Egytől egyig: Real Madrid – Sevilla (4-1)

Hazai pályán vette sikerrel az idény hajrájának egyik legnagyobb akadályát a Real Madrid, hiszen a Sevilla csapata hagyhatta el pont nélkül a Bernabéu gyepét. A mérkőzést követően ismét megpróbáljuk a mérkőzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és Zizou teljesítményét. Meccs utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7,5)
Nem ez volt az idénybeli legjobb meccse a csapatnak, még akkor sem, ha az eredmény láttán azt gondolná az ember, hogy simaliba volt. A második játékrész közepéig úgy tűnt, a srácok elsődleges célja, hogy minél előbb túl legyenek a meccsen. A védelem gyakran csak asszisztált a sevillai offenzívákhoz, a középpálya pedig nem tudta kellőképp segíteni a hátsó alakulatot. A második félidőben eszközölt cseréket követően a játék képe lényegesen megváltozott, és szűk negyedórányi örömfocit is láthattunk. Nem mondom, hogy az 50. és 60. perc között nem féltettem a három pont sorsát, de azért a vérnyomásom nem szökött az egekbe. Egy újabb döntőt sikerült tehát behúzni, immáron csak két mérkőzés és négy pont választ el minket a bajnoki elsőségtől. Nyomni kell tovább! Hala Madrid!

Sevilla (6)
Meglehetősen enerváltan kezdett Sampaoli megtizedelt gárdája is, ám szépen lassan felül tudtak kerekedni ellenfelükön, és szép támadásokat vezettek végig, a legtöbb alkalommal vendéglátójuk jobb oldalán. Voltak veszélyes befejezéseik is, ám a szerencsének, a koncentráció hiányának és Keylornak köszönhetően az egyenlítésre nem kerülhetett sor. Talán a legjobb pillanatban érkezett el ez a párharc, hiszen a Sevilla idénybeli mélypontját éli jelenleg, így némileg kevesebb erőbefektetésre volt szükség a legyűrésükhöz, még úgy is, hogy néha fel-felszisszentünk egy-egy akciójuk során.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Nacho (8,5)
Nemcsak a meccs legjobbja, hanem egyben az idény meglepetésembere, és a szezon legnagyobb nyertese, amit persze csak és kizárólag saját magának köszönhet. Nacho az élő példa arra, hogy kellő akarattal és kitartással a lehetetlennek tűnő dolgokat is el lehet érni. Ő egy ízig-vérig madridista srác, akinek csak egyetlen álma volt, az pedig az első csapatban való rendszeres szereplés. Elérte, sőt túl is szárnyalta talán a saját elképzeléseit, minket pedig egyenesen lenyűgözött. Hát mekkorát játszott most is? Mindezt persze úgy, hogy nem a saját posztján kellett helytállnia. Neki viszont teljesen mindegy, akárhová állítanák, mindenhol megpróbálná kihozni magából a maximumot. Ezúttal balhátvédként vett meg minket, kilóra. Fáradhatatlanul rohangált fel s alá, nem csak a védőmunkájával emelkedett ki, hanem az offenzívákat is rendkívül hatékonyan támogatta. Szemfüles gólja a szezon legnagyszerűbb megoldásai között kaphat majd helyet, ám emellett egy assziszttal és két kulcspasszal is felhívta magára a figyelmet. Isteni szerencse, hogy nem engedtük el tavaly nyáron, ezért jár a köszönet Zizou-nak is.

Keylor Navas (8,5)
A meccs legjobbja cím egy másik aspiránsa. Keylornak legalább három vagy négy olyan bravúrja volt, melyek döntő befolyással volt a mérkőzés végkimenetelére. Lábbal több alkalommal is parádézott, de az első félidő végén vetődve, a labdát kézzel hárítva is nagy mentést mutatott be, pedig sokan talán már gólt kiáltottak. Ha ő nincs, közel sem biztos, hogy így alakult volna ez a mérkőzés. Csúcsformában van a Costa Rica-i, mikor máskor, ha nem az idény legfontosabb időszakában. Formaidőzítése is olyan parádés, mint a védései.

Danilo (6)
Támadásban az eddigi egyik legjobb madridi produkcióját hozta a brazil, olyan dolgokat művelt az ellenfél tizenhatosánál, amelyekről eddig azt hittük, hogy egyszerűen nincsenek belekódolva Danilóba. Néhány hete azonban történhetett valamilyen szoftverfrissítés nála, mert ezen a téren rengeteget javult. Védekezésben viszont lefelé lógott ki a csapatból, a Sevilla támadásai rendre a Madrid jobb oldaláról érkeztek, ahol vagy megverték a brazilt, vagy ő egyszerűen elkalandozott, helyezkedési hibát vétett. Jovetić gólja előtt is a brazil oldaláról érkezett középre a játékszer, elrettentő példaként kellene ábrázolni, ahogyan métereken keresztül hátrált emberével szemben. Pedig ha a védekezésben is olyan javulást tudna mutatni, mint támadásban…

Sergio Ramos (7)
Hét labdaszerzéssel, egy felszabadítással és egy blokkolt lövéssel zárt a kapitány, aki Nacho mellett a védelem legjobb tagja volt. Jovetić gólja előtt talán lehetett volna határozottabb, hiszen az embere nélkül maradt montenegróira ő lépett ki, ám a támadó így is könnyen helyzetbe tudott kerülni. A levegőben ezúttal is ő volt az úr, védőmunkája mellett pedig ismét aktívan segítette a támadásokat is, bátran lépett fel a középpályásokkal a labdakihozataloknál.

Raphaël Varane (6,5)
Némileg elmaradt a teljesítménye társáétól, ez pedig a többször is észrevehető bizonytalanságának volt köszönhető. Öt szereléssel és négy sikeres felszabadítási kísérlettel azért így is büszkélkedhet, ám tényleg szeretném végre huzamosabb ideig azt érezni, hogy csúcsformában futballozik a francia.

Mateo Kovačić (6)
Tudása alatt teljesített ezúttal a villámléptű horvát, aki nem igazán találta a helyét a középpályán. A támadások megszűrése során adott néha életjelet magáról, ám saját csapata offenzíváit közel sem tudta olyan hatékonysággal segíteni, mint azt esetében megszokhattuk. Egy-két ritmusváltással azért felhívta magára a figyelmet, de az esetek többségében rossz döntéseket hozott. Cseréje indokolt volt.

Toni Kroos (8)
Az első félidőben még visszafogottabban teljesített, igaz, úgy is a középpálya legjobbja tudott lenni, a második játékrészre viszont megjött az igazi Toni Kroos, főleg azt követően, hogy visszakapta a pályán kedvenc játszótársát, a másik horvátot. Elképesztő, 98,5%-os passzpontossággal zárta a meccset, nem tudom, hogy ezen a téren képes-e, illetve lehet-e egyáltalán még fejlődni. Teljesítményét egy gólpasszal, valamint egy zseniális, a nevéhez méltó találattal koronázta meg.

James Rodríguez (5,5)
Sajnos abszolút lefelé lógott ki a kolumbiai, aki meglehetősen keveset volt játékban. Egy alkalommal tapsolhatta őt a Bernabéu népe: Asensio labdájával iramodott meg, majd testcselét követően lövésre szánta magát, amit a kapus ugyan védeni tudott, de a kipattanót Cristiano értékesíthette. A show-t ezúttal nem a játékával, hanem a lecserélésével tudta ellopni. A kolumbiai bizony érzelemdús levonuláson van túl, mely során elég egyértelműen intett búcsút a Real Madrid szurkolóinak. Úgy tűnik tehát, hogy az ő madridi története a végéhez ért. Köszönünk mindent, James, köszönjük a bombagólokat és azt, hogy sosem adtad fel.

Marco Asensio (8)
Egy újabb nagyszerű teljesítmény a fiatal spanyoltól. Végig lendületes, kreatív játékot láthattunk Asensiótól, aki, ha nem is közvetlenül, de a csapat négy góljából háromban is főszerepet vállalt. Cristiano második, illetve Kroos találatánál is ő osztott kulcspasszt az asszisztot kivitelező játékosoknak, Ronaldo első gólja előtt pedig az ő levágódó labdáját küldte kapura James. Minden egyes mozdulatáról ordít a színtiszta tehetség. Kétségkívül a jövő egyik sztárjának kibontakozását láthatjuk.

Cristiano Ronaldo (8)
Túl sok szóra nincs szükség esetében. Brutális, maga a játékos, de a formaidőzítése is. Ezúttal egyet közelről az üres kapuba, egyet pedig úgy, ahogy illik, bivalyerősen a ficakba, kapásból persze. Érdekes szerepkörben játszott a portugál, aki góljai mellett sokszor volt aktív szereplője a támadásoknak, ám néha úgy tűnt, hogy Moratával kölcsönösen zavarják egymást. A győzelemhez való hozzájárulásából azonban ez egy fikarcnyit sem von le. Örülök, hogy láthatunk még ilyen bődületes gólokat is tőle.

Álvaro Morata (3)
Olyan volt, mintha ötvözték volna a formán kívüli Moratát Benzema leggyengébb napot kifogó énjével. Egyszerűen alig volt jó megmozdulása, mintha fejben teljesen máshol járt volna. Kapura lövés nélkül fejezte be a meccset, amiért francia társa már bőszen gyűjtögetné a puta madrékat. Ennél szomorúbb adat viszont az, hogy a játékban sem tudott hasznára válni a csapatnak. Cseréje teljes mértékben indokolt volt, akár hamarabb is bekövetkezhetett volna.

Cserejátékosok

Casemiro (7)
Nem látványosan szállt be a brazil, ugyanakkor érkeztével érezhetően stabilabbá vált a középpálya, amire 2-1-es állásnál hatalmas szüksége volt a csapatnak. Sok kritika érte őt az idény közben, hogy miért nem lehet helyette játszatni Iscót vagy Jamest, nos, ezúttal (is) tökéletes választ adott a kérdésekre.

Luka Modrić (7,5)
Bejött, és hozta magával a zsenialitást a padról. Lukitával érezhetően feljavult a középpálya, kreativitás terén is hatalmasat lépett előre a csapat. Passzai nemcsak kivétel nélkül pontosak, hanem hasznosak is voltak. Nagyon jó cserének bizonyult.

Lucas Vázquez (6,5)
Lendületesen szállt be, ám néha azt éreztem, hogy túlságosan is pörög, így labdái nem mindig érkeztek pontosan a kapu előterébe. A meccs végén azért volt egy veszélyes indítása, Cristiano visszatett labdája azonban célt tévesztett.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
Meglepődtem, ugyanakkor nagyon nagy örömmel töltött el, hogy Zizou tökös volt, és lényegében a B-csapatot küldte pályára egy ilyen nagy téttel bíró mérkőzésen, az ellenfél kilétének és harci erejének tudatában. Amiatt is büszke voltam rá, hogy időben eszmélt, hogy a gépezet nem működik olajozottan, így belenyúlt a meccsbe, és minden egyes cseréje kiválóan sült el. Casemiro és Luka behozatalával teljes mértékben stabilizálni tudta a középpályát, míg Lucas Danilónak segített be a védekezésben amellett, hogy rendre el tudott menni és veszélyt tudott teremteni a jobb szélen. Zizou nagyon közel áll ahhoz, hogy edzőként is a legnagyobbak között emlegethessék, bízok benne, hogy az utolsó két mérkőzést is sikerrel veszi a csapata a bajnokságban.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK