Vinícius Junior: Egy újabb brazil csodagyerek?

Még a Real Madridhoz mérten is óriási összegért igazolhat a klub egy 16 éves brazil támadót. De ki ez a srác, aki ennyi pénzt, munkát és kockázatot is megér?

Hétfő délután érkezett a hír, hogy a mindössze 16 éves brazil tehetség, Vinícius Junior a Real Madridban folytatja pályafutását 2018 nyarától. Ezt támasztja alá az is, hogy a jelenlegi csapata, a Flamengo kötelező orvosi vizsgálatának eredményeit továbbították a spanyol klub felé is. A hírek szerint a játékos tökéletes fizikai állapotban van, szerdán pedig debütálhat a Flamengo első csapatában. Az is egyértelmű, hogy a Real Madrid egy nagy csatát nyerhet meg, ha létrejön az egyezség, hiszen a Barcelona mellett több élcsapat is meg akarta szerezni a brazil támadót.

Vinicius Jr.

Andre Culy – a Barcelona munkatársa, emellett közel áll a Traffic nevű ügynökséghez, mely Viníciust is képviseli – jelenléte miatt az egész folyamat feszültséggel volt tele. Ennek tudatában felmerül a kérdés, mi terelhette a játékost mégis Madrid felé.

Egyrészt a Real Madrid végig komoly érdeklődést mutatott a játékos irányába, másrészt a pénz, amit ígértek neki és a Flamengo csapatának garantálja, hogy Vinícius, amint Madridba költözik az első csapat tagja lesz és nem a Castilláé.

Egy dolog biztos: a fiatal játékos 2018. június 30-ig nem léphet pályára a Bernabéuban. Természetesen a klub a következő 14 hónapban minden megmozdulását figyelni fogja, sőt, azt sem vetették el, hogy egy edzőt küldenek Brazíliába, aki segít neki és egyengeti Vinícus útjait. Ahhoz kétség sem férhet, hogy teljesen meg fog változni az élete, mind sportolói, mind gazdasági értelemben. Az új fizetése olyan luxust fog megengedni neki, amiről eddig csak álmodhatott.

Egy szokásos brazil zseni?

Annál azért több. Ha definiálni kellene, akkor egy félelmet nem ismerő játékos, egy labdazsonglőr, aki támadásban a védők legnagyobb rémálma. Négy kulcstényezőn keresztül nézzük meg, milyen játékos is Vinícius Junior.

Koncentráció

Vinícius nem igazán törődik a futball íratlan szabályival, vagy a taktikai vonatkozásaival. Egyszerűen megkapja a labdát, elindul vele és szembenéz az ellenfelekkel. Elképesztő gyorsaságának, nagyszerű egyensúlyának és magas technikai képzettségének köszönhetően könnyedén hagyja ott a védőket – akár kétszer is, ha a helyzet úgy hozza. Ebből a szempontból sokan Neymarhoz hasonlítják, aki annak idején ugyanígy brillírozott a brazil védők között.

Vinicius Jr.

Elvárások

Sok brazil tehetség érkezik Brazíliából Kelet-Európába, hogy a dél-amerikai országtól távol is letegye névjegyét. Ilyen játékos volt például Willian, Fred és Alex Teixeira is, azonban gyakran előfordul, hogy ez a váltás egyet jelent a játékos pályafutásának kettétörésével. Egy nagyobb klubnál nem kapja meg a megfelelő játékpercet, nem kap folyamatos játéklehetőséget és a fejlődése stagnálni kezd. Vinícius játéka önmagért beszél, azonban egy ilyen átigazolás sokszor katasztrófával is végződhet.

Teljesítmény

Az szemmel látható, hogy a bal lába nem az erőssége, fejlesztenie kell. Azonban a jobb lábával csodákra képes: hihetetlen a gyorsulása, egyedülálló ütemváltásokra képes, ez az igazi erőssége, ezzel hívta fel magára a figyelmet. Az U17-es világbajnokságon hét gólt szerzett és kiosztott két asszisztot is, ragyogó párost alkottak Lincolnnal, aki a Flamengóban is csapattársa.

A figyelem középpontjában

Vinícius még mindig csak 16 éves, 2019-ig szól a jelenlegi szerződése, mely tartalmaz egy 30 millió eurós kivásárlási záradékot. Azonban 18 éves koráig nem hagyhatja el Brazíliát, mert nem rendelkezik európai útlevéllel. A valószínűsíthető Madridba igazolás hatására még inkább oda fognak figyelni rá a pályán kívül, de afelől se legyen kétségünk, hogy a védők is „célpontként” tekintenek majd rá.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK