Cristiano Ronaldo és az újabb szintlépés

Néhány hónappal ezelőtt mindenki egyetértett abban, hogy Cristiano Ronaldo közel sem nevezheti élete szezonjának a jelenlegit. Azóta viszont történt valami, olyasmi, aminek köszönhetően a csapat ott van a Bajnokok Ligája döntőjében, és három ponttal vezeti a bajnokságot a célegyenesben, egyetlen fordulóval annak vége előtt.

A Real Madrid ragadozója ismét lecsapott, ezúttal Vigóban keserítette meg a labdarúgók életét, két góllal hozzájárulva a 1-4-es madridi győzelemhez. Cristiano Ronaldo éles, talán az idény egyetlen pontján sem volt még ennyire jó formában, mint most. Ez egy olyan tény, melynek tudatában bizony a Barcelona és a Juventus is elkezdhet aggódni.

A fenevad tegnap mindkét gólját ballábbal jegyezte, az egyik rakétaként süvített a hálóba, míg a másik klinikai pontossággal érkezett a jobb alsóba, a kapufát is érintve. Cristiano mindkét esetben középről, és nem a baloldalról indult, ami továbbra is bizonyítja, hogy játékának és posztjának átalakulása igenis működik és meglehetősen jó irányba halad.

Miközben John Guidetti olyan elveszettnek tűnt a másik oldalon, mint aki egy sötét, ismeretlen helyen kétségbeesetten keresi a villanykapcsolót, Cristiano újfent igazolta, hogy mivel vívta ki magának az évek során az elismerést. A portugál tudatában van annak, hogy ő sem fiatalodik, mindemellett elfogadja korát, és saját, valamint csapata javára is tudja fordítani mindezt, ami bizony 2012 óta az első bajnoki aranyat, a Bajnokok Ligájában pedig a sorozat történelmének első duplázását eredményezheti.

A versenysorozatok mellett a jelenlegi idény újabb kihívást tartogatott Cristiano Ronaldo számára. A múltban a portugál mindig annyi mérkőzésen lépett pályára, amennyit csak rendelkezésére állt a csapatnak. Nem számítottak a sérülések sem, a verseny és a játék iránti vágya lehetővé tette, hogy ott legyen a pályán a bajnokság és a különböző nemzetközi kupák mérkőzéseinek szinte mindegyikén. Nem volt idő arra, hogy érezze a fáradtságot vagy a kimerültséget. Túl sok célja volt, amelyeket el akart érni, úgy egyéni, mint csapatszinten.

Jóllehet, a 2016-os Európa-bajnokság döntőjében elszenvedett sérülése hozta el a fordulópontot, azt a pillanatot, amikor a portugál rájött, hogy bizony sokkal elővigyázatosabbnak kell lennie. Képtelen volt segíteni hazáját a legfontosabb pillanatban, az ezzel járó érzés pedig meglehetősen kemény, igazi vízválasztó lehet, főleg egy ilyen játékos esetében. Egy olyan pillanat, mely során a világ és a futballtörténelem egyik legjobbja realizálta, hogy még hihetetlen erőnléte is romba dőlhet, ha nem figyel oda jobban magára az évek előrehaladtával.

Konditermi munka, különböző diéták, valamint annak elfogadása, hogy a pihenés igenis létfontosságú, lehetővé tette, hogy Ronaldo újjászülessen az idény végére. A portugál az elmúlt 8 mérkőzésén 13 alkalommal zörgette meg a hálót, a találatok között pedig két mesterhármas is született a Bajnokok Ligájában.

Gareth Bale pontosan azért van jelenleg is a sérültek listáján, mert megpróbált idő előtt visszatérni, Cristiano viszont szinte biztosan nem követi majd el ugyanezt a hibát egy esetleges sérülés esetén. Az óvatos és összehangolt munka, amelyet Zidane-nal végeznek erőnléte megőrzése érdekében, biztosítja, hogy az idény utolsó mérkőzéseire csúcsformában érkezhessen, learatva pragmatizmusának gyümölcsét.

Az újév kezdete előtt Ronaldo némileg korlátozottnak tűnt a pályán. Ha összehasonlítjuk a játékost, aki visszatért a nyári sérülésből azzal a fenevaddal, akit a Bayern ellen láthattunk, a tapasztalható különbség bizony ég és föld a kettő között. Most szabadan mozog a pályán, élvezi az összjátékokat, és örömmel konstatálja, hogy kevesebb energiabefektetéssel képes gólhelyzetbe kerülni, illetve kivégezni az ellenfeleket.

A folyamatos, szüntelen munkája és önmaga tudatos felkészítése vezetett idáig. Két meccs van hátra, mindkettőn trófeákat szerezhet a klub, gazdagíthatja egyébként sem szegény történelmét. Valljuk be, erre igen jó eséllyel pályázik a Real Madrid, hiszen jelenleg nagy valószínűséggel nincs is veszélyesebb dolog annál a Cristiano Ronaldónál, aki elfogadja teste korral járó korlátait.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK