Burgui: A Real Madridnál címeket várnak el, a Sportingnál a bennmaradást

A 2015/16-os szezonban az Espanyol, a mögöttünk álló idényben pedig a Sporting Gijón - mindkét évben kölcsönszerződés keretein belül. Burguinak, habár hatalmas tehetségként tartották számon a Castillában, egyelőre még nem sikerült elérnie az áttörést. A spanyol szélső jövője még senki előtt sem ismeretes. A MARCA készített interjút a játékossal.

Hogyan értékelnéd a mögöttünk álló szezont?
Nem mondanám túlságosan pozitívnak, mert nem sikerült teljesítenünk az elsődleges célunkat, ami a kiesés elkerülése volt. Személyes szinten, sokat tanultam és fejlődtem az év során. Az idény második felében sikerült alapemberré válni a csapatban.

Mennyire hibáztathatóak a játékosok a kiesés miatt?
Természetesen ez a játékosok hibája, hiszen mi vagyunk azok, akik pályára lépnek. Mindig a maximumot kell nyújtanunk. Vállaljuk a felelősséget, de jelenleg egyetlen pozíció sem biztos a klubon belül, még a szakmai stábban és a vezetőségben sem.

Számos kérőd volt egy éve ilyenkor. Miért pont a Sportingot választottad?
Igen, több csapat is érdeklődött, de a felmerülő lehetőségek közül a Sportingot találtam a legszimpatikusabbnak. Tetszett a klub, a város, az ételek… így ezt választottam. Kemény, ugyanakkor tanulságos év van a hátam mögött. Egyáltalán nem bántam meg a döntésemet.

Talán az állandóság az, ami leginkább hiányzott az idényedből. Mi ennek az oka?
Az első néhány mérkőzésünk elég jól sikerült. A szurkolóink elkezdték mondogatni, hogy valami igazán nagyot is megvalósíthatunk ebben az évben. Annyian mondták ezt, hogy a végén már mi is elhittük. Ez hiba volt. A csapatnak többször is nehéz időszakokkal kellett szembenéznie, a játékosaink ugyanis nem a legjobb tudásokhoz mérten teljesítettek.

A Sporting szurkolói is olyan nagy igényeket támasztanak, mint a madridisták?
Minden közönség szigorú a saját csapatával szemben. A Real Madridnál címeket várnak el, a Sporting Gijónnál a bennmaradást.

Miket emelnél ki pozitívumként?
Végül is elég sokat játszottam, és ahogy mondtam, rengeteget tanultam. Például azt, hogy hogyan viselkedjek profiként annak ellenére is, hogy a csapatomnak vagy az edzőmnek éppen nincs szüksége rám.

A csapatnál edzőváltás is történt az idény közben: Abelardo ment, Rubi jött. Mindez januárban történt. Mit gondolsz, ha korábban történik meg a csere, akkor megmenekülhetett volna a Gijón?
A statisztikák azt mutatják, hogy igen. Ha csak az érkezésének dátuma után gyűjtött pontok alapján állítjuk fel a bajnoki tabellát, akkor a Sporting nagyjából a tizenkettedik-tizenharmadik helyet foglalná el. Persze, mindez csak feltételezés. A vezetőség döntése volt az edzőcsere, de elmondhatom, hogy a keret összes tagja élvezett Rubi irányítása alatt dolgozni.

Már korábbi interjúidban is méltattad Rubit. Mekkora szerepet játszott ő a szezonvégi formajavulásodban?
Rubi nagyszerűen bánt velem, napi kapcsolatban voltunk. Már az érkezése napján is felfigyelt rám. Ami Abelardót illeti, őt sem szeretném rossz szavakkal illetni, hiszen eredetileg ő volt az, aki ragaszkodott a megszerzésemhez. És persze a sportigazgató, Nico Rodríguez.

Néhány héttel ezelőtt kijelentetted, hogy biztosan maradsz a Sportingnál, ha Rubi is ott folytatja. Az edződ már biztosan távozik, de mi lesz a Te sorsod?
Ez csupán egyfajta köszönetnyilvánítás volt ez a részemről, amiért bízott bennem. Beszéltem vele az idény végén, és azt mondta, hogy nem fogok a Sportingnál maradni. A klubvezetőség sem keresett meg, így egyértelmű a helyzet.

Ez volt a második olyan év, melyet nem Madridban töltöttél. Miben más a mostani Burgui, mint az, aki elhagyta annak idején a Castillát?
Amikor még a Castillában játszottam, el sem tudtam képzelni, hogy egyszer majd egy első osztályú együttest fogok erősíteni. Nagyon boldog vagyok, hogy tévedtem, de természetesen nem elégszem meg ezzel a két szezonnal. Az a célom, hogy ledöntsem a korlátaimat. Az Espanyolban és a Sportingnál is rengeteget tanultam. Az ilyen helyeken más a foci, mint Madridban.

Most olyan csapatok érdeklődnek irántad, mint az Alavés, a Betis, a Getafe vagy az Eibar. Döntöttél már?
Még nem, jelenleg is zajlanak a tárgyalások. Mindenképpen szeretnék Spanyolországban maradni, lehetőleg a La Ligában. Jelenleg öt ilyen klubbal állunk kapcsolatban.

Nem fárasztó ez a sok kölcsönjáték? Nem lenne jobb egy végleges transzfer, hogy letelepedhess?
Ez nem csak rajtam múlik. A játékjogom a Real Madrid tulajdonát képezi.

Rengeteg La Fábrica-növendék van jelenleg is az első és a másodosztályban. Mitől ilyen sikeres a Real Madrid utánpótlás-rendszere?
A Real Madrid által tanított értékeket nagyon nehéz máshol elsajátítani. Szakmai és személyes szinten is rengeteget tanultam itt. Az alázat a legfontosabb.

Mint saját nevelésű játékos, mit gondolsz Moratáról, Lucasról, Carvajalról vagy Nachóról?
Ők példaképek mindannyiunk számára. Voltam olyan szerencsés, hogy egy öltözőn osztozhattam többekkel közülük, még a Castillában. Nagyon örülök a sikereiknek, és a legjobbakat kívánom nekik a jövőre nézve.

Asensióval különösen jó kapcsolatot ápolsz. Meglepett az általa képviselt minőség?
Egyáltalán nem. Vannak dolgok, melyeket mindenki lát. Marco jól tudja, hogy milyen magasságokig juthat. Rengeteget állnak mögötte, akik mindenben segítik és támogatják őt.

Jelenleg 23 éves vagy. Vajon visszatérsz még Madridba?
Nekem csupán az a célom, hogy állandó játéklehetőséghez jussak valahol, de sosem tudhatod, hogy mit hoz a jövő.

Most következzen néhány rövid kérdés.
Rendben.

A világ legjobb játékosa?
Cristiano Ronaldo.

A legtehetségesebb fiatal?
Marcos Llorente.

A legjobb edző?
Zidane. A Castillában együtt dolgoztam vele. Fantasztikus tréner, megérdemli a sikereket.

A legalulértékeltebb vezetőedző?
Pellegrino. Lenyűgöző munkát végzett az Alavéssel, ők az év meglepetéscsapata.

A legjobb bíró?
Gil Manzano.

A szezon legjobb pillanata?
A Leganés elleni meccs. Az az összecsapás volt a fordulópont a szezonomban, onnantól egy másik Burguit láthattak a szurkolók.

És a legrosszabb?
A kupából való kiesést nagyon nehéz volt feldolgozni.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK