Luka Modrić: A játékos, aki soha nem fogja megkapni a neki járó elismerést

Meglehetősen ritkán fordul elő az, hogy a sportújságok címlapjai a horvát Luka Modrić-csal vannak tele, pedig csapatának óriási szüksége lesz rá a jelenlegi idény hajrájában. Nick Wright, a Sky Sports újságírója próbálja meg elmagyarázni, hogy hogyan maradt az alulértékelt középpályás a Real Madrid egyik kulcsfigurája

Zinédine Zidane előszeretettel tartja titokban elképzeléseit a médiában tartott beszédei során, átgondolt, rezzenéstelen arccal adott válaszokat hallunk csak egy olyan embertől, aki nem szeretne a kelleténél többet elárulni. Ugyanakkor, amikor megkérdezték, hogy mit adhat Luka Modrić a Real Madridnak, egyáltalán nem akarta visszatartani gondolatait.

„Nyugodtságot” – mondja kivirulva. „Nyugodtságot, amikor nála a labda. A világ legjobbjaival dolgozom, mindannyiukról tudunk beszélgetni, de ha Lukáról kérdeztek, akkor arról a nyugalomról fogok beszélni, ami őt jellemzi, ha nála a labda. Ezt sugározza, adja át a társaknak, amikor jó formában játszik. Játékra kényszeríti a csapattársait is.”

Nem Zizou az első edző, aki elismeri a horvát különleges képességeit. José Mourinhót annyira lenyűgözték Lukita képességei, hogy megpróbálta őt magával vinni a Chelsea csapatához is. Carlo Ancelotti szintén hasonlóan vélekedik róla. „Csak annyit mondhatok, hogy Luka Modrić minden bizonnyal a világ egyik legjobb középpályása” – mondta az olasz egy interjú során novemberben.

Miután átlendült a madridi, meglehetősen nehézre sikerült kezdeti időszakon – amikor a Marca szavazói megválasztották az idény legrosszabb igazolásának -, Modrić szép csendben a Real Madrid kulcsjátékosává vált, megtévesztve ezzel kritikusait. Azóta több mint 200 mérkőzésen szerepelhetett a középpálya szívében. Októberben, egy hónappal a 31. születésnapját követően, aláírhatta új, további négy évre szóló szerződését a klubbal.

A Real Madrid a közelmúltban szerzett címekért nagyon sokat köszönhet a horvátnak. Sergio Ramos és Gareth Bale mellett ő az egyetlen olyan játékos, aki a klub legutóbbi három döntőjének mindegyik percét a pályán töltötte. Ő csavarta a labdát Sergio Ramos fejére a 2014-es Bajnokok Ligája döntőjében. A Tizenegyedik megszerzésében is elévülhetetlen érdemei voltak.

Munkája azonban mai napig előszeretettel merül feledésbe. A horvát egy csendes figura, aki szereti elkerülni a rivaldafényt. Nem szerez sok gólt és nem szórja az asszisztokat sem. Esetében ezeknél sokkal többről van szó. Ő indítja a támadásokat ahelyett, hogy befejezné azokat. Ahogy Zidane is mondta, játékra készteti a többieket.

Modrić egy introvertált személyiség a pályán kívül, a zöld gyepen azonban sosem rejtőzködik. A Bayern München elleni visszavágón újra nagyszerű teljesítményt nyújtott, akkor, amikor arra tényleg szükség volt. Nem volt közvetlenül érintett a Real Madrid összes találatában, de több labdaérintése volt, mint Kroosnak és Casemirónak, ráadásul több alkalommal szerzett labdát, mint bármely másik játékos a pályán lévők közül. A Barcelona ellen hasonlóan jó, harcos játékot produkált.

Fegyelmezettsége és kitartása meglehetősen alulértékelt fegyvere a Real Madridnak, egy olyan csapatnak, ahol még a védekező középpályás, Casemiro is előszeretettel tör előre rakétaként minden adandó alkalommal.  Modrić viszont az összekötő kapocs szerepét játssza a védelem és a támadósor között. Folyamatosan figyeli, hogy mi történik a pályán, így fejben mindig a többiek előtt jár egy lépéssel.

Volt egy pillanata a Bayern München elleni visszavágón, ami nagyszerűen foglalja össze az ő szerepét. Egy pillanat, amikor a saját tizenhatosának előterében szerzett labdát a vendégek egy támadása során. Alacsony súlypontjának és félrevezető sebességének köszönhetően egyszerre több piros mezes játékost is maga mögött hagyott, mielőtt tökéletes passzt adott külsővel Cristianónak, aki sajnálatos módon nem tudta úgy befejezni az akciót, ahogy azt a szemre is mutatós játék megérdemelte volna.

A Real Madrid pontosan ezért szerezte meg őt 2012-ben, mert ilyen teljesítményt remélt tőle. „Mindig kiegyensúlyozottnak tűnik, úgy látja a passzokat és passzsávokat, ahogy azt senki más,” – mondta Bale az idény korábbi szakaszában. „Mivel a Tottenhamnél is együtt játszhattuk, sokszor voltam már tanúja ennek.”

Meglepetésként hatott, hogy nemrégiben Zidane-nak kellett kiállnia a horvát mellett, mutatott formája miatt. Lukita a Barcelona elleni klasszikust megelőzően öt alkalommal hagyta el a pályát idő előtt, hét mérkőzésen. Mestere viszont meglehetősen sokatmondóan válaszolt arra a kérdésre, hogy miért cseréli le folyton a horvátot.

„Az emberek azt mondják, hogy Luka gyengén játszik, ám engem nem a formája, hanem az ilyen hangok aggasztanak” – viccelődött. „Talán az utóbbi mérkőzéseken eladta néhányszor a labdát, de a játékosok nem képesek 90 percen át kiválóan teljesíteni, főleg úgy, hogy egy idényben 50-60 meccsen is helyt kell állnunk. Ez lehetetlen. Nem aggódom miatta, elégedett vagyok azzal, amit a pályán mutat. Mindeni képes jobb teljesítményre, de hogy egy játékos folyamatosan jól játsszon, az lehetetlen.”

Modrić minden bizonnyal értékeli az effajta törődést. „Mióta átvette a csapat irányítását, óriási önbizalmat adott nekem” – mondta a horvát egy interjúban, amit nemrégiben adott a Sky Sportsnak. „Sokat beszélgetünk. Amikor érzed, hogy az edző hisz benned, az nagyon sok önbizalmat ad, ami még jobb teljesítményre késztet. Sokat fejlődtem neki köszönhetően.”

Zinédine Zidane Lukita mellett áll, támogatja őt, a horvát pedig továbbra is az egyik legfontosabb építőeleme lesz csapatának. A Bayern München és a Barcelona ellen nyújtott teljesítménye jó emlékeztető volt arra, hogy ő még mindig képes kiváló játékra a legnagyobb színpadon, a Real Madrid pedig még több hasonló performanszra számíthat az idény utolsó szakaszában. A rivaldafénybe persze társai kerülnek majd, de továbbra is Luka Modrić az, aki játékra készteti őket.

Forrás: skysports.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK