Egytől egyig: Bayern München – Real Madrid (1-2)

1-2-es győzelmet aratott Münchenben Zidane Madridja, így előnnyel, két idegenben lőtt góllal várhatja a hazai visszavágót. Mi ismét megpróbáljuk a mérkőzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és a mester teljesítményét. Szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7)
Hú. Hogy őszinte legyek, nem teljesen erre számítottam, és örülök, hogy a srácok meg tudtak lepni. Az első játékrészben ugyan láttam azt a Real Madridot, amelyik képes az őrületbe kergetni minket, nehezen ébredt a csapat, magunkra húztuk szépen a Bayernt, de 15 perc után elkezdtünk éledezni, sőt, a BBC-től még élettel megtöltött letámadásokat is láttunk! Ettől függetlenül az első félidőben a hazaiak domináltak, Robbennel gyakran meggyűlt a védők baja, de erről majd később. Támadásban a jól megszokott 4-3-3 lett előhúzva a kalapból, ám védekezésben ez szépen alakult át 4-4-2-re, aminek köszönhetően – Robben kivételével – szépen sikerült kihúzni a Bayern méregfogát. A gól viszont így is elkerülhetetlen volt, Vidal valahonnan szülőhazájából, Chiléből indult el a szögletre és gyorsvonatként érkezett a beadásra. A későbbiekben a fair play szellemében szintén az ex-juvés hibázott el egy tévesen megítélt büntetőt, ami talán mentális fordulópontot is jelentett. Aztán jött a szünet, és milyen jól jött. Zizou rendet tett a fejekben, egy teljesen más Real Madridot láthattunk a második félidőben, és nem csak az emberelőny után. Volt játék, szervezetten támadott és védekezett a csapat, aminek meg is lett az eredménye. Egy megfontolt, érett, csapatként játszó, fejben is nagyon erős Real Madridot láthattunk a pályán, amelyik könnyen lezárhatta volna a párharcot, ha jobban tud élni a lehetőségeivel. Emiatt talán lehet némi hiányérzetünk, azonban úgy vélem – különösen az előjeleket figyelembe véve -, a srácok képesek voltak meglepetést okozni, megmutatták, hogy ha néha döcög is a szekér, érdemes számolni idén is a királyi gárdával.

Bayern München (6)
Ahogy néhány sorral feljebb is említettem, jól kezdett Ancelotti csapata, uralták a játékot, megpróbálták nyomás alá helyezni a Real Madrid védelmét, azonban a felállt falat csak kevésszer sikerült áttörniük. A góljuk rögzített szituációból érkezett, és bár voltak helyzeteik, Keylornak igazán nagyot nem is kellett védenie. Nem úgy Manuel Neuernek, aki szerény véleményem szerint magasan a Bayern legjobbja volt, klasszisával életben tartotta csapata reményeit. Ami a kiállítást illeti, mindkét lap adható volt, a második különösen nagy butaság volt Javi Martíneztől. És bár nyilvánvalóan sokan emlegetik majd ezt fordulópontként, Vidal egy értékesített büntetővel teljesen más irányba terelte volna a mérkőzést (az már más kérdés, hogy az a büntető nem volt büntető).
Ui.: Carlót és Xabit viszont még mindig furcsa odaát látni, de ez már egy másik sztori.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Cristiano Ronaldo (9)
Cristiano kiscsapatot csinált a Bayern Münchenből is. Mind tudjuk, hogy ő már csak az alacsonyabban jegyzett ellenfelekkel szemben képes klasszis teljesítményre. Ez mind szarkazmus, persze. Ronaldo jött, és először visszaadta a reményt, majd megszerezte a győzelmet is a csapatnak. A játékban is aktívan részt vett ezúttal, és bár voltak hibái, most nem tudok rá haragudni. Melózott is becsülettel, a saját térfelén is láthattuk, védekezni és labdát kérni egyaránt. Ezt a Cristianót szeretjük. Csak máskor a 90. percben is nézzen a lába elé, azzal a gyep és csapat is jobban jár majd.

Keylor Navas (6)
A kapott gólról nem igazán tehetett a Costa Rica-i hálóőr, hiába középre érkezett a labda, olyan sebességgel közelített, hogy a kezét alig tudta megemelni (az más kérdés, hogy ha egy fél fejjel magasabb Keylor, vagy esetleg Neuernek hívják, akkor talán sikerül mentenie, ám ezért őt nem, maximum a szüleit hibáztathatjuk). Egyébként mindig a helyén volt, amikor szükség volt rá, nem nagyon lehetett zavarba hozni, bravúrt viszont nem kellett bemutatnia. A kirúgásoknál viszont többet várok tőle, szinte egyetlen labdája sem talált csapattársat.

Dani Carvajal (8,5)
Ő a mi fiunk. Dani ismét megmutatta, hogy miért tartják őt a világ legjobb jobbhátvédjének napjainkban. Nemcsak Ribéryt rakta zsebre (Bale közreműködésével), nemcsak a védekezésben jeleskedett, hanem az egyik legjobb támadónkként is funkcionált. Rendre eljutott a Bayern tizenhatosáig, labdái pedig nagyon veszélyesen érkeztek középre, az egyiket Ronaldo köszönte szépen és gólra is váltotta, azonban nem Carvajalon múlt, hogy labdáiból nem született több találat. Mindemellett bátran ment bele az egy az egy elleni szituációkba is, köténye élményszámba ment. Bátorsága, akarata és fáradhatatlan munkája példaértékű.

Nacho (7)
Sokan féltek az ő játéka miatt, hiszen hiába nyújt stabil teljesítményt mérkőzésről mérkőzésre, azért a világklasszis belső védők listájára nem fér fel, a Bayern pedig egy másik súlycsoport. Nos, ugyan Vidal pontosan őt megverve szerezte gólját, mégsem tudok haragudni rá, hiszen utána mindent elkövetett, hogy javítsa hibáját, és úgy vélem, ez sikerült is. Mesterien játszott a második játékrészben, gyakorlatilag hiba nélkül, mindig a helyén volt, amikor szükség volt egy szerelésre vagy egy felszabadításra. Öt labdaszerzésével és hét tisztázásával kitűnt a védelemből, így sikerült feltornáznia pontszámát, ami a hiba nélkül jobb is lehetett volna. 

Sergio Ramos (7,5)
Jól játszott a kapitány, aki védőmunkája mellett folyamatosan dolgozott a labdakihozatalokon is, rengetegszer támogatta a középpályát. Mindvégig kommunikált a társakkal, kiválóan irányította a védelmet. A szokásos, nagy meccseken szerzett utolsó pillanatos gólja ezúttal is jött, ám most megfeledkezett egy apró részletről, és lesen ragadt, így várnunk kell az újabb 90. perces Ramos-gólra.

Marcelo (7)
Az első félidőben többször is meggyűlt a baja Robbennel, azonban a szünet után látványosan feljavult a játéka, nem egyszer láthattuk, hogy Marci mesterien szereli korábbi, holland csapattársát. Ami a támadásokat illeti, hozta a tőle megszokott, látványos játékot, ha egy kicsit pontosabb és kevésbé szeleburdi, akkor góllal és gólpassz(okk)al fejezhette volna be a mérkőzést. Így is elégedettek lehetünk vele, hiszen defenzív munkában a saját átlagához képest jóval többet nyújtott.

Casemiro (7)
Az elpusztíthatatlan. A brazil most megtapasztalhatta, hogy milyen annak a bizonyosnak a másik végén lenni, ám ő tényleg egy tank, és bár nyaktól lefelé kapott rendesen, ránk ijesztett néhányszor, ám mindig felállt, és folytatta a játékot. Dicséretes a küzdeni akarása. Ami a játékát illeti, most is kulcsszerep hárult rá, az elsődleges feladatait pedig igen hatékonyan látta el, tíz alkalommal csente el a labdát a hazaiaktól. Nem tudok viszont szó nélkül elmenni amellett, hogy mennyire zavarba lehet őt hozni, ha hirtelen kell döntenie, vagy nem tud egyből társhoz passzolni, hanem tartania kell a labdát. Több veszélyes labdavesztése is volt ilyen szituációk végett, amire oda kell figyelnie, mert így könnyen bajba kerülhet. Ronaldo első gólja előtt viszont volt ideje és tere is, Carvajalnak pedig tanári labdát adott, így vállalva főszerepet az egyenlítő találatban.

Toni Kroos (7,5)
Nem látványosan, de jól játszott a német, aki nagyszerűen mozgatta és irányította a csapatot. A támadásépítések folyamatosan rajta keresztül mentek végbe, védekezésben pedig rendszeresen kizárt a baloldalra, ahol segített Marcelónak a Robbennel való küzdelemben. Passzmutatója ezúttal 97% fölé kúszott, pedig nem csak az igen kedvelt alibipasszokkal operált. Tudom, hogy ő folyamatosan viták tárgyát képezi, de nem lehet nem észrevenni, hogy jelenleg nélkülözhetetlen a középpályáról.

Luka Modrić (7)
Az első félidőben az utóbbi hetekben látott, butított, kínai verziójú Modrićot láthattuk, ami miatt komolyan aggódtam is. A csapat játékával párhuzamosan viszont az ő teljesítménye is feljavult, a második játékrészben már emlékeztetett arra a futballistára, akibe a fél világ belehabarodott. Nemcsak oldalra vagy visszatett labdákat láthattunk tőle, hanem rizikósabb, hasznosabb passzokat is be mert vállalni, aminek köszönhetően (Benzemával holtversenyben) az ő nevéhez fűződik a meccs legtöbb kulcspassza. Emellett nagyot melózott védekezésben is, a pálya minden szegletében fellelhető volt, Casemiro után ő büszkélkedhet a legtöbb labdaszerzéssel. Egy-két alkalommal hiányoltam, hogy elsüljön a jobb lába, pedig lehetősége lett volna rá. Bízom benne, hogy megtalálja régi önmagát, ma megtette az első lépést előre.

Gareth Bale (7,5)
Előre játékban nem volt erős a walesi, azonban most is nagyot nőtt a szememben, hiszen képes és hajlandó volt beáldozni saját stílusát a csapat érdekeit szem előtt tartva. Lemondott a támadásról, hogy megfelelő támogatást nyújtson védekezésben Carvajalnak, így lényegében többször láthattuk a saját térfelén, mint a Bayernén. Óriási szerepe volt a szervezett védekezés megvalósításában. Sajnálom, hogy sérülés miatt el kellett hagynia a pályát, és bár hiányát nem érezte meg igazán a csapat, nem bánnám, ha nem dőlne ki újra hetekig.

Karim Benzema (8)
Krooshoz hasonlóan a franciát is nagy divat szidni, a kritikákhoz pedig ő maga is stabil alapot szolgáltatott, ám ezúttal nem sok kivetnivaló volt a játékában. Neki mindig is erőssége volt az összjátékokban való részvétel. Több edzője is hangsúlyozta már, hogy ő több egy egyszerű befejező csatárnál, ezt pedig ma is bizonyította. Számtalanszor elhagyta pozícióját, hogy kivegye a részét a kombinatív játékból, emellett folyamatosan próbálta megjátszani, helyzetbe hozni a társait. Négy kulcspasszal és több veszélyes lövéssel zárta a meccset, nem mindig rajta múlt, hogy nem szerzett gólt a csapat. Ha mindig így teljesítene…

Cserejátékosok

Marco Asensio (8)
Zizou váratlan húzása igazolta, hogy tényleg sokra hivatott. Nem remegett meg a lába egy nagyon komoly ellenféllel szemben sem, fiatalos pimaszsággal és bátorsággal vetette bele magát a mérkőzésbe, aminek meg is lett az eredménye: friss, ropogós kiflijét az éhes Cristiano köszönte szépen, a portugál így másodszor is mattolta Neuert. A spanyol emellett két kulcspasszt is osztott, pedig csak 40 percet töltött a pályán. Jó húzás volt.

James Rodríguez és Mateo Kovačić érkezésekor a többiek már visszakapcsoltak egy fokozattal, így a friss emberek igazán nem tudták kivenni a részüket a győzelemből. Nehéz lenne pontozni a teljesítményüket.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
Ő is kapott hideget és meleget egyaránt az elmúlt hetekben, szintén nem alaptalanul, erre a mérkőzésre viszont szépen felkészítette a csapatot. Nem indult ugyan igazán jól a meccs a Real Madrid számára, ennek ellenére Zidane fiai végig nagyon szervezetten és megfontoltan futballoztak, igazi csapatként működtek együtt, amiben nyilvánvalóan nagy szerepe van a francia mesternek. Csakúgy, mint a játékrendszerben, melynek köszönhetően sikerült hatástalanítani a Bayern támadásait. Zizou védekező feladatokkal látta el a BBC egyik tagját, aki a támadásokban így nem tudott elég aktívan részt venni, mégis nagyobb hasznára volt a csapatnak, mintha a felezővonalon túl, ácsorogva várta volna a labdát. Jó döntésnek bizonyult a védekezésben alkalmazott 4-4-2-es rendszer is. Ami ennél is fontosabb, hogy képes volt váratlant húzni, hiszen a jól megszokott, 70. perc környékén érkező Isco helyett az 54. percben Asensio jött, méghozzá Bale helyett, aki mint később kiderült, sérüléssel küszködött. Igen ám, de itt is jöhetett volna a kiszámítható Bale-James csere, ő azonban az ifjú spanyolnak szavazott bizalmat, és milyen jól tette. Münchenbe menet tehát tököket növesztett a francia, ez pedig nagyon szimpatikus volt. Igaz, hogy a mérkőzést több góllal is be lehetett volna fejezni, ám a helyzetek megvoltak, nem mehet be ő a pályára, hogy gólra váltsa a lehetőségeket. Véleményem szerint tehát nagyon jól meccselt Zizou, ami pozitív jövőképet vetíthet előre, ám nem szabad elhinni, hogy ez a párharc lefutott, így bízom benne, hogy Madridban is hasonlóan jól felépített rendszerrel játszó csapatot láthatunk majd.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK