Szemtől szemben: Bayern München – Real Madrid

Ahogy arra már többször is volt példa, ismét eleget tettünk egy, a soron következő párharccal kapcsolatos felkérésnek. A pannonbajor.hu szerkesztősége kereste fel oldalunkat, hogy fejtsük ki a véleményünket a találkozó lehetséges alakulásáról, a kulcsemberek személyéről, az esetleges pozitívumokról és negatívumokról, amit mi meg is tettünk, cserébe természtesen nekünk is volt kérdésünk ellenfelünk hazai szurkolóihoz. A mi válaszainkat megtaláljátok, ha cikkünk végén a linkre kattintotok, ám most következzenek a mi kérdéseinkre adott válaszok. A pannonbajor.hu oldalt Szabó Sándor képviselte.

penamadridista.hu: Mi volt az első reakciótok, mikor megtudtátok, hogy a Realt kapjátok ellenfélnek a negyeddöntőben?
Szabó Sándor: Egyszerre bosszankodtunk és mosolyogtunk egy nagyot. Az sosem jó, ha két, a végső győzelemre is esélyes fut össze a kelleténél hamarabb, de ilyen meccsekért érdemes focit nézni, nemde? Egy Bayern-Real csata a fociban csúcskategóriás luxuskocsi.

Szerintetek mi a legnagyobb erőssége ennek a mostani Ancelotti-féle csapatnak?
A csapat higgadtsága, a nyugodtsága, az érettsége. Az elmúlt évek sokszor a Guardiola-hisztériáról szóltak, és a hihetetlen elvárásokról. Idén nyugodtabban épülhetett a csapat, és bátran kijelenthetjük, jó pár játékos, csapatrész megérett. Pl: Thiago, Lewandowski, a belső védelem. Ja és idén "csak" Boateng sérült le hosszabb ideig – ez is lényeges.

Szerintetek mennyire számít ilyenkor az, hogy a Bayern rendszeresen (legalábbis a legtöbb esetben) hatalmas előnnyel vezeti a német bajnokságot tavasszal, és nincsenek igazán olyan nehéz meccsei, ahol egy igazi kemény ellenfél ellen is meglátnátok, hogy mit tud a csapat? Mikor a csapat folyamatosan öt-hat gólokkal veri a kisebb német gárdákat, nem érzitek úgy, hogy egy Real elleni mérkőzés kicsit nagy ugrás az ismeretlenbe?
Erről az Arsenalt lenne érdemes megkérdezni 🙂 Ott sem vártunk ekkora mészárlást, mégis az lett a vége. A Bayernnek sosem jelentett problémát megfelelően felkészülni a BL-re, az eredmények sokkal inkább a formaingadozáshoz igazodnak, mintsem, hogy mennyire teszik próbára az ellenfelek a csapatot a bajnokságban. Megjegyzem, Spanyolországban sem látok túl nagy különbséget e tekintetben.

Mit vártok a meccstől, melyik csapat fog dominálni? Sok gól lesz vagy kevés?
Nagy a tét, és mindkét csapat kiváló védőkkel rendelkezik, még ha most meg is csappant a számuk. Nem számítok túl sok gólra a párharcon belül. De egy adok-kapok lehetőségét sem zárnám ki a visszavágón, mert a támadók sem gyengék, ugyebár.

Ki lesz szerintetek a kulcsember bajor részről, kiben bíztok a legjobban?
Jelenleg talán Lewandowski és Thiago játszik a legmagasabb szinten a posztján (Neuer mellett), de a Ribéry-Robben páros még mindig elképesztő dolgokat tud, szombaton is parádéztak a Dortmund ellen. Érződik rajtuk, hogy egy komoly művel szeretnék zárni a karrierjüket lassan, nagyon odateszik magukat. Hátul pedig összeállt egy bitang jó belső védelem. Szóval nem tudnék egyértelműen 1-2 embert kiemelni, a Bayernnél mindig is a homogén erősségű csapat volt a jellemző.

Mennyire tartjátok jó edzőnek Zidane-t? Szerintetek ő ismeri jobban Ancelottit, vagy az olasz őt? Számít-e egyáltalán a közös múlt?
Szerintem kétféle edző van: aki próbálja megvalósítani a saját vízióját, innovál (pl. Guardiola, van Gaal) és a van a pragmatikus, aki kiválóan menedzseli azt, ami már adott. Ancelotti is ilyen és szerintem Zidane is. Egységes csapatszellemet tartanak fent, jó pedagógusnak számítanak. Zidane-ról szerintem majd akkor tudunk pontosabbat mondani, ha más csapatnál is alkot mint edző. Egyébként nem hiszem, hogy sokat számítana a közös múlt, itt a két csapat annyira domináns, hogy inkább a játékosból kell felkészülniük mintsem a másik taktikájából.  

Kitől tartotok a legjobban a Madridból? Kit tartotok napjainkban a csapat kulcsemberének, akinek a hiánya mindenképpen megérződik?
Mi nem hiszünk az ilyen egy-kulcsjátékos megközelítésben. Bárki is esik ki a BBC-ből, az érződik a Real támadójátékán, ugyanígy ha nincs egy Modrić a középpályán vagy egy Ramos a védelemben, az már érződik. Egyébként Ramost és a fejeseit nagyon nem szeretjük, nem kell ecsetelni miért.

Mit gondoltok, mi változott a Bayern részéről azóta az emlékezetes 5-0-s összecsapás óta? A játék melyik részében lett jobb, illetve rosszabb a csapat?
Azóta jobban megérett a csapat. Guardiola utolsó évében helyére került a támadórészleg, idén a védelem teljesít kimagaslóan (Martínez legjobbját hozta eddig ebben  a szezonban belső védőként, Hummels pedig Hummels, kicsit banális, hogy pont lesérült, de Boateng sem kis név a szakmában) ennek is köszönhetően talán így a tavaszi félszezonra tökéletes egyensúlyba került a csapat, minden klappol. Ez a Bayern kevesebb pressinget alkalmaz, mint a négy évvel ezelőtti, pragmatikusabb a játéka. Erősen hasonlít a szerkezete a Realéra, talán annyi különbséggel, hogy míg a Madrid az atlétikusságra helyezi a hangsúlyt (gyorsaság, erő), addig a Bayern kicsit kombinatívabb. Az előző éra örökségének megfelelően.

Hogyan próbálnátok meg edzőként legyőzni a Münchent? Melyik (avagy ki) a leggyengébb pontja a Bayernnek, melyik csapatrészben vannak a legnagyobb hiányosságok?
Hummels kiválásával talán most okozható némi zavar középen, mivel Boa és Martínez is inkább a jobb belső bekk posztján szoktak alkotni, és eddig nem játszottak sokat együtt. A szezont a Hummels-Martínez kettős brillírozta végig eddig.

A másik pont a középpályás védelem, amiről a nagyon gyors támadó középpályás csapatok könnyen tudnak elfordulni, még manapság is, bár ritkábban.

Végül pedig a levegőben lehet még talán esélye a Realnak. Benzema, Ronaldo, Ramos extraklasszisok fejjel, s Bale sem gyenge. Ez ismét kulcspozíció lehet, mivel nálunk a két belső védő van velük egy szinten, a többiek azért kevésbé jók légvédelemben.

Lehet jelentősége Ancelotti tapasztaltságának? Az eddigi hónapok alapján összességében hogyan értékelnétek a Carlo-féle rotációt, illetve a meccsek közbeni változtatások (cserék, taktikai módosítások) hatékonyságát?
Minden hír igaznak bizonyult róla 🙂 Teljes ellentéte Guardiolának. Meccsbe belenyúlni nem igazán tud, nem szeret a fiatalokhoz nyúlni, nem dől a kardjába, ha szezon közbeni kisebb meccseken nem pörög a csapat, és úgy tűnik, tényleg fergetegesen időzíti a formát. Ősszel még kisebb lincshangulat volt a csapat játéka miatt, mostanra pedig csúcsforma. Komoly reményeket támasztanak irányába a pannonbajor szurkolók, ezt elárulhatom.

Hogyan állítanátok fel a kezdőt a Madrid elleni odavágón? Betennétek esetleg Müllert, aki lényegesen kevesebb szerepet kap Ancelottinál a nagyobb meccseken?
Személy szerint én Hummels sérülése esetén meghúztam volna a Boateng-Hummels hátra plusz Martínezt középpályára, mert nagyon tartok a fejpárharcoktól. Így viszont elég egyértelmű lesz a kezdő. A keretet és Carlo óvatos pragmatikusságát alapul véve Müller nem fog kezdeni, a helyén, kvázi fellépő irányítóként Thiago játszik majd, hogy biztosítsa a középpálya stabilitását by possesion.

Ezt várom: Neuer –  Lahm, Boateng, Martínez, Alaba – Thiago, Alonso, Vidal – Robben, Lewandowski, Ribéry (4-3-3 és 4-2-3-1 közötti váltogatásokkal).

Extra kérdés: Szerintetek ki lesz a Real ellenfele a döntőben? 😀
Erre egy kérdéssel felelnénk. Szerintetek ki jut tovább, és miért pont a Bayern?

Kíváncsi vagy, hogy mi hogyan válaszoltunk a pannonbajor.hu kérdéseire? Itt elolvashatod!

Forrás: penamadridista.hu, pannonbajor.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK