen három védős rendszerben, és Toni sem bírta el ezt a terhet maradéktalanul.

Az olvasók osztályzata: 5,5

Isco (3,5)

Tőle is többet vártam. Mateo mellett ő is képes arra, hogy megbontson egy középpályás védekezést, de úgy éreztem, hogy ezúttal ő volt a horvát bétaverziója. Volt egy-két előretörése, de túlságosan körülményes volt, be is segített a védekezésbe, de kevesebbszer, és nem éreztem rajta egyszerűen azt, hogy maximális fordulatszámon pörögve igyekezett volna élni a perceivel. Cseréje már hamarabb indokolt lett volna.

Az olvasók osztályzata: 4,7

Marco Asensio (3)

Megint az a jelző ugrik be róla, hogy súlytalan. Igyekezett minimális kockázatot vállalni, de semmi átütő erő nem volt a srácban. Az ő esetében is igaz, hogy a rendszer áldozata volt, hiszen egy 3-5-2 bal oldalán (elméletileg), ha normálisan van alkalmazva a rendszer, akkor a szél lezárása is az ő dolga, de ebből nem sokat láttunk. Két kulcspassza ugyan volt, és a legkevesebbszer ő veszített labdát a kezdőcsapatból, de azt érzem, hogy őt is jobban tudnánk használni középen, mint a széleken, ahol egész egyszerűen eltűnik.

Az olvasók osztályzata: 4

Cristiano Ronaldo (3,5)

Az első félidőben nagyon fontos ziccert hagyott ki, és 60 percig nem sokat találkoztunk a nevével. Aztán kíméletlenül bevágott egy szabadrúgást, amivel reménykedhettünk egy ideig. Ő sem érzi ezt a támadójátékot, gyakran kézilabdás beállósként mozgott a falban, várva a csodát, ha megunta visszalépegetett, de egész egyszerűen nem tudott ezekből tovább építkezni a csapat, de legalább kiharcolt három szabadrúgást. Míg Manchesterben tipikus szélső volt, a Real Madridban a szélről már többször befele húzott, most szépen lassan centerré „kell” őt átformálni. A probléma az, hogy ehhez egész egyszerűen kevés, ami az adottságait illeti. Nagyon ritkán próbálják meg őt a földön megjátszani belül, a fejesekre pedig minden ellenfél fel van készülve, így szoros őrizetet is szokott kapni a portugál. Nincs meg benne az, hogy lefordulgasson a labdákkal, hogy úgy helyezkedjen, hogy laposan is meg lehessen játszani, stb. Az ő játékán talán az segítene a legjobban, ha elengedné az Aranylabdát, elengedné a Pichichit, elengedné a góljainak a felét, és szélről indulva belerakna a közösbe átlagban plusz 20 passzt, két kulcspasszt, két szerelést, két elcsípett labdát, stb. Nem hiába vár tőle mindenki megváltást, hiszen lényegében amióta itt van, szabad kezet kap támadásban, és 99%-ban felmentést, bármiféle védekezés alól. Így sokan nem véletlenül gondolják azt, hogy ha az a dolgod egyedül, hogy gólt szerezz, nem kell védekezned és mindenki alád dolgozik és téged keres a labdákkal, akkor találj be. Ez évekig működött is, most azonban a komolyabb meccseken nem akarnak összejönni a dolgok, egész egyszerűen az ellenfelek is megtalálták azokat a módszereket, amivel nagyrészt ki tudják iktatni Cristiano erényeit, másrészt ő is egyre idősebb, kopik a gyorsasága, sérülékenyebb, körülményesebb. Így neki sem lehet más feladata, ha ésszerűen nézzük, mintsem változtatni, elfogadni a jelenlegi helyzetet, és átalakítani a saját játékát ennek érdekében, mert hosszútávon úgyis a csapat látja meg a negatív következményeket. Nálam azzal válhatna a világ legjobbjává, ha nem akarna a világ legjobbja lenni.

170126_Ronaldo

Az olvasók osztályzata: 4,8

Cserejátékosok

Lucas Vázquez, Álvaro Morata, és Mariano sem kaptak 15 percnél többet, ami a rendes játékidőt illeti, így nem kapnak osztályzatot. Lucas megtette, amit tudott, és sokkal több volt benne, mint ez a szűk negyedóra, Morata és Mariano pedig a Leonesa kiradírozása után koncokat kaptak abban a sorozatban, ahol leginkább ki tudtak volna teljesedni.

Edzői értékelés

Zinedine Zidane (1)

Ezt most a mesternek kell elvinnie. Értem én, hogy nem akar a sablonokban ragadni, megértem, hogy támadólag akart fellépni, de… nem kísérletezgetek egy félkésznek sem mondható rendszerrel a megfelelő játékosok hiányában. Ez nálam már nem a kockázat, hanem az átgondolatlanság, a túlzott vakmerőség kategóriája. Rosszul használta Casemirót, Kroost, Asensiót, Danilót, és Ronaldót is. A mezőnyjátékosok felét. Nem adott lehetőséget azoknak, akik itt tudtak volna kiteljesedni. Úgy vélem, hogy két út járható: vagy „elengedem” a kupát, és kiállok a cserékkel, fiatalokkal, és afféle jutalomjátékként fogok fel minden kört, vagy jöjjenek a nagyágyúk, de akkor hozzájuk méltó játékkal, és kellően motiváltan, egy jobb rendszerben. A 4-3-3 közel sem tökéletes (szerintem), de abban jóval több tapasztalata van a keretnek, és inkább ehhez volt rendelkezésre álló játékosanyag, mint a 3-5-2-höz. A kései cserékről már nem is beszélek. Úgy tűnt, hogy arra játszik Zidane, hogy ha a ráadás összejön, friss emberekkel eldönthető a meccs. Azonban egyrészt egy Real Madridnál öngyilkosság ez a fajta edzői felfogás, másrészt pályán hagyni azt, akivel a baguette szeretete és a trikolór ugyan összekapcsol, de támadási hatékonyságban nagyjából egy tűzcsap és egy sisakos kazuár között helyezkedik el, nos, finoman szólva is komoly hiba.

Az olvasók osztályzata: 2,7

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK