Xabi Alonso: Úriember a pályán és azon kívül is

A Real Madrid és a spanyol válogatott korábbi játékosa a hét közepén bejelentette, hogy az idény végeztével szögre akasztja a futballcipőt. Xabi Alonso személyében a futballvilág a pályán és azon kívül is egy tetőtől talpig úriembert ismert meg, aki minden bizonnyal hiányozni fog a labdarúgás mindennapjaiból.

Xabi Alonso visszavonul. Egy középpályás, aki még így, 35 évesen is egy kiváló játékos. Egyáltalán nem lett volna irracionális eljátszani azzal a gondolattal, hogy még néhány évig képes lesz folytatni a legmagasabb szinten, ő azonban nem tűnik olyannak, aki a szükségesnél tovább csinálná a dolgokat. Ezt igazolja az is, ahogy bejelentette, hogy az idény végeztével búcsúzik az aktív labdarúgástól. „Megéltem. Szerettem. Isten veled, te csodálatos játék.” – írta közösségi oldalain. Olyannak tűnt, mint egy szakítás margójára írt jegyzet, amit az ember sosem fog elfelejteni.

A pályán mutatott személyisége tökéletesen tükrözi, mennyire megszállottja ennek a játéknak. A Xabi Alonso név hallatán mindenkinek az elsöprő, egész pályát átölelő átadásai, a tizenhatoson kívülről szerzett hálószaggató góljai fognak eszébe jutni, valamint az, ahogy a passzokat művészi szintre emelte. Mindenkiben felsejlik majd egy-egy közömbös, már-már a nemtörődömséget kifejező ünnepi fotó, a karizmatikus személyisége, valamint a vörös szakálla.

Elég csak megnézni, hogyan sétál be ellenfélként a korábbi csapatának öltözőjébe, hogyan üdvözlik őt átölelve a korábbi csapattársai. Egy edzésen még Zinédine Zidane-nak is kötényt adott, az ég szerelmére. Minden annyira könnyednek tűnt, amit a futballpályán csinált.

Mindenkiben nyomott hagyott, amikor 2014-ben távozott a Bayern München kedvéért. Akkor, 32 évesen is világklasszis szinten űzte a játékot, mindezt tette úgy, hogy az amúgy sem gyorsaságáról híres játékos sebessége sem volt már a régi. Azonban az, amit ő tudott a labdával, nem tanulható. Nem tanulható, ahogy a térlátása, a helyzetfelismerése, és rendkívül gyors gondolkodása sem. Toni Kroos érkezett helyette, egy sokkal támadóbb felfogású játékos. Senki sem tudta még akkoriban, hogy pontosan mire is számíthatunk tőle.

Három év távlatából úgy tűnik, hogy a Real Madrid egy igen jövedelmező üzletet kötött akkoriban. Alig több mint 20 millió eurónak és Alonso távozásának köszönhetően a királyi gárda megszerezte Toni Kroost a Bayern Münchentől, aki jelenleg a csúcson van és félelmetesen emlékeztet arra a játékosra, aki egykor Xabi Alonso volt a Real Madrid mezében. Mindez azonban nem teszi könnyebbé a búcsút ettől a kivételes játékostól, még akkor sem, ha jelenleg nem a kedvenc csapatunk címeréért küzd.

Alonso szinte mindent megnyert, amit a labdarúgás világában meg lehet: a Bajnokok Ligáját, a La Ligát, a világbajnokságot, az Európa-bajnokságot, a Bundesligát és még megannyi címet. 2005-ben ő szerezte az egyenlítő találatot az AC Milan csapata ellen a Bajnokok Ligája döntőjében, néhány évvel később pedig már ő irányította a Real Madrid csapatát, vezényletével a királyi gárda 2011-ben rekordpontszámot elérve avanzsált bajnokká, illetve visszatérhetett Európa abszolút elitjébe. 2014-ben a madridiakkal is Bajnokok Ligáját nyert, a döntőben pedig ismét volt egy olyan pillanata, amit soha nem fognak elfelejteni a szurkolók, pedig eltiltás miatt pályára sem léphetett. Igen, a lisszaboni sprintjére gondolunk.

Real Madrid, Liverpool, Real Sociedad… Mindhárom csapat saját legendájaként kezeli ezt a ragyogó játékost, pedig elképzelhetetlen, hogy ő is legendaként tekintsen magára. A Real Madrid elég szerencsés volt ahhoz, hogy részese lehetett ennek a nagyszerű pályafutásnak.

Xabi Alonso távozásával a labdarúgás világa sokat veszít majd szépségéből, mind a pályán, mind pedig azon kívül. Ő azonban a visszavonulását is úgy jelentette be és úgy éli meg, ahogy egész pályafutása során viselkedett: úriemberként. Őszintén kívánjuk, hogy sok hozzá hasonló játékosa és személyisége legyen a labdarúgásnak az elkövetkezendő évtizedekben.

Köszönünk mindent, Xabi!  

Forrás: managingmadrid.com, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK